Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

Hiszpańskie białe wina na lato

Makro to dystrybutor wysokiej jakości produktów dla gastronomii. W ofercie sklepu znajduje się wiele win hiszpańskich, prezentujących szeroki wachlarz stylów i odmian, apelacji i regionów winiarskich z każdego zakątka Hiszpanii.

Na polskie lato z hiszpańskimi temperaturami polecają się szczególnie trzy rodowicie hiszpańskie odmiany: Verdejo, Garnacha Blanca oraz Albariño.

Marqués de Riscal Verdejo – białe wino z odmiany Verdejo, typowej dla apelacji DO Rueda. Wino pochodzi od kultowego producenta Marques de Riscal. To właśnie wino od Marques de Riscal jako pierwsze nie francuskie wino w historii zyskało honorową nagrodę na światowej wystawie organizowanej we francuskim Bordeaux. Było to w 1895 roku. Po sukcesach win czerwonych w Bordeaux, Marques de Riscal kupił winnice w Rueda, regionie słynącym z uprawy białych odmian. Te inwestycje przyciągnęły do Rueda innych winiarzy i w dużej mierze przyczniły się do odbudowy tradycji winiarskich w regionie i ustanowienia apelacji.

Na początku XX w. Marques de Riscal cieszy sie zasłużoną sławą i światowym rozgłosem. Jego wina padają ofiarą wielu fałszerstw. By temu zapobiec, w winnicy po raz pierwszy w Europie stosuje się metalową siatkę chroniącą korek. Złota siateczka na długie lata stanie sie znakiem rozpoznawczym winiarni Marques de Riscal.

Marques de Riscal Verdejo pachnie intensywnie aromatem owoców tropikalnych, świeżego kopru i trawy. W ustach jest wartkie i orzeźwiające, z lekko cierpkim zakończeniem typowym dla odmiany Verdejo. Wino charakteryzuje świeżość i znakomita równowaga kwasowa. Będzie znakomite do ryb, owoców morza, kurczaka, potrwa z makaronu oraz jako letni aperitif.

Sastreria Garnacha Blanca – pochodzi z apelacji DO Cariñena w Aragonii. Cała seria Sastreria (z hiszp. krawiectwo) to hołd składany hiszpańskiej odmianie Garnacha. Jej czerwone wersje uprawia się w różnych regionach na północy Hiszpanii, m. in. w Cariñena, Rioja, Priorat, Montsant. Biała Garnacha występuje w apelacjach Cariñena i Terra Alta.
Garnacha to odmiana wywodząca się oryginalnie z Hiszpanii. Przyjęła się też w innych krajach basenu morza Śródziemnego. Co roku we Francji organizowany jest międzynarodowy konkurs Grenaches du Monde na najlepsze wina ze szczepu Garnacha. I co roku hiszpańskie Garnache zgarniają w nim złote medale.

Uważa się, że Garnacha Blanca to mutacja hiszpańskiej czerwonej odmiany. Przez Pireneje rozprzestrzeniła się też we Francji, znajdując drugi dom nad Rodanem. Dziś, obok win z hiszpańskich apelacji Cariñena i Terra Alta, jest głównym składnikiem win z francuskich apelacji Châteauneuf-du-Pape i Côtes du Rhône.

Garnacha Blanca charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu i niską kwasowością, z nutami cytrusów i ziół. Jej wigor może prowadzić do nadprodukcji, ale przy kontrolowanej wydajności, zyskuje bogate nuty smakowe i wpływa na długowieczność i korpulentność wina.

Sastreria Garnacha Blanca ma słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Pachnie intensywnie aromatem kwiatów i białych owoców. W ustach jest wytrawne, z cytrusowymi akcentami. Delikatna, zrónoważona kwasowość nadaje mu świeżości.

Albariño Rias Baixas Ribaflavia – to etykieta na wyłączność dla Makro od znanego w Hiszpanii producenta Martin Codax. Odmiana Albariño to gwiazda północnej Hiszpanii, konkretnie Galicji, czyli skrawka Hiszpanii, usytuowanego na mapie nad Portugalią. Geograficznie to bardzo ciekawa kraina. Ocean wdarł się tu głęboko w doliny rzeczne zamieniając je w morskie zatoki. To wybrzeże riasowe (po hiszpańsku rías). Właśnie tu, w regionie Rías Baixas produkuje się najlepsze Albariño na świecie.

W pejzażu w apelacji Rías Baixas dominuje soczysta zieleń i skaliste wybrzeże. Tutejsze winnice pozostają pod ogromnym wpływem Atlantyku. Sprowadza on na ten region oceaniczny chłód i dużo deszczu. Częstym obrazkiem w Galicji, nawet w lecie, jest poranna gęsta mgła. Nie zapominajmy jednak, że jesteśmy w Hiszpanii. W czasie dojrzewania, w lipcu i sierpniu, przez większą część dnia owoce Albariño kąpią się w pełnym słońcu.

Uprawa Albariño jest bardzo ciekawa i fotogeniczna. Aby wentylować grona w tym wilgotnym klimacie i zapobiegać chorobom owoców, większość upraw prowadzona jest na wysokich, zawieszonych 2 metry nad ziemią, pergolach. Winnice w Rias Baixas są niezwykle romantyczne i widowiskowe, jednak takie prowadzenie znacznie podraża proces produkcji wina. Zbiory na pergolach w Rías Baixas odbywają się ręcznie.

Wina Albariño to doskonałe odzwierciedlenie tamtejszego klimatu. Są morskie, czyli rześkie i kwasowe, z subtelnymi aromatami cytrusów lub owoców pestkowych. Najpopularniejsze Albariños to wina młode, gotowe do picia od razu po zbiorach. Jednak coraz więcej producentów, z wyśmienitym skutkiem, dojrzewa wino na osadzie z drożdży (na etykiecie znajdziemy wtedy napis „sobre lías”). Takie wina potrafią się bardzo ładnie starzeć przez kilka kolejnych lat i odwdzięczą się aksamitnymi nutami masłowymi i mięsistością. Kto lubi taki styl wina, będzie zachwycony hiszpańskim Albariño sobre lías.