Marqués de Cáceres – Nowoczesność klasyka

Założycielem winiarni Marqués de Cáceres jest Enrique Forner. Podczas hiszpańskiej wojny domowej jego rodzina spędziła wiele lat we Francji, w Bordeaux, gdzie Enrique nasiąkł winiarską pasją.
Po powrocie z tej z ucieczki w 1970, marzenia o własnej winiarni wreszcie mogły się spełnić.

Winnice Marques de Caceres w Hiszpanii, Rioja

Marques de Caceres w Hiszpanii

Nazwa winnicy – Marqués de Cáceres – faktycznie wynika ze związków z hiszpańską arystoktracją. Użyczył jej właścicielowi przyjaciel, Don Vicente Noguera posiadający po przodkach dziedziczny tytuł markiza nadany w XVIII wieku za służbę w hiszpańskiej Armadzie i bohaterskie zasługi w wojnie przeciwko Księstwu Oboja Sycylii.

Marqués de Cáceres ma swoje główne winnice w apelacji Rioja Alta. To jeden z najstarszych i najbardziej konserwatywnych hiszpańskich regionów. Tradycja, wielowiekowość produkcji, wielopokoleniowość winiarzy podkreślane są tu na każdym kroku. Obecnie firmą kieruje Cristina Forner, urodzona jeszcze we Francji córka Enrique. To ona odpowiada za obecnośc marki Marqués de Cáceres na tak wielu rynkach (120 krajów świata). Cristina wspomina, że gdy rozpoczynała pracę przy boku ojca, wyznaczył jej funkcję kontaktów z zagranicą. Dostała w ręke walizkę (jeszcze nie na kółkach) i bilet lotniczy. Telefonia komórkowa wtedy nie istniała. Podróże i ich planowanie były wielką przygodą – nigdy nie wiadomo było, kiedy wróci się do domu. Nie dziwi, że dziś, po 14 latach  spędzonych na międzynarodowych podróżach, Cristina to silna i otwarta kobieta.
Objęła stery firmy na początku lat 2000 i od razu zdecydowała, aby przewietrzyć sztywny gorset Rioja. Dziś odważnie realizuje nowe i bardzo nowoczesne plany firmy. To inwestycja w winnice w “białych” apelacjach Hiszpanii. Pierwszą i bardzo udaną decyzją był zakup 125 hektarów winnic w regionie Rueda, słynącym z białych win z odmiany Verdejo. Kolejnym krokiem jest produkcja win Albariño w hiszpańskiej Galicji.

Białe Deusa Nai 2014 od Marqués de Cáceres to książkowe Albariño. Nazwa wina to prawdopodobnie przywołanie celtyckiego bóstwa Deusa Nai – patronki żyznej ziemi. Wino powstaje w hiszpańskiej Galicji, w apelacji Rias Baixas, w subzonie O Rosal. Panuje tam iście tropikalny kimat, wilgotno i gorąco. Oddech winnicom usytuowanym na zboczach dają powiewy znad oceanu.

W bukiecie wina odnajdziemy nuty kwiatowe i cytrusowe. Średnia kwasowość dobrze równoważy się z ciałem. W końcówce również daje o sobie znać, zostawiając nas z poczuciem doskonałego orzeźwienia. Smak szybko znika i zachęca do kolejnego łyku.
Do pełni zadowolenia z tego wina należy pamiętać o jego odpowiedniej temperaturze. Deusa Nai musi być schłodzona, i po otwarciu lepiej trzymać butelkę cały czas w lodzie.

deusa-nai-albarino

To wino, oraz inne etykiety z oferty Marqués de Cáceres, importuje do Polski firma CityWine www.citywine.pl.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+