Hiszpańskie wina na polskim stole

Ostatnio chodzi za nami hasło „dobre połączenie”. Zbliża się okres świąt i jak Europa długa
i szeroka tysiące ludzi zasiądą przy stołach do wspólnego biesiadowania. To czy wstaną lekko czy ociężale zależy również od napojów, które będą im towarzyszyć. Podczas spotkania Degusta España pokusiliśmy się o próbę dopasowania hiszpańskich win do typowych polskich dań, tych świątecznych, a także tych codziennych. Oto jak wypadło nasze parowanie:

Freixenet Brut Vintage Reserva 2013 – cava, czyli hiszpańskie wino musujące, według naszego eksperta Julio Cesar Sobrino, pasuje do większości dań. Musujące okazało się świetnym kompanem do śledzia w oleju udekorowanego kaparem. Agresywna słoność ryby została subtelnie przytłumiona przez żwawe bąbelki zimnego Freixeneta. Idealne acz zaskakujące połączenia przypadło do gustu naszym gościom.
Koniecznie spróbujcie tego u siebie w domu!

Alcardet Sommelier – biała La Mancha z Alcardet Bodegas www.alcardet.com.
To hiszpańskie wino białe to kupaż międzynarodowego Sauvignon Blanc oraz typowych hiszpańskich odmian Airen i Verdejo. Wino ma słomkowy kolor o zielonkawych refleksach. W nosie aromaty owoców tropikalnych, grejfrut i ananas. W ustach silnie cytrusowe. Ten smak świetnie komponował się z cytrynową kołderką wędzonego łososia podanego na krążku z pumpernikla.

Otazu Chardonnay 2014 – Navarra od Señorío de Otazu. Szczęśliwi Wielkopolanie kupią to dystyngowane Chardonnay w sklepikach importera Mine Wine www.MineWine.pl. Reszcie pozostaje wierzyć nam na słowo i zamówić wino z dostawą do domu. To hiszpańskie Chardonnay od Otazu pachnie owocowo, gruszkami i jabłkowym sadem. W ustach, choć białe, jest mięsiste i korpulentne. Okazało się wspaniałym towarzyszem pierogów z mięsem. Wykwintne wino podane do pospolitych, babcinych pierogów wysublimowało tę potrawę. W takim nieoczywistym i eleganckim towarzystwie pierogi mogłyby z powodzeniem aspirować do rangi dań wyróżnionych oponiarską gwiazdką.

Prieto Picudo Rosado 2014 – Róż od Pardevalles Viñedos y Bodega www.pardevalles.es
z hiszpańskiego regionu León. To wino powstało w 100% z autochtonicznej, bardzo ciekawej hiszpańskiej odmiany Prieto Picudo. Łatwo ją odróżnić od innych winogron po gęstym kiściu i bardzo ciemnych owocach. Winogrona Prieto Picudo charakteryzują się wysoką zawartością cukru, kwasowości i tanin. To odmiana z najwyższą koncentracją tych trzech kluczowych dla wina cech. Perełka wśród hiszpańskich odmian. Jest bardzo rzadka, rośnie wyłącznie w Hiszpanii, na małym obszarze w regionie León. To wyjątkowe wino różowe Prieto Picudo jest truskawkowo różowe, w nosie również wyczujemy truskawki oraz delikatne nutki cytrusowe. W ustach orzeźwiające, z delikatnym i przyjemnym mrowieniem na języku. Nasi goście również to wino okrzyknęli właściwym partnerem do duetu z pierogami. Popijało się je z przyjemnością i uczuciem odświeżenia.

Conde del Real Agrado Crianza 2012 – czerwona Rioja od Viñedos de Alfaro
www.vinedosdealfaro.com. To wino okazało się niezastąpionym elementem na naszym stole. Popijaliśmy je do bigosu, pasztetu z żurawiną, pierogów i pleśniowego sera, współgrało znakomicie z każdą potrawą. Nie może być inaczej w przypadku wina o nazwie Conde del Real Agrado, czyli Książę Królewskiej Przyjemności. Zaiste, doskonała struktura i mięsistość wina, zintegrowane taniny oraz owocowo-waniliowy posmak sprawiają, że łyk tego wina po kwaśnym bigosie czy ostrym pasztecie jest idealnym akordem na zakończenie kęsa i zostawia biesiadnika z uczuciem błogiej przyjemności.

Rivendel Roble – Ribera del Duero z Bodegas El Inicio www.bodegaselinicio.com.
Mocny akcent na zakończenie. Mimo że wciąż młode, to już potężne, gęste wino. Ma charakterystyczny dla swej młodości, purpurowy kolor. W nosie czuć bardzo wyraźne nuty czerwonych owoców, po chwili pojawiają się aromaty przypraw i wanilii, pochodzące z kontaktu wina z tostowaną beczką. W ustach jest miękkie, prawie aksamitne. Taniny są dobrze schowane i nie agresywne,
a przyjemny posmak trwa wyjątkowo długo. To wino najlepiej sprawdzi się jako dopełnienie pieczonego mięsa. Znakomicie podkreśliło również smak naszego bigosu, pełnego kawałków duszonego mięsa. Przyjemnie rozpływało się w ustach zalane dodatkowo falą czerwonego Rivendel znad brzegów rzeki Duero.

IMG_4216

Wina z Hiszpanii, Degusta Espana

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+