Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

Wyjątkowy ser Manchego

Ten ser Manchego zachwyci poszukiwaczy nowych smaków. Producent Familia Conesa pozwala swojemu serowi dojrzewać na deskach z drewna jałowca, co nadaje mu ciekawe niuanse i wyróżnia od innych serów Manchego.

W Hiszpanii produkuje się 150 rodzajów serów chronionych 26 nazwami pochodzenia. Najdroższy ser na świecie pochodzi z Hiszpanii a na kolejnych edycjach międzynarodowych konkursów sera, typu World Cheese Awards, hiszpańskie sery zbieraja najwyższe laury. Zainteresowani? Zapraszam do dalszej lektury!

Ser Manchego od lat cieszy się dobrą sławą na rynkach międzynarodowych. Koneserzy sera wiedzą jednak dobrze, że Hiszpania ma do zaoferowania znacznie więcej. Modne są ekskluzywne sery z mleka krowiego Petera Sissecka – twórcy Pingusa, najdroższego wina w Hiszpanii lub te na bazie mleka koziego lub miękkiej pasty, jak np. z Finca Pascualete, uznany niedawno za najlepszy ser w Hiszpanii.

Familia Conesa to producent z La Mancha, który tez aspiruje do ekskuzywnego grona najciekawszych serowarni w Hiszpanii.  Familia Consea produkuje sery zagrodowe, czyli robione z mleka pozyskanego z własnego stada owiec, wypasanego na terenie własnej posiadłości, wyjaśnia Pedro Carrascosa, kierujący tym gospodarstwem.

Stado owiec rasy Manchega liczy sobie 4 tysiące zwierząt. Oprócz wypasania na pastwiskach, w Familia Conesa karmi się tylko naturalnymi, ekologicznymi produktami uprawianymi w gospodarstwie. W tym ekskluzywnym menu znajdują się brokuły, kalafior, groch czy kukurydza, składnki zwykle nie używane w hodowli owiec, ale które nadają mleku różne niuanse. Obok wyjątkowego menu owiec, ciekawy jest też sposób dojrzewania serów. Robi się to w podziemnych jaskiniach i na deskach jałowca, czyli jednego z najbardziej chronionych drzew w Europie. „To był nasz autorski pomysł i okazał się wyjątkowo udany. Drewno jałowca jest bardzo aromatyczne i podczas dojrzewania nadaje serowi wiele eleganckich niuansów”, przyznaje Carrascosa.

Gospodarstwo Familia Conesa jest otoczone jednym z najlepiej zachowanych i największych gajów jałowcowych w Hiszpanii. Jeden ze starych budynków posiadłości miał dach wykonany z drewna jałowca i przy okazji remontu wykorzystano to drewno do organizacji półek w jaskini do dojrzewania sera.  To był strzał w dziesiątkę! Po dojrzewaniu ser ma wyjątkową aromatyczną subtelność, a na końcu słodki akcent. W intensywnym posmaku kryje się jałowiec z nutami karmelu. Podczas dojrzewania, sery obraca się na drewnie co dwa tygodnie, aby uzyskać elegancję drewnianych aromatów. Za niuansami sera od Familia Conesa stoją również specyficzne warunki panujące w jaskini, gdzie sery dojrzewają w sposób naturalny. To czyni je wyjątkowymi i wyróżnia od serów dojrzewających w przemysłowych komorach z kontrolowaną temperaturą.

ser manchego familia Conesa

Najwspanialszy ser od Familia Conesa to Manchego Gran Reserva (50 euro za kawałek 2,5 kg). Powstaje z surowego mleka, dojrzewa co najmniej 13 miesięcy i ma lekko oleistą konsystencję. Manchego Curado, starzony krócej, od 9 do 10 miesięcy, w ustach pozostawia lekkie wrażenie chrupkości, charakterystyczne dla serów dojrzewających. Dla tych, którzy wolą mniej intensywne smaki, Familia Conesa oferuje Manchego Media Curacion z mleka pasteryzowanego i dojrzewany przez 3-4 miesiące oraz Manchego Semicurado, z surowego mleka i dojrzewany 6-7 miesięcy, który ma lekko owocowy charakter i bardziej maślaną konsystencję.

Ser Manchego od Familia Conesa będzie jednym z bohaterów degustacji hiszpańskich serów, 8 kwietnia 2021. Degustaja będzie do obejrzenia LIVE na www.FB.com/Hiszpanskiewina.
Chętnych do udziału w degustacji zapraszamy do kontaktu na mkozakiewicz@comercio.mineco.es