Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

XI Wystawa Win Hiszpańskich

Ponad 3 miesiące przygotowań i prawie 300 zadowolonych gości.
Oto rezultat XI Wystawy Win Hiszpańskich, która odbyła się w zeszły wtorek
w Warszawie. Tak jak obiecywaliśmy, pogoda dopisała.
Hiszpanie stawili się w komplecie i oferowali do spróbowania ponad 250 gatunków wina.

katalogi XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście degustowali wina z winiarskich regionów północnej Hiszpanii takich jak Penedés, Priorat, Montsant, Terra Alta czy Empordá. Była też silna reprezentacja ze środkowej Hiszpanii, czyli wina z La Manchy, Valencii, Ribera del Duero, Rioja i Cigales.

Po raz pierwszy na Wystawie pojawiło się wino Txacolí z atlantyckiej północy Hiszpanii, czyli Kraju Basków. Reprezentowane były także regiony Rías Baixas i Ribeiro. Na tym skrawku hiszpańskiej ziemi, zawieszonym nad Portugalią, winnice są niewielkie i trudne
w obróbce ze względu na ukształtowanie terenu (strome zbocza). Wina produkuje się tam często garażowo a produkcje są niewielkie. Jednak te wyśmienite, mineralne wina coraz śmielej podróżują poza Hiszpanię i z powodzeniem podbijają podniebienia zagranicznych klientów.

Jednym z hitów Wystawy były wina z Andaluzji, z regionu Jerez. Produkuje się tam wina wzmacniane, czyli Sherry. Pisaliśmy o nich w poprzednich postach. Na XI Wystawie można było spróbować owoców pracy winnicy Bodegas Tradición, między innymi Pedro Ximenez Tradicióna z gatunku V.O.R.S. (Very Old Rare Sherry – bardzo stare unikatowe sherry). Nam też udało się spróbować tego 30 letniego wina – ambrozja!

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich  Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich