Prosta garnacha w doborowym towarzystwie

Wczoraj degustowaliśmy jedne z najlepszych hiszpańskich etykiet.
Białe Albariño de Fefiñanes oraz Sauvignon Blanc od Marqués de Riscal.
Tintos, czyli czerwone, które otworzyliśmy to  Muga Reserva 2010 i Valbuena nº 5 rocznik 2006 z winnicy Vega Sicilia.
I wśród tych pereł hiszpańskiego winiarstwa znalazło się również proste, czerwone tinto Garnacha (czytaj garnacza) z winiarni Spanish Story.
Pomyślicie pewnie, że wypadło blado. Nic błędniejszego.
To owocowe, mięsiste wino z regionu Campo de Borja zachwyciło naszych gości czystymi nutami jagodowych owoców leśnych i długim przyjemnym finiszem.

20151014-001_

Garnacha ze Spanish Story

Region Campo de Borja (czytaj Borha) to królestwo odmiany Garnacha. Znawcy twierdzą, że ta odmiana pojawiła się w rejonie Alicante, skąd przez hiszpańską Aragonię, rozprzestrzeniła się na inne winiarskie kraje Europy, dotarła nawet do Australii. Dlatego w przeszłości Hiszpanie mówili o Garnachy „Tinto Aragones” (czerwone z Aragonii). Aragonia to hiszpańska kraina na zachód od Katalonii. Stolicą Aragonii jest Saragossa, znana nam głównie z kultowego rękopisu i przygód sympatycznego i ciapowatego Alfonsa von Wordem. Dziś Garnacha to czwarta najczęściej uprawiana na świecie odmiana winogron.

Wino, które degustowaliśmy to część projektu Spanish Story. Ekipa Spanish Story postanowiła uprościć skomplikowane hiszpańskie klasyfikacje wina wedle regionów, 69 apelacji, leżakowania crianzy czy gran reservy. Ich filozofia opiera się na najbardziej typowych dla Hiszpanii odmianach winogron. Są to Tempranillo, Garnacha, Verdejo, Albariño i Cava. Produkują proste, młode wina z tych odmian w regionach o najodpowiedniejszych warunkach i najdłuższej tradycji uprawy.
Ciekawostką jest, że do etykietowania swoich win Spanish Story używa mineralnego papieru Tree Free, czyli oszczędzającego drzewa. Godne pochwały!

Spanish story_

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+