Rueda on the rocks

Po winie Rioja, białe wino z Rueda, to najlepiej sprzedające się wino w Hiszpanii.
Nic dziwnego, wina z Rueda są bardzo aromatyczne, mają mocną strukturę, a na końcu charakterystyczną goryczkę. To idealny napitek na ciepłą pogodę, zarówno jako samodzielny aperitif, jak i uzupełnienie posiłku.

Gwiazdą hiszpańskiej apelacji Rueda jest biała odmiana Verdejo. Jej krzewy zasadzono tam 10 wieków temu, za panowania króla Alfonsa VI. Historia opatrzyła króla przydomkiem „Bravo” – odważny, za konkwistadorskie zacięcie i śmiałe patrzenie za granice swojego królestwa. Te cechy ma też odmiana Verdejo, najpopularniejsza wśród uprawianych w Rueda. Wina Verdejo z Rueda podbiły rynek win białych w Hiszpanii i są dziś jego absolutnym liderem. Z sukcesami też zdobywają serca zagranicznych konsumentów.

Apelacja Rueda jest stosunkowo młoda. Oficjalnie ukonstytuowała się w 1980 roku.
Należy do niej 67 winiarni, dysponujących łącznie 11.700 hektarami winnic. Lwia część tej powierzchni jest przeznaczona pod uprawę odmian białych, obok Verdejo rośnie tam Viura (znana też pod nazwą Macabeo), Sauvignon Blanc oraz Palomino Fino, choć ta ostatnia odmiana jest coraz mniej popularna.

Rueda on the rocks
Rueda leży na płaskowyżu w środkowej Hiszpanii, panuje tam klimat kontynentalny, co oznacza zimne zimy i długie, upalne i suche lata. Podłoże winnic jest wyjątkowo kamieniste. Zapewnia ono z jednej strony dobry drenaż dla tych kilku kropel deszczu, które skąpo spadają wiosną. A z drugiej strony gwarantuje nieustające ciepełko. Nagrzane dziennym słońcem kamienie, oddają ciepło jeszcze przez długie nocne godziny. To idealne warunki do uprawy winorośli, a Verdejo upodobało je sobie szczególnie.

hiszpanskie wina Rueda

Styl win z Rueda
Jednak nie myślcie, że wszystkie wina z Rueda są takie same! Apelacja znajduje się w gronie tych regionów z największą liczbą win klasyfikowanych wysoko w międzynarodowych
i krajowych przewodnikach winiarskich. Świadczy to o niesamowitej różnorodności i wielu indywidualnych stylach ruedańskich winiarni.

W zależności od naszego gustu i nastroju, możemy wybierać spośród win zwanych po prostu Rueda (wtedy będą to w połowie mieszanki białych odmian, a 50% będzie stanowiło Verdejo), win Rueda Sauvignon Blanc (w których przeważa ta odmiana) oraz Rueda Verdejo (gdzie Verdejo stanowi co najmniej 85% kupażu). Możemy również wybrać wina młode, gotowe do spożycia rok po zbiorach, albo wina leżakowane w beczkach, na osadzie
z drożdży, co znacznie wydłuża ich żywotność i dodaje ciekawe, beczkowe niuanse.

Na własnej skórze przetestowaliśmy i możemy polecić następujące etykiety:

Mocén 100% Sauvignon Blanc 2016 od Bodegas Mocén. Niech nie zmyli Was nieciekawa etykieta! Wino jest bardzo interesujące, poczynając od pięknego bukietu, pełnego owoców tropikalnych (mango, marakuja, ananas) przemieszanych z nutami ziołowymi jak mięta, listek figowy czy bukszpan. W ustach jest równie aromatyczne, cytrusowo-miętowe
i dobrze zrównoważone. Kwasowość znaczy się delikatnie, nie zakłócając przyjemności, która zaprasza do długiej degustacji. Wina z Bodegas Mocen sprowadza do Polski firma Rafa Wino, można je kupić w wielu winotekach na terenie całego kraju.

Bodegas Mocen Hiszpanskie wina

Vetiver Sauvignon Blanc 2015 z Bodegas Ontañon, jednego z najpopularniejszych producentów w regionie. 2015 to był w Rueda bardzo suchy i gorący rok. Winogron zebrano mniej niż zwykle, dzięki bogu były bardzo dobrej jakości. Wino wdzięczy się intensywnym zapachem, można w nim odnaleźć nuty warzywne i nianse tropikalnych zapachów, bardzo charakterystycznych dla tej odmiany. Smakuje owocami: melony, brzoskwinie, grejpfruty płyną gładko i pozostawiają w ustach przyjemny, owocowy posmak. Wielbiciele odmiany Sauvignon Blanc nie będą zawiedzeni.
Vetiver można kupić w winotekach importera CityWine.

Hiszpanskie wina Rueda

Castelo de Medina SB Vendimia Seleccionada 2015 z winiarni Castelo de Medina to dopiero drugi rocznik tej etykiety. Po spektakularnym sukcesie butelek z rocznika 2014, które w ilości 6.000 rozeszły się w Hiszpanii jak ciepłe bułeczki, winnica postanowiła zwiększyć produkcję do 10.000 butelek w następnym roku poświęcając inne swoje etykiety. To jednoszczepowe Sauvignon Blanc pochodzące z jednej konkretnej działki. Pachnie typowo, dominują nuty owoców rodem z tropików. Jednak w ustach jest wyjątkowo potężne, mięsiste i oleiste, strukturalne. To zasługa 3 miesięcznego starzenia w beczce
i kolejnych 3 miesięcy, które wino spędziło w kadzi razem z drożdżami. Owocowy smak wibruje na podniebieniu, a aksamitna struktura i nuty tostowe w tle nadają winu eleganckiego charakteru. Gdy zobaczycie to wino na półce, kupujcie w ciemno.

La Granadilla 2016. Świeżutkie i rześkie 100% Verdejo z małej winiarni La Granadilla. Skromna etykieta i bogate wnętrze. Suty owocowo-balsamiczny nos. Są aromaty zielonego jabłka, pomarańczy i cytrusowej skórki. W ustach jest dobrze wyważone i po prostu smaczne. Będzie idealnym połączeniem do potraw z owocami morza, do szparagów, karczochów, ryb i białego mięsa.

la Granadilla hiszpanskie wina

Javier Sanz Verdejo 2016 to sztandarowe wino Javiera Sanz. To 100% Verdejo będące esencją odmiany, a wyjątkowo udany rocznik 2016 dodatkowo wzmacnia aromatyczny potencjał wina. Z powodu pogody proces dojrzewania był wolniejszy, a zbiory były późniejsze niż zwykle, za to owoce dojrzały wyśmienicie. Teraz, przy minimalnej pomocy człowieka, wino odwdzięcza się pięknymi aromatami słodkich grejpfrutów i delikatną wonią kopru i anyżu.  Na podniebieniu jest rześkie i odświerzające, wspaniałe by cieszyć się nim
o każdej porze roku. Kupicie je w sklepiku El Catador.

Javier Sanz viticultor

Yllera Verdejo 2016 Vendimia nocturna to wino od bardzo znanego w Hiszpanii, dużego
i poważnego producenta Yllera. Yllera to dziś grupa składająca się z kilku winiarni zlokalizowanych w najważniejszych apelacjach winiarskich Ribera del Duero, Rioja, Toro. Jednak to region Rueda pozostaje sercem Yllera i kolebką winiarskiej działalności firmy.
To tu wszystko się zaczęło. Pierwsze wino rodziny Yllera, o nazwie Cantosan, produkowano na długo przed ustanowieniem apelacji Rueda.  Yllera Verdejo Vendimia nocturna – już na etykiecie producent zaznacza, że zbiór winogron odbywał się nocą (vendimia nocturna). Ze względu na wysokie temperatury panujące zwykle w okresie zbiorów w tej części Hiszpanii, aby nie dopuścić do popsucia winogron podczas transportu, owoce zbiera się w nocy. Jest to norma dla tej apelacji. Rezultatem tych zabiegów jest pięknie słomkowe, czyste Verdejo, w nosie pachnące klasycznie owocowo (zielone jabłko, grejpfrut, cytrynowa skórka). Po czasie pojawią się też delikatne nuty rustykalne, jak siano czy anyżek. W ustach też odnajdziemy złożone aromaty, ale przede wszystkim orzeźwiającą kwasowość  i młodzieńczą świeżość. Nie ma nic lepszego na aperitif w letnim ogrodzie.

Marcos Yllera hiszpanskie wina

Oro de Castilla Finca Los Hornos 100% Verdejo 2015 od braci Villar (Hermanos del Villar). Do produkcji tego wina użyto owoców z najlepszej parceli Finca de los Hornos.
Po krótkiej maceracji wino fermentowało w ogromnych 850 litrowych beczkach.
Po fermentacji starzono je przez kolejnych 8 miesięcy, wraz z drożdżami. Dzięki temu wino jest wyjątkowe. Bukiet roztacza eleganckie zapachy, przywodzące na myśl owoce pestkowe (brzoskwinia), cytrusy (grejpfrut), ciętą trawę i delikatnie tostowane drewno. Usta to już kompletna rozkosz! Przyjemne kremowe uczucie pozostaje na długo i zachęca do kolejnego łyku.

Oro de Castilla hiszpanskie wina

Circe Fermentado en Barrica 2015 to 100% Verdejo od Avelino Vegas. Rzadki przykład udanego mariażu nietypowego opakowania i równie ekstrawaganckiej zawartości. W tym przypadku elegancka butelka o udziwnionym kształcie skrywa równie emocjonujące wino. W ciągu zaledwie pięciu lat istnienia Avelino Vegas, winiarni udaje się nabrać znaczenia w branży. Dziś jest specjalistą od fascynujących win białych fermentowanych w dębowych beczkach.  Można by powiedzieć, że to nie trudne, gdy ma się do dyspozycji stuletnie winnice usytuowane na wysokości 800 m npm. Jednak tu nie do przecenienia jest rola winiarzy, którzy pozwalają działać naturze i tylko dyskretnie kontrolują jej rezultaty. Fermentacja w dębie i codzienne mieszanie wina podczas 5 miesięcznego dojrzewania  dają nowoczesne wielkie wino. Mamy tu aromatyczny bukiet, na który składają się białe, mięsiste owoce, egzotyczna paleta owoców tropikalnych oraz cytrusowa świeżość. Wino uwodzi smakiem, jest eleganckie i aksamitne, pełne i potężne, serwuje nam długą przyjemność.

avelino vegas hiszpanskie wina

Na koniec przysłowiowa wisienka na torcie, czyli półsłodkie Palacio de Bornos Sauvignon Blanc 2015 Semidulce z winiarni Palacio de Bornos. To bardzo znany w regionie producent z historią sięgającą początków apelacji. Wino jest naturalnie słodkie i powstało z wybranych działek, na których wydajność jest mniejsza. Owoce zbiera się, gdy są już przejrzałe
i zaczynają tracić swą naturalną sprężystość. W tym momencie są wyjątkowo słodkie.
Po powolnej, prawie miesięcznej fermentacji, wino jest gotowe. Pachnie intensywnie, owocami, kwiatowym ogrodem i miodną pasieką. Dobrze schłodzone jest bardzo smaczne, delikatna słodycz idealnie równoważy się z kwasowością. Spróbujcie go do dań z curry, pasztetów i pleśniowych serów. Wino dostępne w wielu winotekach z ambitną selekcją win. Importuje je do Polski lubelska Willa Win.

Palacio de Bornos

Wina udostępniły do degustacji władze apelacji Rueda. W przypadku, gdy nie podano miejsca możliwego zakupu w Polsce, wina nie są jeszcze u nas na stałe dostępne. Importerzy! Do dzieła!

Hiszpanskie wina Rueda

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+