Hiszpańskie różowe a dobry nastrój

Idealnym winem na wiosnę jest hiszpańskie rosado, wino różowe, schłodzone, orzeźwiające i wesołe. Różowe wino powstaje najczęściej z czerwonych winogron. Jak wiadomo kolor wina zależy od długości czasu, w jakim miąższ winogron pozostaje w kontakcie ze skórkami. Ten etap produkcji nazywa się maceracją. Zatem im dłuższa maceracja, tym intensywniejszy będzie kolor wina. W przypadku win różowych maceracja przebiega kilka dni lub zaledwie kilka godzin. W efekcie uzyskuje się wino o mniejszej zawartości garbników, dlatego łagodniejsze, bardziej owocowe i nie tak taniczne jak wina czerwone.

O ile wina białe i wina czerwone mają swoich zagorzałych zwolenników, tak wino różowe pełni w świadomości wielu osób rolę drugoplanową. Zachęcamy do zmiany tego myślenia! Hiszpańskie wina różowe to niezwykłe bogactwo aromatów, feria kolorów i niesamowita świeżość.
To sprawdzone: różowe wino z Hiszpanii poprawia nastój wszystkim, którzy go spróbują!

wino rozowe z hiszpanii

Nasz nastrój w pewien deszczowy dzień poprawialiśmy różową cavą Montsant Reserva Brut. To różowe wino musujące z wesołymi bąbelkami tworzącymi wysoką koronę. Bąbelki buzują długo świadcząc o dobrej integracji z winem. Cava w ustach jest intensywnie owocowa, pojawiają się nuty owoców leśnych na tle białego chleba. Delikatna
i zrównoważona. Takie wino idealnie pasuje na rozpoczęcie wiosennego wieczoru. Sprawdzi się też do gotowanych białych mięs, do ryb a nawet do lekkich deserów. To wino sprowadza do Polski krakowska firma Winoteka Alkohole http://www.winoteka-alkohole.pl/

Real Agrado, ta królewska przyjemność (z hiszp.) to wino o delikatnym kolorze tak modnego obecnie pudrowego różu. W nosie uwalnia żywe i intensywne aromaty czerwonych owoców. Kręcąc kieliszkiem poczujemy truskawki i maliny. W ustach jest bardzo orzeźwiające, ze słodkawą nutą truskawek, arbuza i jagód. Jest gładkie, ale wyraziste. To wino zrobiono w regionie Rioja, z czerwonych winogron odmiany Garnacha, pochodzących ze starych 28 krzewów.  Czuć w nim prawdziwe hiszpańskie słońce.

Portal 2015, to skrócona nazwa zagadkowego N. Sra. del Portal, czyli Nasza Panienka z Wejścia. Chodzi tu zapewne o rzeźbę górującą nad jakimś zabytkowym portalem, której wino ma być hołdem. W Terra Alta, hiszpańskiej apelacji położonej na wyżynie przed Pirenejami, pełno takich w małych górskich miasteczkach. W jednym z nich, o nazwie Batea, ma swoje piwnice winiarnia Celler Piñol. Winiarnią kieruje Juanjo i to właśnie on zgarnął nagrodę dla najlepszego wina różowego z apelacji Terra Alta, prezentując swoje wino Portal w roczniku 2014. Wino rzeczywiście warte jest laurów. Przygaszony łososiowy kolor nie zapowiada fajerwerków, jednak w nosie czeka nas prawdziwa eksplozja czerwonych owoców. W ustach wino ma świetną kwasowość i delikatną słodycz, zachęcającą do kolejnego łyku. Polecamy! Wino kupicie u polskiego importera Jakob Gerhardt www.jgp.com.pl

PradoRey Fermentado en Barrica, czyli różowe wino fermentowane w beczce na osadzie z drożdży. Ten 3 miesięczny zabieg przydaje winu przyjemnego aksamitu w ustach. Różowe PradoRey pachnie truskawkowo i poziomkowo. W ustach jest zaskakująco skomplikowane, balsamiczne. Niesamowicie mięsiste jak na wino różowe, od którego można by oczekiwać przede wszystkim lekkości. Tu mamy w zamian złożoność, mineralność i ciekawe akcenty przypraw. Wino sprawdzi się idealnie solo, a również jako towarzysz do dań rybnych, pasztetów, serów, białego mięsa czy dań z ryżem. Można je kupić w sklepach M&P http://wina-mp.pl/produkty/wino/hiszpania/ribera-del-duero/pradorey-rosado.html

O kolejnych winach, których próbowaliśmy podczas naszego spotkania DEGUSTA ESPAÑA napiszemy już wkrótce. A tymczasem zapraszamy Was do samodzielnego odkrywania hiszpańskich win różowych!

Różowe wina z Hiszpanii

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+