Macabeo, Parellada, Xarel.lo

Najbardziej klasyczna hiszpańska cava to blend trzech białych odmian:

cava z Hiszpanii triada odmian

Macabeo odpowiada za eleganckie nuty kwiatowe, które można odnaleźć w wielu winach musujących typu cava. To popularne winogrono ze względu na swą odporność na przymrozki (tak, w Hiszpanii też się zdarzają).
Dzieki tej właściwości Macabeo to jedna z głównych odmian w północnej  Hiszpanii.
W regionie Rioja, Macabeo znane jest jako Viura i stanowi prawie 90% upraw białych winogron.

Parellada to szczep dający winogrona bardzo wysokiej jakości. Podróżując po winnicach Penedes można łatwo odróżnić duże, luźne kiście Parellady. Powstają z nich wspaniałe, orzeźwiające wina o intensywnym jabłkowo-cytrusowym bukiecie.
Dodatkowo ta odmiana jest wyjątkowo odporna na Botrytis, grzybne choróbsko zagrażające winnicom.

Xarel.lo to ostatni składnik klasycznegej hiszpańskiej triady. W Katalonii “x” wymawia się jako “sz”. Na większości etykiet pojawia się właśnie ta katalońska nazwa. Po hiszpańsku to po prostu Xarello albo Pansa Blanca.
Xarel.lo to unikalne aromaty suszonych owoców i warzywny charakter.
Tak jak inne białe musujące odmiany, szybko pączkuje i wymaga bardzo starannej pielęgnacji w winnicy, aby móc rozwinąć swe właściwości z całą intensywnością.

Nowocześni winiarze z Hiszpanii eksperymentują stosując do win musujących cava także międzynarodowe Chardonnay czy Pinot Noir. Hiszpańska czerwona odmiana Garnacha pojawia się również jako składnik win różowych, dając wspaniałe rezultaty.
Jednak to triada Macabeo, Parellada, Xarel.lo zawsze będzie wyznacznikiem jakości prawdziwie hiszpańskiej cavy.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+