Ziarnko do ziarnka i paella bomba

Takie obrazki znamy z filmów i gazet, brakuje na nich tylko zgiętego w pół Chińczyka odzianego w stożkowaty kapelusz z trawy. Jednak to nie Chiny, a wschodnia Hiszpania.
I również Hiszpanie podczas uprawy ryżu brodzą po łydki w wodzie…

pola ryżowe w Hiszpanii

pola ryżowe w Hiszpanii

Okazuje się, że ryż rośnie w Hiszpanii od grubo ponad tysiąca lat. Przywieźli go Arabowie zajmujący półwysep iberyjski w średniowieczu (lata 711 – 1492).

Obecnie w Hiszpanii produkuje się około 900 tysięcy ton ryżu rocznie. Są nawet regiony, które uzyskały Chronioną Nazwę Pochodzenia. Najpopularniejszą odmianą hiszpańskiego ryżu jest Bomba. Ma perłowe, owalne a nawet okrągłe ziarenka. Podczas gotowania nie pęka, ale rozszerza swą objętość prawie dwukrotnie. Po prostu Bomba.

hiszpański ryż różne rodzaje

Zastosowanie ryżu w hiszpańskiej kuchni jest bardzo szerokie. Ikoną iberyjskiej gastronomii jest paella (czytaj: paeja). W dużym uproszczeniu paella to ryż z rozmaitymi dodatkami.
Są one inne w zależności od miejsca przygotowania i dostępności lokalnych składników.

Wielu Hiszpanów spiera się o to, który typ paelli jest lepszy:
paella de marisco – z owocami morza czy paella de carne – z mięsem.
Niezależnie od upodobań, w prawdziwie hiszpańskiej paelli nie może zabraknąć żadnego
z 10 podstawowych składników:
ryż
oliwa z oliwek
kurczak lub krewetki
królik lub kalmary
dojrzałe pomidory
fasolka strączkowa
fasola biała
szafran
woda
sól
najlepsza paella

Tradycyjną hiszpańską paellię w Warszawie zjecie w hiszpańskich restauracjach
Casa Krike przy ul. Człuchowskiej (www.casakrike.pl)
La Ibérica przy ul. Płowieckiej (www.laiberica.pl)
Obie restauracje dostarczają też paellię na zamówienie do domu.
Jeśli poczęstujecie nią gości, sukces imprezy murowany!

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+