Nasz człowiek w Hiszpanii

Sylwester Kościuk, stypendysta hiszpańskiego programu dla młodych szefów kuchni, wygrał w Hiszpanii prestiżowy konkurs na najlepszego Tapasa, czyli hiszpańską przekąskę.
Sylwester przez ostatnie ostatnie 5 miesięcy uczył się w Hiszpanii w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Valladolid oraz odbywał praktyki w restauracji La Botica de Matapozuelos, odznaczonej gwiazdką Michelin.

Na koniec swojego stypendium w Hiszpanii wziął udział w konkursie, gdzie zmierzył się z reprezentantami 11 innych krajów. Jego danie zostało wskazane jako najlepsze przez jury, w którego składzie zasiadły między innymi takie sławy jak szef restauracji Mugaritz, Andoni Luis Aduriz oraz szef nieistniejącej już restauracji el Bulli, Oriol Castro.

Przekąska Kościuka, nazwana po prostu Iberyjski Rożek (Cono Ibérico), to hiszpańska szynka ibérico, ekologiczne pomidory i parę kropel oliwy z rodzaju Arbequina, podane w fikuśnie zapieczonym chlebku. To taka codzienna hiszpańska kanapka, czyli chleb z szynką i pomidorem, w nowoczesnej wersji haute cuisine. Eh, chciałoby się spróbować….

Gratulujemy Sylwestrowi. I mamy nadzieję, że po powrocie do kraju rozwinie skrzydła w którejś z hiszpańskich restauracji w Polsce. Zdjęcia Fernando Madariaga, ICEX.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+