El Celler de Can Roca – Najlepsza Restauracja na Świecie

Hiszpańska kuchnia  triumfuje. Restauracja braci Roca, El Celler de Can Roca, ponownie wybrana Najlepszą Restauracją Świata

Kataloński tercet, bracia Joan, Josep i Jordi Roca to trzecia generacja restauracyjnej sagi rodu Roca. Rozpoczęli ją w 1920 roku dziadkowie, Joan Roca wraz z żoną Angeletą, otwierając karczmę o nazwie Can Reixach w miasteczku San Martin de Llemena. Tam urodził się Josep Roca, ojciec Joana, Josepa i Jordiego Roca.

Montserrat i Josep Roca to prawdziwy zaczątek kulinarnej kariery rodziny. W 1967 rodzice kupili dom w Gironie i na jego parterze otworzyli bar Can Roca (Casa Roca, czyli Dom Państwa Roca). Knajpka działa do dziś i serwuje domowe jedzenie, z menu dnia i wyborem  tradycyjnych dań kuchni katalońskiej. Na piętrze domu urządono mieszkanie, w którym wychowywali się chłopcy, Joan Josep i Jordi Roca.

W 1986 roku, po studiach i podróżach, bracia wracają do domu z pomysłem realizowania swoich kulinarnych ambicji w restauracji  haute cuisine. I tak, tuż obok miejsca rodziców, powstaje El Celler de Can Roca, czyli Piwniczka Domu Roca. Pierwsze danie serwowane w El Celler de Can Roca to Morszczuk w czosnkowo-rozmarynowym sosie vinegrette (Merluza con vinagreta de ajo y romero).

Wyśmienita kuchnia, uznanie gości i międzynarodowej krytyki windują restaurację do pierwszej dziesiątki najlepszych restauracji świata. W międzyczasie rodzinny biznes rozrasta się do rozmiarów grupy. W skład grupy wchodzi dziś restauracja rodziców Can Roca, najlepsza restauracja świata El Celler de Can Roca, kuchnia w hotelu OMM w Barcelonie, udziały w barach Roca Moo i Roca Bar, kuchnia podczas letniego festiwalu Cap Roig w Gironie oraz lodziarnia Rocambolesc.

Do pierwszej dziesiątki najlepszych restauracji na świecie El Celler de Can Roca trafia w 2009 roku, zajmując 5 miejsce. W kolejnych latach pnie się do góry, w 2010 roku jest czwarta; w 2011 i 2012, druga a w 2013 po raz pierwszy otrzymuje zaszczcytny tytuł najlepszej restauracji świata.

Dziś ten tytuł wraca do braci Roca ponownie. Gratulujemy!

Od połowy 2011 restauracja El Celler de Can Roca oferuje gościom dwa rodzaje menú: degustacyjne za 135 euro i  specjalne za 165 euro. Napoje nie są wliczone w cenę. Dla kulinarnych przeżyć gości pracuje dziś zespół pięćdziesięciu profesjonalistów (w kuchni i do obsługi 40 miejscowej sali).

Piwnica z winami w El Celler to skład około 30 tysięcy butelek i oferuje wina z hiszpańskich regionów Priorat, Rueda, Valdeorras i Jerez oraz klasyczne Szampany, Burgundy i Rieslingi.

Hiszpanska restauracja

Joan Roca ze współpracownikiem

katalonska ostryga

Ostryga – jedna z pozycji menu degustacyjnego w El Celler de Can Roca

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+