Prababcia Mencia

Hiszpański region winiarski Bierzo szczyci się posiadaniem jednych z najstarszych krzewów winnych w Hiszpanii i w Europie. Są tam działki pamiętające czasy naszych prababć i krzewy mające po 140 lat. Te stare krzewy to w większości odmiana Mencía, autochtoniczny szczep z regionu Bierzo i wedle podań, jeden z pierwszych zasadzonych na półwyspie iberyjskim. Przywieźli go tu ze sobą Rzymianie w czasach, gdy Imperium swoim zasięgiem obejmowało terytorium dzisiejszej Hiszpanii.  Uprawę rozwinęli w średniowieczu mnisi, dla których wino było codziennym produktem spożywczym i najzdrowszym wówczas napojem. Trzeba Wam wiedzieć, że w tamtych czasach jakość wody, szczególnie w bardzo ciepłych rejonach, bywała dla człowieka zabójcza.

hiszpanskie wina z Bierzo

Apelacja Bierzo przysłała nam 8 etykiet do degustacji. Na pierwszy ogień poszło najmłodsze wino Naraya Tinto Mencia 2016. To flagowa i podstawowa etykieta kooperatywy o nazwie Viñas del Bierzo. Ta pierwsza w regionie Bierzo spółdzielnia, niedawno skończyła 50 lat. Wino za to jest młode i świeżo zabutelkowane. Ma piękny, intensywnie wiśniowy kolor. Aromatyczny nos pachnie czerwonymi owocami, śliwką i mokrą gliną. W ustach wino jest mięsiste i okrągłe.

Tres Racimos Tinto Roble Mencia 2014 z bodegi Martínez Yebra to absolutnie wyjątkowe wino powstałe z najstarszych krzewów. Niektóre z nich mają nawet 140 lat.
W ich przypadku w winnicy stosuje się restrykcyjną selekcję, zostawiając tylko trzy kiście na krzewie (3 racimos = 3 kiście). Owoce wręcz kipią aromatem. Delikatne, 100 dniowe starzenie w beczce, złagodziło taniny i dodało dymne i kawowe akcenty. Mimo tego, nos jest pełen dojrzałych owoców (czereśnia, śliwka), pojawia się też zaskakujące zielone jabłko.
W głębi czuć intrygujące skórzaste tło. W ustach świeże owoce i delikatna taniczna goryczka. Na koniec przyjemne, mleczno dymne zakończenie.

Carracedo Tinto Roble Mencia 2014 to autorskie wino z Bodega del Abad. Wino o mocnym charakterze i silnej strukturze. Trzeba pamiętać, że rok 2014 w Bierzo był historyczny, z niesamowitymi upałami i totalną suszą w sierpniu i wrześniu. Dzięki temu powstały skoncentrowane, bardzo słodkie owoce, a co za tym idzie, wino pełne owocowości  i alkoholu. 12 miesięczne dojrzewanie w beczce elegancko wysublimowało jego aromaty i smak. Choć pierwszy nos jest jeszcze zamknięty, pachnący wilgotną piwnicą
i ziołami, po krótkim utlenieniu objawia się, lub wręcz eksploduje, wachlarz zapachowych barw. Czerwone owoce, tropikalne owoce pestkowe, przyprawowe niuanse i szlachetne palone drewno. Usta są gęste, jakby oleiste. Taniny są ładnie zaokrąglone i w pełnej równowadze z kwasowością. Finisz jest balsamiczny, prawie słodkawy z przyjemną dymną nutką. Carracedo to debiut na polskim rynku. Bardziej znane polskim konsumentom jest wino Gotín del Risc od tego producenta, które dostępne jest w wielu winotekach w całej Polsce.

Almazcara Majara Tinto Roble Mencia 2013 to wino powstałe w małej, garażowej bodedze Almazcara Majara. Jej nazwa wzięła się od miejscowości w Bierzo, gdzie znajdują się winne parcele oraz od  inicjałów założycieli Manuela Benito Otero (Ma), Javiera Alvarez (Ja) i Raula García (Ra). Tę trójkę przyjaciół sportretował malarz Josep Moscardo.
Jego prosty szkic posłużył za motyw na etykietę, powołaną do życia
w 2004 roku dla ich pierwszego i do dziś najważniejszego  wina Almazcara Majara.
Wino jest wyjątkowe, produkowane w limitowanej ilości 2 tysięcy butelek. Odpowiada 3 zasadom, którymi kieruje się winiarnia, to: Mencia, niskie plony i najwyższa jakość. Faktycznie wino można kupić wyłącznie w kilkunastu najlepszych restauracjach Hiszpanii
i Europy.  A jak smakuje? Owocowy nos zaciekawia tonami słodkich przypraw i subtelnym powiewem dymionego drewna. Po dłuższym napowietrzeniu pojawiają się kolejne niuanse. Usta są pełne, gładkie i owocowe. Mineralny, granitowy epilog zaprasza do dalszej kontemplacji. Wybitne!

almazcara etiqueta

Hombros Tinto Roble Mencia 2012 zrobione przez ojcowsko-synowski duet Nemesio Fernández Bruña i Isidro Fernández Bello. Ten pierwszy, wierząc w ukrytą potęgę Bierzo
i jego kluczowej odmiany Mencia, w latach 80 tych ubiegłego wieku każdą zaoszczędzoną pesetę inwestował w kupno starych winnic. Tak powstało Casar de Burbia. Dziś winnica jest, jak na lokalne warunki, ogromna i dysponuje 27 hektarami, na które składa się mozaika 52 działek.
Wino Hombros (z hiszp. ramiona) pochodzi z krzewów o wieku między 50 i 100 lat.
Po fermentacji młode wino pozostaje około 60 dni w kontakcie z drożdżami, następnie leżakuje co najmniej rok w beczkach z francuskiego dębu. Pachnie średnio  intensywnie owocami z przyjemnie ciasteczkowym tłem. W ustach jest mięsiste, głębokie, strukturalne
z mocną mineralną końcówką. Jak lubi mawiać Nemesio, to Bierzo w najczystszej postaci.
A zarazem jedno z tych win apelacji, które mogą się pochwalić najdłuższą listą międzynarodowych nagród.

hiszpańskie wina z Bierzo

Demencia 2010. Naukowcy są zgodni co do tego, że lampka wina dziennie wpływa pozytywnie na nasz mózg i pomaga chronić go przed chorobami trzeciego wieku. Ten fakt wykorzystał Nacho Leon w swym intrygującym pomyśle na nazwę wina i firmy „de Mencia” (z hiszp. z odmiany Mencia). Pomysłowy marketing to jedno, lecz zawartość butelki broni się sama. Wino powstało w absolutnej zgodzie z naturą, bez żadnych chemicznych interwencji w uprawie. Dziewiczy surowiec pozwolił na równie czystą od chemikaliów fermentację, przebiegającą bez udziału człowieka. W efekcie mamy do czynienia z potężnym winem, pełnym zapachów i  aromatów, które należy celebrować i smakować. Dać mu czas, aby w pełni uwolniło wszystkie swe sekrety. Zaręczamy, nikt nie będzie zawiedziony.

Interamnum 2013 – Mencia crianza, czyli owoc starych, 50 letnich krzewów i tradycyjnego, ekologicznego rolnictwa kultywowanego z wolna w małej 9 hektarowej winnicy Viña de Viñales. W tej okolicy to w zasadzie norma i nie ma się czym chwalić … A jednak wino okazuje się wyjątkowe. Roztacza przed nami bukiet dojrzałych owoców, z aromatami polnych kwiatów i ziół oraz tostowymi nutami palonego drewna. W ustach jest pełne, mięsiste i masłowe. Wpływa gładko i aksamitnie ślizga się w głąb przełyku. Garbniki ma ładnie ułożone, subtelne.  W długotrwałej końcówce jest wyraźnie przyprawowe. Sama rozkosz!

Solar de Sael 2012 od Arturo Garcia Viñedos y Bodegas to 100% Mencia powstała
z ponad osiemdziesięcioletnich krzewów.  10 miesięczne starzenie w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego złagodziło taniny i dodało temu winu delikatnych nutek karmelowych i waniliowych. Już w nosie czuć, obok typowych dla odmiany Mencia, czerwonych owoców, mineralny charakter siedliska. W ustach jest intensywne i bardzo świeże, mimo swego wieku (2012 rocznik!) Przywodzi na myśl silnie skoncentrowane aromaty starych, z rzadka pojawiających się na krzewach owoców. Zostawia nas z uczuciem eleganckiej, trwałej przyjemności. Szkoda, że ta podróż już się kończy.

hiszpanskie wina z Bierzo

hiszpanskie wina z Bierzo

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+