winne oblicza Katalonii

Popkulturowym symbolem Katalonii jest osioł. Wymyślony jako motyw na gadżety reklamowe, niespodziewanie pokochany przez Katalończyków, jako oznaka ich upartości
w dążeniu do sukcesu, trochę w kontrze do hiszpańskiego byka, stał się wizytówką całego regionu.

Osioł jest bardzo obecny również w katalońskim winiarstwie. Wiele winnic, usytułowanych na niedostępnych dla maszyn zboczach i chcących zachować równowagę biologiczną
w uprawie winorośli, korzysta z tego tradycyjnego i naturalnego pomocnika człowieka.
Trzeba ponadto wiedzieć, że Katalonia to winiarsko bardzo bogata i ciekawa kraina.
W tym regionie znajdują się winnice aż 13 apelacji. To musująca Cava oraz Penedés (wina spokojne) i Classic Penedés (musujące), Priorat, Montsant, Terra Alta, EmpordaCosters del Segre, Pla de Bages, Alella, Conca de Barbera, Cataluña i  Tarragona.

Vinyes donenech

Marcowe Degusta España powięcone było trzem małym katalońskim winnicom. Zwierzęta pracujące w polu są tam na porządku dziennym, dlatego pozwoliliśmy sobie na taki intrygujący wstęp.

Wina zaprezentowała Marzena Dziuk, polska sommelierka, na co dzień mieszkająca
w Katalonii i zajmująca się tam tropieniem ciekawych win. Do Polski przywiozła ze sobą
8 etykiet od Vinyes Domenech z Montsant (na zdjęciu), Vins del Tros z apelacji Terra Alta,  oraz od Celler Cal Pla z Priorat. Założeniem degustacji było wykazać, jak różne wina mogą powstać z tych samych odmian, pochodzących pozornie z tego samego obszaru. Mimo, że są to sąsiadujące z sobą apelacje, różnorodne ukształtowanie terenu, odmienne warunki glebowe oraz nieskończona fantazja winiarzy pokazuje niesamowite bogactwo win z tego skrawka Hiszpanii.

Degusta espana, Katalonia

Rozpoczęliśmy od win białych. Katalońskie białe Garnachas udają się szczególnie w apelacji Terra Alta, która słynnie z nich na całą Hiszpanię.

Cent X Cent 2016 z winnicy Vins del Tros w apelacji Terra Alta to właśnie taka wizytówka regionu. To 100% Garnacha Blanca. W Vins del Tros fermentuje na własnych drożdżach w stalowych kadziach. Potem  wino leżakuje 4 miesiące sur lie, czyli na osadzie z drożdży. Duża intensywność aromatów i świetna równowaga akcentów tropikalnych i cytrusowych ze słodyczą białych owoców i kwiatami. W ustach bardzo świeże, dyskretnie maślane. Końcówka zgrabna i, jak na młode wino, zadziwiająco długa.

Bancal del Bosc Blanc 2015 od producenta Vinyes Domenech. Ta Winnica reprezentuje region Montsant. Wino zrobiono również w całości z odmiany Garnacha Blanca. Najpierw fermentowało w stalowych kadziach, następnie przez 5 miesięcy dojrzewało sur lie. Aromatycznie bardzo ciekawe, z nutami zielonych jabłek, agrestu oraz delikatnym tchnieniem tropikalnej limonkowej świeżości. Usta świeże, umiarkowanie kwasowe. Długa owocowa końcóka sprawia, że wino pije się z duża przyjemnością.

Mas d´en Compte 2012 to już produkcja rodem z Priorat. Wino to mieszanka z dominującą odmianą Garnacha Blanca, do której dodano Macabeo, Xarello i Picapoll, wszystkie bardzo charakterystyczne dla tego chłodnego hiszpańskiego regionu. Wino fermentowało w beczkach z dębu francuskiego, i dojrzewało przez pół roku sur lie. Producent, Winnica Cal Pla, podczas dojrzewania zastosował  battonage, czyli wielokrotne mieszanie wina i drożdży dla wzmocnienia ich obecności w smaku.

Bancal del Bosc Negre 2015 to czerwone wino od Vinyes Montsant (Montsant). Kupaż odmian Garnacha, Cariñena, Syrah i Cabernet Sauvignon, dojrzewany przez 6 miesięcy, częściowo w beczkach, częściowo w kadziach. Czerwone owoce z sadu, a w tle nuty mineralne. W ustach smaczne i soczyste, gdzieś na dalszym planie subtelne akcenty pochodzące z beczki.

Katalonia na Degusta Espana

Furvus 2013 znowu od Vinyes Domenech (Montsant). Topowa etykieta tego producenta to Garnacha z domieszką Merlot, leżakująca 12 miesięcy we francuskim dębie. Nos bogaty
i pełen owocowej treści. Są w nim maliny, czereśnie i porzeczki oraz przyprawy,
a szczególnie tymianek. W tle delikatna nuta dymna, świadcząca o leżakowaniu w beczce, przechodząca w akcent balsamiczny. Usta mimo wieku, świeże i mineralne, z doskonale zintegrowanym garbnikiem. Całość bardzo elegancka – pociągła i zrównoważona, ze średnio długą, słodkawa końcówką. Wino na specjalną okazję.

Ay de Mi 2013 z winnicy Vins del Tros (Terra Alta). Marnie ze mną, jeśli nie wypiję tego wina – głosi etykieta. Ta mieszanka Garnacha 70% i Syrah 30% dojrzewała 12 miesięcy
w beczkach z dębu francuskiego. Roztacza aromaty czarnych owoców z delikatną słodyczą wanilii i lukrecji. Pojawiają się też nuty korzenne i mineralne. W ustach świeże, z dużą dawką dojrzałego owocu. Krągłe, zintegrowane taniny i powłóczysty, ciepły finisz. Zachwycające!

Tremenda 2013 – tym razem Niesamowita 2013. Butelki od Vins del Tros mają bardzo sugestywne nazwy. To 100% Cariñena, leżakowana przez 14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Bardzo ekspresyjne wino od razu atakuje mocnym i zdecydowanym aromatem dojrzałych owoców, prawie skonfiturowanych. W ustach prezentuje się potężnie, mięsiście, i gęsto. Obok owoców, tostowe tło oraz wyraźne garbniki. Wino godne dalszego starzenia, pokaże klasę nawet za wiele lat.

Na koniec mocny akcent i czerwony Priorat Mas d´en Compte 2013 z winnicy Cal Pla. Kupaż Garnacha, Cariñena i Cabernet Sauvignon, który po fermentacji w stalowych kadziach dojrzewa 14 miesięcy w foudres i w nowych beczkach z francuskiego dębu. Wspaniały wiśniowy nos przyprawiony lukrecją i intrygującą mokrą skałą. W ustach aksamitna faktura i budyniowa gęstość. Dojrzałym owocom towarzyszą subtelne kawowe niuanse. Finisz jest długi i  elegancki. Wspaniałe wino.

Wszystkie butelki sprowadzi na zamównienie Marzena Dziuk z firmy Catalan Delights.

Katalonia na Degusta Espana

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+