Garść teorii w praktyce na przykładzie winnicy Viña Vilano

Garść teorii w praktyce na przykładzie winnicy Viña Vilano

W hiszpańskiej winnicy Viña Vilano zaczyna się właśnie przycinka, czyli „la poda”. To szereg czynności pielęgnacyjnych przygotowujących winnicę do zimowego odpoczynku. Wykonuje się je po zbiorach, kiedy z krzewów opadną ostatnie liście.
Przycinka jest potrzebna, aby zapanować nad naturalną rządzą rozwoju krzewu
i naprowadzić go w kierunku produkcji owoców. Pozostawiony sam sobie, spożytkowałby swą energię na ekspansję gałęzi i wyprodukowałby je długie nawet na 30 metrów.
W sprzyjających warunkach taka winna witka rośnie w tempie 5 centymetrów dziennie.

przycinka w winnicy Viña Vilano

krzew po przycięciu Hiszpania

Upływający rok był dla Viña Vilano i całego regionu Ribera del Duero wyjątkowo dobry. Jak donosi Puri Martinez, szefująca działowi eksportu w winnicy, temperatury w tym roku były nieco wyższe od tradycyjnie notowanych (pamiętamy ten upalny maj). W lato pogoda się ustabilizowała, w dzień słońce prażyło w skali od 27 do 30˚C, a w nocy ochładzało się do 9˚C. Takie znaczne wahania temperatury pomiędzy dniem a nocą są optymalne do idealnego dojrzewania owoców. Dzięki nim, winogrona były gotowe już na 26 września. Wtedy zaczęto zbiór.

Rafael Vargas

Po drobiazgowej selekcji winogron, trafiły one do stalowych kadzi. Tam zmacerowano je na zimno, w węglanowym śniegu. Służy to wzmocnieniu koloru i aromatów.

Następnie, przez 15 dni, wina fermentowały zamieniając w alkohol zawarte w nich cukry.
Kolejnym krokiem w winnicy jest poddanie wina fermentacji malolaktycznej. Gdy czytacie te słowa, właśnie w tej chwili, cierpki kwas jabłkowy zamienia się w łagodniejszy, bogatszy w aromaty, kwas mlekowy. W przypadku win, które trafią na rynek w przyszłym roku, ta fermentacja zachodzi w metalowych kadziach. W przypadku win przeznaczonych do starzenia, dojrzewają one w nowych dębowych beczkach.

Viña Vilano produkuje wina czerwone Terra Incognita, Viña Vilano Roble, Crianza 2012, Reserva 2010, młode Tinto Joven oraz różowe Viña Vilano Rosado.
Ofertę uzupełnia białe wino z regionu Rueda Verdejo.

Podczas naszych degustacji Degusta España mieliśmy okazję spróbować dwóch win z Viña Vilano. Pierwsze to młode Viña Vilano Tinto Joven o żywym kolorze z fioletowymi przebłyskami. Wino ma czereśniowo-fiołkowy nos, a usta eksplodują  owocami. To świetne wino do picia samodzielnie, jako lampka do towarzyskich pogaduszek lub do telewizora.
Drugie wino to Viña Vilano Roble Black Edition 2013. Zalednie 5 miesięczny kontakt z beczką odmienił styl tego wina. To już prawdziwa riberańska pierwsza liga. W wersji Roble kolor wina jest wiśniowy, bardziej stonowany. W nosie wyczuwa się dojrzałe leśne owoce, wanilię i lukrecję. W ustach czeka nas złożonośc smaków, delikatne taniny, zrónoważone, bogata struktura, na podniebieniu aksamit. Przyjemny i zaskakująco długi finisz.
Czuć dobrą, winiarską robotę.

Viña Vilano podczas Degusta España

Viña Vilano podczas Degusta España

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+