Ferran Centelles opowiedział o winach z Hiszpanii

Ferran Centelles opowiedział o winach z Hiszpanii.

Nasz hiszpański gość, Ferran Centelles to najlepszy sommelier w Hiszpanii (2006 i 2011). Ferran rozpoczął swoją karierę w świecie gastronomii hiszpańskiej w 1999 i to w sposób zupełnie niebanalny. Podjął pracę w prestiżowej i już nieistniejącej restauracji el Bulli, wielokrotnie wybieranej najlepszą restauracją świata. Dwa lata później dołączył do zespołu sommelierów el Bulli.

Restauracja el Bulli opierała swoją filozofię na wykorzystaniu świeżych produktów lokalnych dlatego była otwarta dla gości tylko w sezonie letnim, 6 miesięcy w roku. Pozostały czas Ferran Centelles wykorzystywał na kształcenie. Jest absolwentem prestiżowej  londyńskiej szkoły WSET, gdzie osiągnął najwyższy stopień WSET Diploma.

Obecnie, jako niezależny konsultant winiarski, współpracuje z różnymi specjalistycznymi wydawnictwami, między innymi z portalami www.jancisrobinson.com, www.7caníbales.com i www.wineissocial.com, którego jest współtwórcą. Jest członkiem paneli degustacyjnych Decanter World Wine Awards oraz Bruxelles ITQI. W Polsce był gościem naszej IX Wystawy Win Hiszpańskich w 2013.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+