Mamy nadzieję, że hiszpańskie wino towarzyszy Wam przy codziennych posiłkach (zawsze w umiarkowanych ilościach) .
Są jednak okazje, gdy można je uhonorować szczególnie.
Niektóre to lokalne, malutkie święta, obchodzone dotychczas w gronie sąsiadów winiarzy
i najbliższych znajomych. Niektóre to duże międzynarodowe wydarzenia, które celebrowane są przez amatorów hiszpańskiej gastronomii równocześnie w wielu zakątkach świata.
Kalendarz świąt hiszpańskiego wina i gastronomii zbiega się w aktywnością w winicach
i obfituje w wydarzenie głównie w drugiej połowie roku. I tak, obchodzimy:
2 maja – dzień mencia
12 czerwca – dzień verdejo
18 czerwca 2020 – międzynarodowy dzień tapas (zawsze w trzeci czwartek czerwca)
2 sierpnia – dzień albariño (pierwsza niedziela sierpnia) #AlbarinoFiesta
18 września – międzynarodowy dzień garnacha
20 września – dzień paella
7 października – dzień monastrell (pierwsza środa października)
12 października – święto narodowe Hiszpanii
16 października – dzień bobal
12 listopada 2020 – dzień tempranillo (zawsze w drugi czwartek listopada)
Międzynarodowy tydzień sherry „Sherry Week” – od 2 do 8 listopada
Tydzień cava – od 18 do 24 maja (trzeci tydzień maja)
Świętujcie razem z nami!