Salvador i jego winnica Burgos Porta

Aby spotkać bohaterów tej historii, Conxitę Porta i Salvadora Burgos, przesympatycznych właścicieli winnicy Burgos Porta, trzeba przejechać krętą górską drogą do samego serca regionu Priorat, wioski Pobleda. Po drodze piękno krajobrazu miesza się z obłędną wysokością. Z drogi można podziwiać tarasy i strome zbocza obsadzone winoroślą, rośnie tam głównie Garnacha i Cariñena.

Winnica Burgos Porta to malutka, rodzinna firma,  z tradycją uprawy winorośli siegającą XIX. Winiarnia zainstalowała się w kamiennej, XVII wiecznej posiadłości Mas Sinén, otoczonej winnymi krzewami, które rosną na tarasach pobliskiej góry. To właśnie Mas Sinén daje nazwę winom z Burgos Porta. Salvador w lokalnej społeczności winiarskiej uważany jest
za osobę kultową. Jest wielkim entuzjastą uprawy ekologicznej i znawcą specyficznego podłoża regionu Priorat. Jest fachowcem, u którgo zasięgają rady wszyscy przybywający
z innych części Hiszpanii winiarze, chcący robić wino w apelacji DOQ Priorat. Sam słynny Álvaro Palacios, nazywa Salvadora mędrcem z Prioratu.

Winnica Burgos Porta Mas sinen

Winogrona w Burgos Porta od początku istnienia winnicy uprawia się metodą ekologiczną. Krzewy odmian Garnacha, Cariñena, Cabernet Sauvignon i Syrah mają od 10 do 60 lat
i dają bardzo niskie plony. Wszystkie rosną na charakterystycznym dla Prioratu łupkowym podłożu, dającym winom tę wyjątkową mineralność. Zwą go tu llicorella.

Z 15 hektarów, które posiada Salvador, powstaje 25 tysięcy butelek wina. Bodega produkuje 4 etykiety. Mas Sinén Negre to mieszanka 40% Garnacha, 30% Cariñena,
20% Cabernet Sauvignon  i 10% Syrah starzona przez rok w beczkach z francuskiego dębu. To wino bogate w nosie w aromaty dojrzałych owoców leśnych oraz nuty ziołowo-balsamiczne. Pojawia się też typowa dla regionu Priorat mineralność, która przywodzi na myśl grafit ze starego ołówka. W ustach wino jest bardzo mięsiste, ale zrównoważone. Zostawia nas z przyjemnymi nutami czekolady i kawy.

 

Mas_sinen_negre_2009

 

Kolejne wino Mas Sinén Coster zrobiono z winogron Garnacha i  Cariñena. Pochodzą one ze starych 50 letnich krzewów, rosnących na „coster”, czyli stromym zboczu, w którego strukturę człowiek nie ingerował (czytaj: nie uformował tarasów).  Wino starzy się przez rok w beczkach z nowego, francuskiego dębu. Mas Sinén Coster oferuje cały wachlarz aromatów: dojrzałe owoce leśne i smażone śliwki łączą się z nutami mineralnymi, ziołowymi i lukrecją. W ustach również pokazuje złożoność i elegancję. Posmak jest długi, przyjemnie czekoladowy.

Mas sinen costers

Ostania czerwona etykieta od Burgos Porta to wino lżejsze i przystępne cenowo Petit Mas Sinén. To kupaż Garnacha i Cariñena, z dodatkiem Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. Dojrzewa 6 miesięcy w używanych wcześniej beczkach. Oczaruje WAs aromatem dojrzałych czereśni i śliwkowych powideł. Pojawią się też niuanse przyprawowe – czarny pieprz, wanilia i koper włoski.

Jedyne białe wino od Celler Burgos Porta to Mas Sinén Blanc. Powstaje z odmiany Garnacha Blanca i również trafia do beczki, w tym przypadku na 5 miesięcy. Jest mocne
i wyraziste. Aromaty ewoluują od dojrzałych, żółtych jabłek, po anyż, tymianek i delikatne akcenty maślane.

Wszystkie wina od Burgos Porta mają tę cechę, że można się nimi cieszyć tuż po zakupie
i jednocześnie mogą poczekać na otwarcie kolejne piętnaście lat lub więcej. Idealnie by było zaopatrzyć się w odpowiednio dużą partię i odkorkowywać co roku jedną butelkę, obserwując ewolucję wina na przestrzeni lat.

Jednak czy spróbujemy wina od Burgos Porta teraz, czy za kilka lat, otwórzmy je wcześniej
i pozwólmy mu odetchnąć na godzinę przed spożyciem, aby pokazało nam cały swój potencjał.

Dystrybutorem win Mas Sinén jest firma Catalan Delights.

Salvador Burgos z winnicy Burgos Porta

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+