Dobry rok w regionie Rioja

 

Bodegas Ontañon to winnica z regionu Rioja, perełki hiszpańskiego winiarstwa.

Miesiąc temu Rada Regulująca Apelacji Rioja ogłosiła, jak zwykła robić to co roku, oficjalną klasyfikację rocznika 2015. To rocznik na piątkę. Po serii degustacji i testów dostał ocenę Bardzo Dobrą. Co ciekawe, był to również rocznik najwcześniejszych zbiorów
w historii regionu. Dzięki gorącym temperaturom i sprzyjającym warunkom pogodowym, niektóre winnice zaczęły zbiory już w końcu sierpnia. Ostatnie winogrona zebrano
z krzaków 18 października. Winiarze zebrali łącznie 426 milionów kilogramów winogron,
z których wyprodukowali około 300 milionów litrów wina. Jak wskazują winiarze i eksperci wina z rocznika 2015 są bardzo dobrej jakości.

Oficjalne klasyfikacje roczników z apelacji Rioja można sprawdzić na stronie: http://es.riojawine.com/es/14-anadas.html

Już nie mogę doczekać się na wino Ontañon Clarete 2015! Na ostatniej degustacji DEGUSTA ESPAÑA, razem z Julio César Sobrino, próbowaliśmy poprzedni rocznik tego wina Ontañon Clarete 2014. Było wyśmienite. To zaskakujące różowe wino, w nosie trawiasto-owocowe, przywodziło na myśl wiosenną łąkę. W ustach świetna struktura
i świeżość. To wino jest ciekawe ze względu na bardzo tradycyjny sposób produkcji.
Aby dobrze je zrozumieć warto sięgnąć do historii regionu Rioja.

Ta hiszpańska apelacja od dawna słynie z wybitnych win czerwonych. Ale dawno temu w Hiszpanii produkcja wina nie była tak kontrolowana jak dzisiaj. Uprawa również nie była tak usystematyzowana. Białe winogrona z odmiany Macabeo (w Rioja lokalnie zwanej Viura) rosły sobie beztrosko pomiędzy krzewami czerwonego Tempranillo. Razem trafiały do kosza zbieracza podczas winobrania. Nikt nie słyszał wówczas o selekcji winogron przed fermentacją. Białe i czerwone winogrona często trafiały do tej samej kadzi fermentacyjnej. Powstałe wino było zazwyczaj czerwone, jednak czasem jego barwa była jaśniejsza, bardziej różowa. Dawniej takie wino, powstałe trochę przypadkowo, nazywano clarete
(z hiszpańskiego: jaśniejsze).
Dziś w Bodegas Ontañon w regionie Rioja, również produkują Clarete. Proces jest w tym przypadku zupełnie nieprzypadkowy, ale naśladuje dawne tradycje. Białe winogrona z odmiany Viura są mieszane w kadzi razem z odrobiną czerwonych Tempranillo. Wspólnie macerują oddając kolor i zyskując elementy przyszłego bukietu. Viura jest odpowiedzialna za jego cytrusowe nuty, a Tempranillo dodaje winu koloru i szlachetnych tanin. Po 11 dniach fermentacji otrzymane wino jest jaśniejsze niż klasyczne różowe, delikatniejsze (12% alkoholu) i zupełnie wyjątkowe.  Oprócz cytryny w nosie jest grejfrut i mandarynki oraz zapach traw. W ustach bardzo świeże, z akcentem truskawek, malin oraz jeżyn. To wino łatwo sobie wyobrazić jako doskonałego towarzysza do każdej niemal potrawy. Nawet bez jedzenia, będzie idealnym kompanem letniego wieczoru.
clarete_ontanon

Symbolem winnicy jest nieoczywisty na pierwszy rzut oka obrazek. Oto syn Dionizosa, Ojnopion, jedzie na grzbiecie centaura dźwigając na barkach dwie amfory z winem. Ojnopion, jak przystało na syna Dionizosa, to mitologiczny grecki winiarz i enolog. Zaś centaur, pół-człowiek pół-koń, łaczy w sobie cechy ludzkiej inteligencji i dzikość zwierzęcych instynktów. Ta para doskonale uosabia zadania współczesnego winiarstwa. Ojnopion to wiedza, doświadczenie i inteligencja winiarza a centaur to znajomość instynktów i rytmów dzikiej natury. Wielkie wino może  powstać tylko z połaczenia tych dwóch atrybutów.

ontanon_logo_silueta_museo

Wina z Bodegas Ontañon sprowadza do Polski CityWine.
Można ich spróbować w winiarniach importera w Warszawie, Lublinie i Szczecinie.
Adresy znajdziecie tu: http://citywine.pl/winiarnie.html.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+