Hiszpańskie Albariño – najlepsze wino na czerwcowe upały

Albariño to białe wino powstające w hiszpańskiej Galicji, małym skrawku Hiszpanii wiszącym na mapie nad Portugalią. Geograficznie to bardzo ciekawa kraina. Ocean wdarł się tu głęboko w doliny rzeczne zamieniając je w morskie zatoki. To wybrzeże riasowe (po hiszpańsku rías). Właśnie tu, w regionie Rías Baixas (czytaj: rijas baiszas) produkuje się najlepsze Albariño na świecie.

W pejzażu w apelacji Rías Baixas dominuje soczysta zieleń i skaliste wybrzeże. Tutejsze winnice mogą czerpać z bogatego w minerały podłoża, ale pozostają pod wielkim wpływem Atlantyku. Sprowadza on na ten region oceaniczny chłód i dużo deszczu. Częstym obrazkiem w Galicji, nawet w lecie, jest poranna gęsta mgła. Nie zapominajmy jednak, że jesteśmy w Hiszpanii. W czasie dojrzewania, w lipcu i sierpniu, przez większą część dnia owoce Albariño kąpią się w pełnym słońcu.

Uprawa Albariño jest bardzo ciekawa i fotogeniczna. Aby wentylować grona w tym wilgotnym klimacie i zapobiegać chorobom owoców, większość upraw prowadzona jest na wysokich, zawieszonych 2 metry nas ziemią, pergolach. To niezwykle romantyczne i widowiskowe, jednak znacznie podraża proces produkcji wina. Zbiory w Rías Baixas wykonywane są wyłącznie ręcznie.

Wina Albariño to doskonałe odzwierciedlenie tamtejszego klimatu. Są morskie, czyli rześkie i kwasowe, z subtelnymi aromatami cytrusów lub owoców pestkowych. Najpopularniejsze Albariños to wina młode, gotowe do picia od razu po zbiorach. Coraz więcej producentów jednak, z wyśmienitym skutkiem, starzy wino na osadzie z drożdży (na etykiecie znajdziemy wtedy napis „sobre lías”). Takie wina potrafią się bardzo ładnie starzeć przez kilka kolejnych lat i odwdzięczą się naszej cierpliwości aksamitnymi nutami masłowymi i mięsistością. Kto lubi taki styl wina, będzie zachwycony hiszpańskim Albariño sobre lías.

Niezależnie od tego czy młode czy starzone, hiszpańskie Albariño – odpowiednio schłodzone, jest idealnym orzeźwianiem w upalne dni.

wina Albarino

Na polskim rynku możemy cieszyć się wieloma winami z odmiany Albariño. My mieliśmy możliwość spróbować następujących:

Eidos de Padriñán 2015, sprowadzane do Polski przez Basia Lejkowska Wine Selections www.basialejkowska.com. To klasyczne Albariño z kwiatowymi nutami w nosie, w ustach świeże i przyjemnie oleiste, wyraźnie słonawą końcówką. Kwintesencja Albariño.

Pazo de San Mauro 2014 z galicyjskiej winnicy o tej samej nazwie należącej do słynnej na całą Hiszpanię grupy Marques de Vargas z apelacji Rioja www.marquesdevargas.com/es/pazo.   Wino docenione przez międzynarodową krytykę, jest laureatem wielu prestiżowych nagród i medali.

Con un Par 2014 od producenta Vicente Gandía. Zachwyciło wszystkich bogactwem aromatów (mandarynki, kwiaty pomarańczy kwiaty, gruszki) oraz rześkością i zadziornym nerwem. Polskim dystrybutorem tego wina jest Partner Center www.partnercenter.pl

El Jardín de Lucía 2014 to świeże i cytrusowe wino stworzone przez bodegas Zarate specjalnie na zamówienie hiszpańskiego dystrybutora Vila Viniteca www.vilaviniteca.es.
W nosie bogaty bukiet (brzoskwinie, kwiaty akacji, morska bryza), w ustach kremowe
i z dobrą strukturą.

Deusa Nai 2014 to atlantyckie wino znanego producenta Marqués de Cáceres.
Przez 5 miesięcy dojrzewa na osadzie z drożdży. Ten zabieg wydłuża życie wina.
Bukiet jest mineralny z przebijającymi się nutami cytrusów i kwiatów. W ustach soczysto owocowe i bardzo smaczne. Polski dystrybutor to  CityWine www.citywine.pl.

Albanta 2015 od producenta Bodegas Altos de Torona www.altosdetorona.com.
Zupełnie wyjątkowe, z aromatami mięsistych owoców (brzoskwinie, morele, ananas),
w nosie miodowe, o idealnie zrównoważonej kwasowości. Urzekające i, wedle etykiety, uskrzydlające.  Wino można kupić w Polsce! Jego wyłącznym dystrybutorem jest firma Winne Pola www.winnepola.pl.

Paco y Lola Prime 2013 to topowe wino od znanego w Hiszpanii producenta Paco & Lola. Starzone przez 6 miesięcy w drożdżowym kożuchu. Przyjemny, średnio intensywny bukiet
z nutkami kandyzowanych owoców. Idealnie aksamitne z mineralną, słonawą końcówką. Można kupić w sklepach sieci Pawlina www.wina-mp.pl oraz u małego importera ViniTeranio www.viniteranio.pl.

degustacja albarino

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+