Doña Garnacha na zamku Castillo de Monjardin

Hiszpańska Nawarra to kraina, która w drugiej połowie zeszłego wieku słynęła z produkcji win różowych, bardzo dobrych, ale jako różowe, niedocenianych, i w winiarskim światku traktowanych po macoszemu. Jednak w latach 90tych w Nawarrze dokonała się spektakularna zmiana. Wiele winnic zaczęło produkować stylowe i pełne osobowości wina białe i czerwone.

Winnica Castillo de Monjardín znalazła się w awangardzie tego trendu.
Castillo de Monjardin to posiadłość położona pomiędzy Pampeluną a Logroño, w sam raz na drodze świętego Jakuba, czyli słynnej trasie pielgrzymek z Paryża i reszty Europy do Santiago de Compostela. Pielgrzymki przybyszów zza Pirenejów oraz historyczna
i kulturowa bliskość z Francją również miały wpływ na tradycje winiarskie w okolicy.
Bazą winiarni jest współcześnie odnowiony, średniowieczny zamek pochodzący z czasów świetności Księstwa Navarry w XII i XIII wieku. Otaczają go winnice obsadzone z francuska Merlotem, Cabernet Sauvignon i Chardonnay oraz rodzimymi odmianami, z Garnachą na czele. Trzeba Wam wiedzieć, że w latach 70tych uprawy Garnacha stanowiły w rejonie Nawarra 90% wszystkich winnic.

Hiszpanska Winnica Castillo de Monjardin w regionie Nawarra

Winnica Castillo de Monjardín postawiła na produkcję win jednoszczepowych. Idąc pod prąd, miały to byc głównie wina białe i czerwone, a nie różowych. Jej wino Merlot o nazwie Deyo (od parceli, z której pozyskiwane są winogrona do jego produkcji) swego czasu zostało uznane przez winiarskiego guru Roberta Parkera za najlepszy Merlot z Hiszpanii.

W Castillo de Monjardin upodobano sobie również białą odmianę Chardonnay. Prawdopodobnie przez fascynację francuskimi metodami produkcji, ta winnica z Nawarry jako pierwsza w Hiszpanii zaczęła fermentować Chardonnay w dębowych beczkach zamiast w metalowych kadziach. Zachęcona sukcesem, wkrótce zaoferowała swoim klientom również białe wina starzone.  Należy pamiętać, że 30 lat temu takie niekonwencjonalne metody były komentowane przez sąsiadów jako nowatorskie i odważne, acz wielce nieodpowiedzialne.

Winobranie w Hiszpanii, Nawarra

My mieliśmy okazję spróbować jednoszczepowego wina Garnacha Old Vines 2013
udostępnionego przez importera AveCava www.avecava.pl.
Wino powstaje z najstarszej parceli o nazwie La Cantera. Rosną tam zasadzone jeszcze za czasów Franco, 70 letnie krzewy Garnacha. Dają one owoce o silnie skocentrowanych aromatach.  Wino leżakuje przez pół roku w dębowych beczkach, dzięki czemu owocowy bukiet zyskuje delikatną nutę palonego drewna.

Castillo de Monjardin, Garnacha Old Vines

hiszpanskie regiony winiarskie - Nawarra

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+