Nowe odsłony Albariño z Rias Baixas

W słoneczny krakowski poranek, 12 października, przed gośćmi zgromadzonymi w restauracji Strefa w Krakowie, zaprezentowały się białe wina Albariño z Rias Baixas.

Albariño to wyjątkowe białe wino, zwane gwiazdą hiszpańskiej północy. Ma pewną unikatową cechę – łączy w sobie brzoskwiniową mięsistość i morską słonawą końcówkę. Dodatkowo, w odróżnieniu od innych win białych, które w większości należy pić młode, najpóźniej w rok po zbiorach, Albariño bardzo ładnie się starzeje. Jeśli zatem któreś Albariño wyjątkowo Wam smakuje, polecamy zaopatrzyć się w dodatkową butelkę i odłożyć ją na chłodną półkę. A jeśli Wasza półka jest dostatecznie duża, zawsze polecamy zachować na dwa, trzy lata butelkę Albariño od ulubionego producenta, szczególnie w wyjątkowo dobrych rocznikach. To oczekiwanie odpłaca się winem bardziej okrągłym i pełnym,
w którym owoc nabiera dodatkowego, charakterystycznego dla Albariño niuansu.

Z okazji święta narodowego Hiszpanii, w ramach cyklu Degusta España, degustowaliśmy następujące wina z apelacji Rias Baixas:

albarino-rias-baixas-degusta-espana-081

NAI E SEÑORA 2016
Producent: Adegas Terras de Asorei z nadmorskiego subregionu Rias Baixas, o nazwie Val de Salnes.
Bogaty bukiet, pełen ziół (mięta), nut cytrusowych i tropikalnych (lichi) oraz delikatnej woni jabłka i gruszki. Wysoka kwasowość świetnie ujęta w oleistą pierzynkę.

SERRA DE ESTRELA 2016
Producent: Adegas Valminor, z graniczącego z Portugalią subregionu Condado do Tea.
Wino o pięknej złotawo zielonej szacie. Niezwykle aromatyczne. W nosie znajdziemy zapach moreli i brzoskwiń, owoców tropikalnych oraz cytryny i limonki.
Usta są świeże i wibrujące, z długą, trwałą końcówką.

VIÑA CARTIN 2016
Producent: Terras de Lantaño z subregionu Val de Salnes
Owocowy bukiet i pięknie owocowe usta. Wino o dużej strukturze, będącej wynikiem częściowej fermentacji malolaktycznej, która naturalnie obniża poziom kwasowości w winie. Będzie idealne jako aperitif i do sączenia w leniwe popołudnie.

Rias Baixas w Krakowie

RAMÓN BILBAO ALBARIÑO 2016
Producent: Mar de Frades należąca do grupy Ramón Bilbao z subregionu Val do Salnes
Jabłka i melony w najczystszej postaci. Usta miękkie owocowe, a zarazem pełne. Nektarynkowa końcówka z wyraźną, charakterystyczną dla Albariño mineralną i słonawą nutką. Do kupienia w winotekach Domu Wina.

ALARGO 2016
Producent: Gomez y Rial z najbardziej na północ wysuniętego regionu Ribeiro do Ulla
Nos bardzo aromatyczny z tonami białych owoców, cytrusów i grapefrutowej skórki.
Na podniebieniu świeże, ewidentnie morskie, z delikatną goryczką w finiszu.

ALBANTA 2016
Producent: Bodegas Altos de Torona z subregionu O Rosal
Degustowaliśmy to wino prawie rok temu i niezmiennie nam się podoba. Mięsiste aromaty owocowe (ananas, morela i brzoskwinia), w tle delikatnie zaznacza się koper włoski.
W ustach jest świeże i zachwycające, melon z subtelnymi tonami cytrusowymi. Świetnie harmonia kwasowości i owoców. Dzięki importerowi Winne Pola, wino można kupić
w kilkudziesięciu restauracjach w Polsce.

Rias Baixas w Krakowie

SEGREL AMBAR 2016
Producent: Bodegas Pablo Padin z subregionu Val do Salnes
Złożony nos, w którym odnajdziemy aromaty winogron, cytrusów i jabłkowej skórki.
W ustach balsamiczne i aksamitne. Świeżość owoców ładnie zamyka krągła kwasowość, typowa dla Albariño. To wino jest dostępne w Polsce, szukajcie go w najlepszych winotekach i restauracjach lub bezpośrednio u importera, firmy Winoland.

ABA DE TRASUMIA 2015
Producent: Vina Maraima z subregionu O Rosal
Wino z certyfikowanych organicznej uprawy. Pachnie ananasem i marakują. W ustach jest ekspansywne, owocowość przekłada się w nim jak warstwa między wibrującą kwasowością. Czyste, świeże, mimo wieku, i doskonałe.

VEIGADARES 2013
Producent: Adegas Gallegas
To bogate wino dla wymagającego podniebienia. Pochodzi z regionu O Rosal, najbardziej na południe wysuniętego skrawka Rias Baixas, który graniczy z Portugalią.
Pełne tekstury, z nutami doskonale zintegrowanego dębu i mnóstwem dojrzałych owoców tropikalnych. Wybitne!

Jedna apelacja, jedna odmiana i tyleż różnych, zaskakujących w odbiorze win. Rias Baixas ma co zaoferować. Czerpmy z tego garściami!

Rias Baixas w Krakowie

Za nieocenioną pomoc w przygotowaniu tej degustacji Hiszpańskie Wina dziękują Basi Lejkowskiej z restauracji Strefa oraz Bożenie Dragosz i Tatianie Mucha ze Stowarzyszenia Kobiety i Wino.
Wina na degustację nadesłało Consejo Regulador Rias Baixas, czyli władze apelacji.
Za piękne zdjęcia dziękujemy Annie Wlezień, autorce bloga Życie od Kuchni.

albarino-rias-baixas-degusta-espana-077

albarino-rias-baixas-degusta-espana-044

albarino-rias-baixas-degusta-espana-057

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+