Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

Spain’s Pantry Certificate

tradycyjan hiszpanksa tapa

W listopadzie 2021 rusza seria kursów Spain´s Pantry, pokazujących bogactwo kultury kulinarnej w Hiszpanii.

Spain´s Pantry to pierwszy oficjalny kurs oferujący kompleksową wiedzę na temat najbardziej charakterystycznych produktów spożywczych pochodzących z Hiszpanii. Szkolenie, przygotowane przez hiszpański instytut ICEX wspólnie z Basque Culinary Center, dedykowane jest profesjonalistom z branży spożywczej, kucharzom i restauratorom, importerom, dystrybutorom, detalistom i personelowi hotelarskiemu, wszystkim, którzy zechcą odbyć tę niesamowitą podróż po regionach i zaułkach hiszpańskiej gastronomii.

Podczas 5 tygodni szkolenia uczestnicy kursu poznają najbardziej charakterystyczne produkty z tradycyjnej hiszpańskiej spiżarni, poznają ich autentyczność, doskonałą jakość i różnorodność oraz ich historię, wartość kulinarną i wykorzystanie w kuchni.

Każdy temat opisze produkty w kontekście geografii i klimatu regionu Hiszpanii, z którego pochodzą. Przedstawi wyjątkowe cechy produktów opatrzonych znakiem Chronionego Miejsca Pochodzenia. Takich produktów jest w Hiszpanii aż 192. Poruszone zostaną też kwestie sposobów wykorzystania produktów w gastronomii, prezentując tradycyjne i nowatorskie techniki gotowania oraz ciekawe sposoby prezentacji hiszpańskich dań.

Kurs będzie się odbywał online, w cotygodniowych 2 godzinnych sesjach prowadzonych  w języku angielskim. Uczestnicy będą mogli na bieżąco komunikować się z prowadzącym w Hiszpanii, jak i z resztą studentów biorących udział w kursie. Szkolenie będzie zwieńczone egzaminem. Wszyscy, którzy zdadzą go pomyślnie, otrzymają dyplom Fundamental Certificate in Spain´s Pantry.

Udział w kursie jest odpłatny. Szczegóły i zapisy tu:

Najbardziej typowe hiszpańskie produkty, pychota!