Hiszpańscy Masters of Wine

Institute of Masters of Wine właśnie ogłosił 14 nowych Masters of Wine. Jest wśród nich dwóch Hiszpanów.

Do tej pory Hiszpania miała tylko jednego reprezentanta z tytułem Master of Wine.
To Pedro Ballesteros, Hiszpan mieszkający aktualnie w Brukseli z racji na swoje stanowisko w Komisji Europejskiej. Innym hiszpańskim Master of Wine był niegdyś, mający chilijskie korzenie, Pancho Campo, ale zrezygnował z tego tytułu w 2012 r.

Nowi hiszpańscy mistrzowe w świecie wina to Fernando Mora i Andreas Kubach (mający równiez  niemiecki paszport).

fernando Mora Andreas Kubach

Fernando Mora, z wykształcenia inżynier, na początku swej kariery pracował w energetyce wiatrowej. Porzucił ten temat, by poświęcić się pasji winiarskiej, a w szczególności odmianie Garnacha. Swe pierwsze 28 krzewów zasadził w ogrodzie dziadków, a swą pierwszą fermentację przeprowadził w domowej wannie. Po eksperymentach z produkcją „garażową”, w 2013 stworzył winiarnię Bodegas Frontonio. W 2015 uruchomił nowy projekt w apelacji Campo de Borja: Cuevas de Arom, gdzie ocala od zapomnienia stare, trudno dostępne winnice odmiany Garnacha.

Andreas Kubach urodził się w Niemczech, lecz od dzieciństwa mieszka w Hiszpanii. Enologiczne doświadczenie zdobywał między innymi w winnicy Pagos Marqués de Griñón. Jest współzałożycielem firmy Peninsula, która zarządza kilkoma hiszpańskimi winnicami,
w tym Bodegas Fontana (ich wina są dostępne w Polsce dzięki El Catador).

Dzięki 14 nowym nominacjom Instytut Masters of Wine liczy dziś 369 członków z 29 krajów. To winiarze, dziennikarze, handlowcy, naukowcy i nauczyciele enologii. Aby stać się Master of Wine trzeba zdać egzaminy teoretyczne i praktyczne, organizowane co roku przez Instytut, a także zrealizować i obronić oryginalną pracę badawczą. Jest to na tyle trudne, że statystycznie mniej niż 10% kandydatów przyjętych do programu studiów Instytutu przechodzi egzaminacyjne sito i otrzymuje tytuł Master of Wine.

Teoretyczne egzaminy obejmują całą naukę o winie, począwszy od technik uprawy
i pielęgnacji winorośli, przez winifikację,   zarządzanie jakością, po tematy handlowe
i prawne oraz współczesne aspekty winiarstwa (zrónoważony rozwój i wpływ na środowisko). Praktyczne egzaminy składają się z trzech degustacji w ciemno i oceny nie tylko pochodzenia wina i odmian, ale również jego winifikacji, jakości i potencjału handlowego. Praktyczny test na MW jest uważany za najtrudniejszą degustację na świecie. Wymaga on bowiem nie tylko głębokiej wiedzy o wszystkich winach świata, ale także ogromnego  doświadczenia degustacyjnego, niesamowitej kontroli nad zmysłami i zdolności do koncentracji.

Gratulujemy nowym Masters of Wine!

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+