Vino de Pago Otazu

Winnica Otazu jest zaliczana do 100 najpiękniejszych w Hiszpanii. Szczególnie zachwyca piwnica, w której, przy dźwiękach muzyki organowej, leżakuje 1500 beczek z winem.
Choć to nowoczesna część winiarni, wybudowana w naturalnym zagłębieniu terenu, aby zapewnić winu optymalne warunki, zwana jest przez miejscowych katedrą i faktycznie przywodzi na myśl monumentalne, średniowieczne budowle.
Stare budynki winiarni – renesansowy pałac wraz z przybudowaniami – zajmują dziś biura, hotel dla odwiedzających winnicę gości, muzeum i galeria sztuki nowoczesnej.

Winnica Otazu, HiszpaniaPiwnica do starzenia beczek w Bodega Otazu
Senorio de Otazu - renesansowy palac, Hiszpania, Nawarra
Renesansowy pałac w Bodega OtazuWinnica w lecie, Otazu, Hiszpania, NawarraWinnica Otazu w lecie

Architektoniczne bogactwo to tylko jeden z elementów, na które składa się wyjątkowość winnicy Otazu. Zwróćmy uwagę na tamtejszy klimat i rys historyczny.
Bodega Otazu leży w dolinie Cuenca de Pamplona w prowincji Nawarra.
Nawarra to najbardziej na północ wysunięty region winiarski Hiszpanii, położony pomiędzy rzeką Ebro a Pirenejami. Takie położenie powoduje, że górskie, zimne powietrze napływające znad Pirenejów, ociepla się w dolinie wydłużając czas dojrzewania winogron. Są to bardzo korzystne warunki do uprawy winorośli.
Historycznie zaś Nawarra leży na drodze europejskich pielgrzymek do Santiago de Compostella. Okazała winnica Otazu była obowiązkowym przystankiem dla pątników
na ich drodze do Santiago. Zwłaszcza, że strudzonym pielgrzymom nigdy nie odmówiono
tu chleba i wina, ani schronienia w złą pogodę.

Region Nawarra do lat 80 XX wieku słynął z win różowych produkowanych na bazie odmiany Garnacha. Dopiero po tym czasie, w latach 80, grupa zapalonych winiarzy zdecydowała się złamać ten jednoszczepowy, historyczny prymat. Z niemałym sukcesem zaczęli uprawiać w okolicy międzynarodowe szczepy Chardonnay, Cabernet Sauvignon
i Merlot oraz typowo hiszpańskie Tempranillo. Bodega Otazu poszła ich śladem. Dziś cała posiadłość liczy 115 hektarów różnorodnych gleb, obsadzonych wieloma odmianami. Kupażowaniem ich oraz całą produkcją zarządza enolog José Luis Ruiz.

Produkcja win Otazu jest kontrolowana w ramach apelacji DO Navarra. Dwa z nich, produkowane z konkretnych parceli i odznaczające się wyjątkową elegancją, mają status Vino de Pago – najwyższej, jakościowej kategorii winiarskiej w Hiszpanii. Oto one:

Señorío de Otazu Tinto 2008 – doskonała mieszanka Cabernet Sauvignon, Tempranillo
i Merlot. Dojrzewające 16 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego, i kolejne 3 lata w butelkach.

SENORIO DE OTAZU TINTO D.O.PAGO

Pago de Otazu Chardonnay con Crianza 2013 – Chardonnay fermentowane w dębowych beczkach a następnie starzone w tychże przez 7 miesięcy na osadzie z drożdży.
W dostępnym obecnie roczniku 2013 wyprodukowano 3.950 butelek.
PAGO DE OTAZU CHARDONNAY CON CRIANZA 2013

Wina z Bodega Otazu są dostępne w sklepach importera MineWine www.minewine.pl
oraz Willa Win www.willawin.pl

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+