Master of Wine w Elciego / Rioja

Hiszpańskie miasteczko Elciego w apelacji Rioja będzie gospodarzem kursu wprowadzającego dla Master of Wine w kwietniu tego roku.

Marquesderiscal

Instytut Masters of Wine (IMW), we współpracy z hiszpańską Fundacją na Rzecz Kultury Wina, organizuje w Hiszpanii kurs wprowadzający do tytułu Master of Wine. Odbędzie się on w Elciego (prowincja Álava) w hotelu/winiarni Marqués de Riscal w dniach 7 i 8 kwietnia 2019 r.

W ramach corocznego kalendarza wydarzeń Instytut Masters of Wine  organizuje dla zainteresowanych uczestników szereg warsztatów i zajęć. Kurs wprowadzający Master of Wine koncentruje się na przedstawieniu programu studiów, metod degustacji oraz egzaminu. W tym roku kurs poprowadzi hiszpański Master of Wine Pedro Ballesteros Torres MW. Oprócz prezentacji zagadnień teoretycznych, ze szczególnym naciskiem na umiejętności pisania niezbędne do otrzymania tytułu Master of Wine, będzie też dużo praktyki. Pedro poprowadzi kilka degustacji win z różnych regionów świata. Uczestnicy kursu, którzy zakwalifikują się do przystąpienia do programu studiów, podejmą studia w czerwcu 2019 r.

Hiszpańscy mistrzowie wina

W Hiszpanii cztery osoby mają tytuł Master of Wine: pierwszy zdobył go Pedro Ballesteros, później Fernando Mora, Andreas Kubach oraz Almudena Alberca. Dodatkowo Szkot Norrel Robertson i Brytyjczyk David Forer mieszkają na stałe i pracują w Hiszpanii.

Droga do Master of Wine

Tytuł Master of Wine jest jednym z najbardziej cenionych w świecie wina. Aby go uzyskać należy zdać egzaminy teoretyczne i praktyczne organizowane co roku przez Instytut, a także przygotować i przedstawić oryginalny projekt badawczy. Egzaminy teoretyczne obejmują całą naukę i sztukę wina: uprawę winorośli, enologię, winifikację, zarządzanie jakością, kwestie związane z handlowym obrotem winem oraz aspekty prawne regulujące jakość i międzynarodowy rynek winiarski. Egzaminy praktyczne składają się z trzech degustacji w ciemno 12 win i ich prawidłowej oceny (od pochodzenia, odmiany winogron, po sposób winifikacji, jakość i potencjał handlowy). Praktyczny test MW uważa się za najtrudniejsze wyzwanie degustacyjne na świecie. Aby się z tym zmierzyć, trzeba mieć dogłębną wiedzę o winach ze wszystkich zakątków świata, a także o doskonały smak i umiejętność koncentracji.

Kurs wprowadzający Master of Wine
Miejsce: Bodega Marqués de Riscal, Elciego, Alava, Hiszpania
Zajęcia w języku angielskim. Więcej informacji: https://www.mastersofwine.org/en/education/who-can-apply.cfm
Cena: 550 euro
Formularz rejestracyjny pod tym linkiem: https://form.jotform.com/83402274258961

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+