Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

Hiszpańscy Masters of Wine

Institute of Masters of Wine właśnie ogłosił 14 nowych Masters of Wine. Jest wśród nich dwóch Hiszpanów.

Do tej pory Hiszpania miała tylko jednego reprezentanta z tytułem Master of Wine.
To Pedro Ballesteros, Hiszpan mieszkający aktualnie w Brukseli z racji na swoje stanowisko w Komisji Europejskiej. Innym hiszpańskim Master of Wine był niegdyś, mający chilijskie korzenie, Pancho Campo, ale zrezygnował z tego tytułu w 2012 r.

Nowi hiszpańscy mistrzowe w świecie wina to Fernando Mora i Andreas Kubach (mający równiez  niemiecki paszport).

fernando Mora Andreas Kubach

Fernando Mora, z wykształcenia inżynier, na początku swej kariery pracował w energetyce wiatrowej. Porzucił ten temat, by poświęcić się pasji winiarskiej, a w szczególności odmianie Garnacha. Swe pierwsze 28 krzewów zasadził w ogrodzie dziadków, a swą pierwszą fermentację przeprowadził w domowej wannie. Po eksperymentach z produkcją „garażową”, w 2013 stworzył winiarnię Bodegas Frontonio. W 2015 uruchomił nowy projekt w apelacji Campo de Borja: Cuevas de Arom, gdzie ocala od zapomnienia stare, trudno dostępne winnice odmiany Garnacha.

Andreas Kubach urodził się w Niemczech, lecz od dzieciństwa mieszka w Hiszpanii. Enologiczne doświadczenie zdobywał między innymi w winnicy Pagos Marqués de Griñón. Jest współzałożycielem firmy Peninsula, która zarządza kilkoma hiszpańskimi winnicami,
w tym Bodegas Fontana (ich wina są dostępne w Polsce dzięki El Catador).

Dzięki 14 nowym nominacjom Instytut Masters of Wine liczy dziś 369 członków z 29 krajów. To winiarze, dziennikarze, handlowcy, naukowcy i nauczyciele enologii. Aby stać się Master of Wine trzeba zdać egzaminy teoretyczne i praktyczne, organizowane co roku przez Instytut, a także zrealizować i obronić oryginalną pracę badawczą. Jest to na tyle trudne, że statystycznie mniej niż 10% kandydatów przyjętych do programu studiów Instytutu przechodzi egzaminacyjne sito i otrzymuje tytuł Master of Wine.

Teoretyczne egzaminy obejmują całą naukę o winie, począwszy od technik uprawy
i pielęgnacji winorośli, przez winifikację,   zarządzanie jakością, po tematy handlowe
i prawne oraz współczesne aspekty winiarstwa (zrónoważony rozwój i wpływ na środowisko). Praktyczne egzaminy składają się z trzech degustacji w ciemno i oceny nie tylko pochodzenia wina i odmian, ale również jego winifikacji, jakości i potencjału handlowego. Praktyczny test na MW jest uważany za najtrudniejszą degustację na świecie. Wymaga on bowiem nie tylko głębokiej wiedzy o wszystkich winach świata, ale także ogromnego  doświadczenia degustacyjnego, niesamowitej kontroli nad zmysłami i zdolności do koncentracji.

Gratulujemy nowym Masters of Wine!