Lew na zamku

Kastylia i Leon to bardzo winiarski region, geograficznie położony w dorzeczu rzeki Duero. To na niej opiera się większość upraw na tym obszarze.  W administracyjnych granicach Kastyli i Leonu znajduje się aż 12 winiarskich apelacji. 9 z nich ma status DO – Denominacion de Origen. Są to Ribera del Duero, Rueda, Toro, Bierzo, Cigales, Arribes, Arlanza, Zamora i Tierra de Leon. Pozostałe 3 mają obecnie status DOP – Denominacion de Origen Protegida i są w trakcie procesu zatwierdzającego przejście do wyższej kategorii jakościowej DO. Mowa tu o winach z Valles de Benavente, Valtiendas oraz Sierra de Salamanca. Sytuację doskonale ilustruje mapa przygotowana przez administrację regionu, Junta de Castilla y Leon.

Mapa Kastylia i Leon

Na listopadową degustację z cyklu Degusta España udało nam się zgomadzić butelki
z apelacji Rueda, Ribera del Duero i Zamora.

Rozpoczęła winiarnia Bodegas Diez Siglos specjalizująca się w białych winach
i zlokalizowana w DO Rueda.
Ich wino Nekora Sauvignon Blanc 2016 to zwycięzca tegorocznego konkursu na najlepsze sauvignon blanc na świecie. Konkurs organizowany jest przez Concours Mondial de Bruxelles  i w tym roku jego edycja miała miejsce we francuskim Bordeaux. Nagroda tym bardziej cieszy Hiszpanów, że przyznano ją we francuskiej kolebce tej międzynarodowej odmiany. Nekora to sauvignon blanc z klasyczną mineralnością. Kwasowość idealnie komponuje się tu z owocową świeżością i aromatami ściętej trawy. Usta bardzo eleganckie, smaczne i strukturalne. Będzie świetnym towarzystwem do lekkich potraw z ryżu, makaronu, ryb i owoców morza.

Kolejne wino z tej winiarni, Diez Siglos Verdejo 2016, też jest bardzo udane.
W nosie cechy klasyczne dla verdejo: anyżkowy zapach włoskiego kopru, przypraw i siana. W tle jabłka i egzotyczne owoce. Za to usta to strukturalna bomba! Są oleiste, masywne, eleganckie i mięsiste. Alkohol i kwasowość współgrają w równowadze. Nic dziwnego, apelacja Rueda to przecież 10 wieków (diez siglos) doświadczenia w produkcji verdejo.

Następni bohaterowie hiszpańskiej degustacji pochodzą od Bodegi Cuatro Rayas.
Ich wina z serii 40 Cuarenta Vendimias Verdejo 2016 to kolejne etykiety, które rozliczają się z przeszłością. Tym razem 40 Vendimias to 40 winobrań, jakie mają za sobą krzewy,
z których zrobiono to wino. Opisywaliśmy je już wcześniej tu.

40 Cuarenta Vendimias Tempranillo to czerwona odsłona z Bodegas Cuatro Rayas. Wyprodukowano je z apelacji Ribera del Duero. Wino idealnie trafiające w gust amatora dojrzałych win czerwonych. Już samo wąchanie go sprawią dużą przyjemność. Czuć lukrecję, tofi, wanilię, zapach krówek. W ustach nie zawodzi. Jest masywne i złożone. Miękkie taniny są dobrze ułożone i wydają się prawie słodkie, przywodząc na myśl dojrzałe leśne owoce. W końcówce pojawiają się nuty przypraw. Dystrybutorem win z etykietą
40 Vendimias jest Tagus Group.

Flores de Callejo 2014 to najmłodsze dziecko z winiarni Bodegas Felix Callejo. Flores to ich podstawowe wino przewidziane do konsumpcji jako młode, po krótkim, półrocznym starzeniu w beczce. Tę przesympatyczną hiszpańską, rodzinną winnicę opisywaliśmy tu.
Otwieramy Flores de Callejo po 2 latach leżakowania. Potrzebuje dekantacji, aby w pełni pokazać swoje walory, ale nie zawodzi. Ma intensywny i złożony bukiet z dominującym aromatem owoców leśnych i waniliową mgiełką. W tle nuty mleczne. W miarę utleniania wyłaniają się przyprawy i przyjemne nutki balsamiczne. W ustach, mimo wieku, jest żywe
i całkiem świeże. Smakuje jagodami, a w końcówce jest delikatnie, przyprawowo pikantne.
Można je kupić w wielu winotekach i specjalistycznych sklepach winiarskich w Polsce.

Venta Mazarrón 2014 z winiarni Viñas del Cenit to rzadkie na polskim rynku tempranillo
z apelacji Zamora. Vinos de la Tierra de Zamora to młodziutka apelacja ulokowana tuż przy słynącej z potężnych win czerwonych DO Toro. Wino jest purpurowo czerwone i ten kolor zapowiada, że możemy oczekiwać podobnego stylu. 8 miesięcy dojrzewania w dębie nadaje mu beczkowy ton. W nosie pokazuje ciepłe truskawki i słodkie przyprawy. W ustach taniny
i beczka dobrze równoważą się z owocowym charakterem. Na przód wybijają się dzikie jagody, delikatnie zaznacza się lukrecja i cynamon oraz skórzany finisz. Wino importuje do Polski Wine Bureau.

Na koniec tortu dwie wisienki w postaci poważnych tempranillos z apelacji Ribera del Duero. Pradorey Crianza 2014 i Pradorey Elite 2011 z Bodegas PradoRey.
Pradorey Crianza 2014 to kupaż tempranillo z niewielkim dodatkiem międzynarodowych odmian cabernet sauvignon i merlot. Owoce te rosły na terenie o nazwie Real Sitio de Ventosilla, największej na północ wysunietej winnicy w Hiszpanii. Dalej na północ już tylko górzysta Kantabria. Wino starzy się ponad rok w dębowych beczkach, a następnie kolejne
2 lata w butelkach. Efekt tych zabiegów jest wyjątkowy. Mamy do czynienia z bogatym, otwierającym się w miarę utleniani bukietem. Pełno tu dojrzałych ciemnych owoców, wanilii, nut palonego drewna, kawy oraz przypraw i szczególnie pieprzu. W ustach jest aksamitne, bogate i korpulentne. Taniny są wyraźne, ale krągłe i doskonale zintegrowane z owocowym charakterem wina.

Pradorey Elite 2011 to benjaminek winiarni PradoRey. Wino pochodzi w całości z jednej parceli, o nazwie Hoyo Dornajo, obsadzonej krzewami tempranillo i robi się je tylko
w najlepszych rocznikach. A warto tu wspomineć, że 2011 był wyjątkowo ciepły i szczodry dla hiszpańskich winiarzy.  Elite w pełni zasługuje na swą nazwę. Choć ma już 6 lat, jest niezwykle  eleganckie i młode. Dojrzewanie w dębie nadało mu aromatów palonego drewna, kawy i cynamonu. Na podniebieniu imponuje czystością i stylowym crescendo malin i truskawek. Można pić już, albo czekać na wyjątkową okazję. Producent ocenia jego potencjał na kolejne 4-5 lat. Oba wina kupicie w sklepach sieci M&P oraz na stronie internetowej importera, firmy Pavlina.

Degusta Espana

 

wina z Kastylia i Leon

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+