Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

Hiszpania – winnice z wielowiekową historią

Wino w Hiszpanii obecne jest od wieków. Pierwsze świadectwa handlu winem w Hiszpanii pochodzą z 1.100 r pne, wraz z założeniem miasta Kadyks w Andaluzji. To Fenicjanie wprowadzili winorośl na śródziemnomorskie i południowe wybrzeża Hiszpanii. Potem przybyli Kartagińczycy, rozszerzając uprawy winorośli na wybrzeże katalońskie (Emporion/Emporda) i lewant (Walencja). A Rzymianie rozsławili wino z Hispanii w całej Europie dzięki swej ekspansji. Wybudowana przez Rzymian droga Via Augusta, była doskonałym połączeniem między Rzymem a Kadyksem i innymi portami: Coruña, Malaga, Cartagena, Tarragona. Hiszpania została najważniejszym dostawcą wina do Imperium.

Kolejną wielką epoką w historii hiszpańskiego wina było chrześcijaństwo. Dionizosa i Bachusa zastąpiło ucieleśnienie wina jako chrystusowej krwi. Mnisi chrześcijańscy uprawiali winnice i produkowali wino na potrzeby licznych klasztorów. Wieki później podbój arabski w 711 roku spowolnił rozwój winiarstwa. Prawa Koranu zabraniały spożywania wina, jednak Kalifat Kordoby tolerował niektóre praktyki winiarskie, wymagając jedynie dyskrecji w tym temacie. Były to czasy, kiedy winogrodnictwo było aktem buntu, uprawa winorośli rozprzestrzeniła się wtedy na północne obszary Hiszpanii. Znaczenia nabrało Camino de Santiago, czyli droga, którą pielgrzymowano do Santiago de Compostela. Cystersi i inne zakony, przyjmując pielgrzymów, odegrały dużą rolę w rozwoju technik uprawy, pielęgnacji winnic i szerzenia kultury winiarskiej wśród mieszkańców i podróżnych. Tak działo się aż do rekonkwisty.

Wraz z odkryciem Ameryki w 1492 roku otworzyły się nowe możliwości dla hiszpańskiego wina. Hiszpańscy misjonarze i zdobywcy przywieźli na nowe ziemie hiszpańskie wino i winorośl.

Pod koniec XIX wieku Europę, i szczególnie Francję, nawiedziła plaga filoksery. Francuzi zaczęli masowo zaopatrywać się w wino w Hiszpanii. To początek świetności takich regionów jak Rioja, Navarra czy Katalonia. Wielu Francuskich winiarzy przeniosło się do Hiszpanii, przywieżli oni ze sobą nowe międzynarodowe odmiany, wprowadzali mechanizację pracy w winnicy, nowocześniejsze metody produkcji, wykorzystanie beczek…

Nadszedł dzień, w którym plaga dotarła również do Hiszpanii. Nastały kiepskie czasy dla hiszpańskiego winiarstwa. Hiszpańska wojna domowa (1936-1939) spowodowała porzucenie wielu winnic a w wielu miejscach kraju zupełne je zniszczono. Szczególnie dotknięte wojną regiony to Katalonia i Walencja. Po wojnie nastąpił okres dyktatury wojskowej pod rządami Francisco Franco. Dopiero śmierć Franco i stopniowe przechodzenie Hiszpanii do demokracji zapoczątkowało renesans winiarstwa w Hiszpanii. Branża przeszła modernizację, usystematyzowano i rozwinięto system apelacji. Rok 1986 to czas, kiedy Hiszpania została przyjęta do Unii Europejskiej i mogła skorzystać ze środków pomocowych dla winiarskich obszarów. Suchym regionom Hiszpanii pomogło zniesienie ograniczeń nawadniania w 1996, co dało winiarzom większą kontrolę nad plonami i umożliwiło obsadzenie winem większych obszarów.

Wydarzenia najnowszej historii pomogły Hiszpanii wejść w XXI wiek jako poważny winiarski  producent, pierwszy kraj pod względem powierzchni winnic i trzeci największy producent wina na świecie.

Hiszpańska historia winiarska to pretekst do zaprezentowania win z kilku hiszpańskich winnic o wieloletniej lub wielowiekowej historii. To już 24 czerwca na degustacji online pt. Hiszpania – winnice z wielowiekową historią. Degustacja do obejrzenia na naszej stronie na facebooku, tu.

Krótkie podsumowanie degustacji dostępne jest tu. Miłego oglądania!
A poniżej wina, które prezentowaliśmy:

Cava Codorniu Clásico Brut | Codorniu, Importer w Polsce Cerville

Grupa Raventós Codorníu jest najstarszą firmą rodzinną w Hiszpanii i 17 nastarszą na świecie. Szczyci się ponad 460 letnią historią produkcji win i cava przez ponad 18 pokoleń. Winogrona do Codorníu Clásico pochodzą z apelacji Cava, są to trzy tradycyjne i lokalne odmiany: Parellada, Xarel.lo i Macabeo.

Viña Lisonja Verdejo 100% | Hijos de Alberto Gutiérrez, Importer w Polsce Monde Wine

Bodegas de Alberto jest przykładem zachowania 350 letniej tradycji. Winiarnia znajduje się w starym wiejskim domu założonym przez dominikański zakon zakonny w XVII wieku, w samym sercu apelacji Rueda. Pod podłogą kryje się ponad kilometr, wydrążonych w skale podziemnych korytarzy, służących do dojrzewania wina. Podziemny labirynt wije się pod całą wioską Serrada.

Bordón Viña Sole Reserva 2011 | Bodegas Franco Españolas, Importer w Polsce Rafa Wino

Winiarnia Bodegas Franco-Españolas powstała się w 1890 roku jako hiszpańsko-francuska fuzja, kiedy to Francuzi przybyli do regionu, szukając winnic, które zastąpiłyby te francuskie zniszczone przez chorobę filoksery. Winnica, usytuowana w centrum Logroño, była świadkiem historii winiarstwa Rioja i całej Hiszpanii. Wino Bordón Viña Sole Reserva podano podczas ceremonii koronacji króla Juana Carlosa I w 1975 roku w Pałacu Królewskim w Madrycie.

Etim L’Origen 2018 | Falset, importer w Polsce la Tienda

Spółdzielnia Falset, założona w 1912 roku, to związek ponad 250 rodzin uprawiających winogrona. Od pokoleń mieszkają oni w pobliskich wioskach Falset i Marça. Budynek winnicy w Falset jest klejnotem modernizmu i jest jedną z tzw. winiarskich katedr. Została zaprojektowana przez ucznia Antonia Gaudiego, architekta Cesara Martinella.

Viña Mayor Crianza 2018 | Grupo Bodegas Palacio 1894 / Viña Mayor, Importer w Polsce Wine Express Limited

Winiarnia Bodegas i Viñedos Viña Mayor położona jest w złotym trójkącie apelacji Ribera del Duero. Obok winiarskich tradycji, właściciele winiarni pragną podkreślać innowacyjnego ducha i szacunek dla środowiska, jaki przyświca im w codziennej pracy. Winnica przystąpiła do paktu Wineries for Climate Protection (WfCP).

Pago Florentino 2018 | Bodegas Arzuaga Navarro, importer w Polsce Vininova

Pago Florentino powstaje co roku z najlepszych winogron z La Solana, posiadłości znajdującej się w La Mancha. Winnica położona jest u podnóża wzgórza, skierowana na południe i naturalnie osłonięta od północnych wiatrów i chmur. Pogoda w tym miejscu jest bardzo szczególna, zimą temperatury spadają poniżej zera, a lata są gorące i temperatura może przekroczyć 40 ºC. Glebę na powierzchni pokrywają kamienie, zapewniając doskonały drenaż oraz glina o wysokim potencjale retencyjnym.

Woda mineralna Aquadeus | Aquadeus

Naturalna woda mineralna o słabej mineralizacji. Niewielka ilość składników mineralnych (w tym składników odżywczych) to sekret naturalnych wód mineralnych.

Paluszki Rosquilletas | Vicent Pan

Finas Horneados to firma rodzinna z długą tradycją wypieku chleba i doświadczeniem w branży piekarniczej. Ich produkty Picos, Finas i Rosquilletas łączą najlepsze surowce z tradycyjnym piekarskim rzemiosłem. Rosquilletas (hiszpańskie paluszki chlebowe) pochodzą z Walencji. Do wypieku paluszków chlebowych używa się oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oleju słonecznikowego o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, co zapewnia gamę smaków, które zaspokoją wszystkie gusta i potrzeby.