hiszpańskie Verdejo

Hiszpańska odmiana Verdejo (czytaj: werdeho) to najpopularniejsze wino białe z Hiszpanii. Dzięki swej wyjątkowo wysokiej kwasowości i rześkości wino Verdejo jest niezrównane
w upalne dni i wieczory. Pijąc je mocno schłodzone możemy poczuć się jak w Hiszpanii.

Verdejo pochodzi z regionu Rueda w centralnej Hiszpanii. Prawie 80% produkcji wina
w tamtej okolicy to białe Verdejo. Jest to odmiana mało wymagająca i odporna na kastylijską suszę. Dobrze adoptuje się na tamtejszych, ubogich, piaszczystych glebach. Dzięki tej zdolności życia na piasku, wiele krzewów Verdejo uchowało się przed plagą filoksery, mszycy, która pod koniec XIX wieku zdziesiątkowała winnice w Europie. Hiszpania i szczególnie piaszczysty region Rueda może poszczycić się dziś ponad 300 tysiącami hektarów starych, przedfilokserycznych winnic. A my możemy smakować wina pochodzące z krzewów mających po 100 a nawet 200 lat!

W ostatnie polskie upały postawiliśmy na monograficzną degustację odmiany Verdejo. Schłodzone do kilku stopni białe wina z tej odmiany idealnie wpasowały się w klimat tamtego upalnego poranka.

degustacja hiszpanskich verdejo

Na pierwszy ogień poszło wino o nazwie Mocén Verdejo Selección Especial 2015. Laureat wielu nagród i medali na międzynarodowych konkursach winiarskich. Wyjątkowo świeże, rześkie i młode, z wybijającą się na pierwszy plan, zdecydowaną nutą cytrynowej skórki.  Wino pochodzi w winnicy o tej samej nazwie Bodegas Mocén www.bodegasmocen.es.
Ta z pozoru niczym niewyróżniająca się wśród innych winnica, skrywa pod ziemią 4 kilometry starodawnych, XV wiecznych piwnic zaplecionych w labirynt korytarzy do starzenia wina. Liczymy na to, że szybko znajdzie partnera w Polsce.

mocen-seleccion-especial-verdejo

Vetiver Verdejo 2015 to białe wino z Rueda winnicy Ontañon. W nosie intensywne aromaty typowe dla odmiany Verdejo – owoce cytrusowe i białe kwiaty. W ustach delikatna słodycz, a w końcówce gorzkawa kwasowość świetnie równoważąca owocowe nuty.
To białe wino to zdaje sie nowy projekt, uzupełniający czerwone portfolio winnicy Ontañon, pochodzącej z Rioja. Sadząc po jakości wina i jego doskonałych recenzjach, ten solidny
i równy producent z sukcesem wchodzi w obszar win białych. Wino Vetiver Verdejo 2015 oraz inne wina z bodegi Ontañon, można kupić w enotekach CityWine   http://citywine.pl/winiarnie.html.pl oraz w wielu restauracjach w całej Polsce.

vetiver-verdejo-rueda

Verdeal 100% Verdejo prezentuje nam cały wachlarz aromatów. Na jego bukiet składają się nutki zielonego jabłka, grejfrutów i cytryn, pojawiają się również ziołowe i kwiatowe niuanse. W ustach podobnie, wino jest eleganckie i złożone, przyjemnie oleiste o charakterystycznej gorzkawej końcówce. Bardzo smaczne! Wyszło spod ręki Eduardo Poza, winemakera odpowiedzialnego również za dobrze znane w Polsce wina Resalte de Peñafiel  z regionu Ribera del Duero. Dostępne w wielu enotekach, większe ilości można zamawiać
u importera Vinissimo www.vinissimo.pl.

verdeal

Loess Blanco Rueda. Pamiętacie lekcje geografii z podstawówki? Czwartorzęd, peryglacjały i tworzenie się podłoży lessowych? Właśnie na takiej prehistorycznej podstawie znajduje się hiszpańska meseta i winnice Bodegas Miguel y Ruano z linią win o nazwie Loess http://loess.es/. Wedle filozofii winiarni lessowe podłoże to główny czynnik odpowiadający za charakter wina. W przypadku białego Loess Blanco Rueda, to 100% Verdejo faktycznie wyróżnia się na tle pozostałych wyjątkowym bukietem. Mamy w nim nuty brzoskwiniowe
i ananasowe, a w tle balsamiczną oleistość. Przyjemnie wypełnia usta dobrą strukturą, jest typowo kwasowe i na finiszu gorzko-słodkie. Bardzo ciekawe. Liczymy, na to, że już niedługo do dostania w Polsce.

loess-verdejo

José Pariente Varietal Verdejo – w tym przypadku mamy do czynienia z bardzo znanym
i lubianym w Hiszpanii producentem José Pariente. Paradoksalnie José to kobieta i ma na imię Victoria. Nazwa winnicy to hołd składany ojcu, jednemu z pierwszych winiarzy w regionie Rueda. Lecz to Wiktoria Pariente jest twarzą i mózgiem firmy oraz autorką współczesnych win winnicy, bardzo subtelnych i kobiecych. Koniecznie ich spróbujcie!
Są obowiązkowym elementem kart eleganckich restauracji. Ich importerem do Polski jest firma DeSabor www.desabor.pl.

Jose_pariente_Verdejo

Cuatro Rayas Viñedos Centenarios Verdejo. Już sama nazwa (Viñedos Centenarios = Stuletnia winnica) dobrze wróży i zapowiada ciekawe, złożone wino. Takie jest w istocie: zdecydowane, bardzo aromatyczne i świeże w nosie. Pełne owocowych i ziołowych aromatów. W ustach zrównoważone, z aksamitna teksturą, powracającymi nutami ziół
i soczystych owoców. Przyjemny goryczkowo-grejpfrutowy finisz. Idealnie wykorzystany potencjał starych krzewów i świetna robota winemakera. Importerem tego wina do Polski, oraz innych win marki Cuatro Rayas, jest krakowska firma The Fine Food Group www.tffg.pl.

Cuatro rayas

Viña Vilano Verdejo to białe wino z regionu Rueda producenta z sąsiedzkiej apelacji Ribera del Duero. Więcej o winnicy pisaliśmy tu http://hiszpanskiewina.pl/garsc-teorii-w-praktyce-na-przykladzie-winnicy-vina-vilano/.
Viña Vilano Verdejo to w nosie ananas i inne cytrusy, a także tony koprowe i migdałowe.
W ustach bardzo świeże z typową dla odmiany Verdejo gorzkawym zakończeniem. Wina od Viña Vilano importuje do Polski firma Vintages www.vintages.pl .

Vina Vilano Verdejo

Iduna Verdejo Fermentado en Barrica, najstarsze wino panelu. Nie dość, że pochodzi
z wiekowych a nawet 120 letnich krzewów, to dodatkowo owoce zebrano z nich w 2009 roku. Wino jest wyjątkowe, bo pochodzi z winnicy rodem z apelacji Toro. Toro to region potężnych, alkoholowych win czerwonych. Wina białe są tu rzadkością, a wśród nich taka oto perełka –  w nosie bogate, tropikalnie owocowe (ananas, mango),nuty mineralne i tostowe. W smaku pełne, gęste i oleiste. Delikatne nuty waniliowe i maślane przywodzą na myśl rękę wyrafinowanego mistrza cukiernictwa. Wyraźne beczkowo-tostowe tło, dobrze zintegrowane z owocowością szczepu Verdejo.
Kapitalne i bardzo interesujące wino, idealne do tłustych ryb, fois gras, dań z owocami morza czy białych mięs. Bardzo schłodzone sprawdzi się również jako ciekawy aperitive.
To wino, oraz inne produkowane przez Viñaguareña, producenta z Toro www.vinotoro.com, będzie można spróbować na XII Wystawie Win Hiszpańskich, która tradycyjnie odbędzie się pod koniec  września w Warszawie.

iduna_fermentado

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+