Dehesa del Carrizal i francuski łącznik w Hiszpanii

Hiszpańska bodega o sielskiej nazwie Dehesa del Carrizal (z hiszp.: pastwisko w sitowiach) powstała w 1987 roku, jako mała 8 hektarowa winnica obsadzona Cabernet Sauvignon. Wyjątkowa jakość rodzących tam owoców zachęciła właściciela do kupna pobliskich winnic z odmianami Tempranillo, Syrah, Merlot, Chardonnay i Petit Verdot.

– Kiedy dano mi do spróbowania wino zrobione w tej winnicy, pamiętam, że było to Chardonnay i Cabernet Sauvignon z kilku roczników, zachwycił mnie i zadziwił potencjał starzenia tych win i to jak,  dobrze zrobił im upływ czasu. – Mówi nam Pierre-Yves Dessèvre, szefujący winnicy. Pierre-Yves pochodzi z winiarskiej rodziny znad Loary,
a w Hiszpanii znalazł się z polecenia francuskiego enologa z Chateaux Margaux. Decydując się na osiedlenie w Hiszpanii na stałe Pierre-Yves dobrze rozumiał ogromną witalność
i żywotność winorośli z Dehesa del Carrizal.

– Żywotność wina to właśnie znak, że istnieje w nim potencjał na wino wielkie – mówi Pierre-Yves. – Jednak jakość i sukces wina to nie tylko dobra robota w winniarni.
W przypadku Dehesa del Carrizal, usytuowanie winnicy sprawia, że enolog może pracować z najwyższej jakości owocami. Malutka posiadłość leży w sercu Gór Toledańskich, na 850 m npm, gdzie panuje swoisty mikroklimat, bardzo sprzyjający uprawie winorośli. Pierre-Yves przyznaje ponadto, że to miejsce jest przepiękne. Różnorodna fauna i flora panująca wokół, z dala od wielkich miast, dróg i cywilizacji, sprawia, że można się tam poczuć jak w biblijnym raju.

W 2003 roku winnica Dehesa del Carrizal uzyskała status Vino de Pago, najwyższą kategorię jakościową dla wina w Hiszpanii.

W 2014 roku wino czerwone Petit Verdot Dehesa del Carrizal zostało uznane
za najlepsze wino w Hiszpanii (w największym konkursie winiarskim w Hiszpanii Bacchus). Nos jest bardzo bogaty, ujawnia nuty leśnych owoców i lukrecji. Na podniebieniu świeże i gładkie. Taniny czekają z atakiem i dają w efekcie długi finisz. Wino o dużym potencjale starzenia, przechowywane w piwnicy, będzie w dobrej formie nawet za 10 lat.

Dehesa del Carrizal Petit Verdot

Oprócz Petit Verdot, winnica produkuje jeszcze wina jednoszczepowe Dehesa del Carrizal Syrah Dehesa del Carrizal Cabernet Sauvignon oraz Dehesa del Carrizal Colección Privada, mieszankę czerwonych odmian. Tego wina mieliśmy okazję spróbowac podczas spotkania DEGUSTA ESPAÑA, prowadzonego przez hiszpańskiego sommeliera Julio César Sobrino. Collección Privada to wino o bogatym aromacie. Znajdziemy w nim kwiaty,  kandyzowane, czarne owoce i przyprawy. W ustach jest potężne, pełne, świetnie zrównoważone z dużą osobowością. Finisz długi i złożony, powracające przyjemne niuanse czarnej czekolady, toffi i tostów. To wino produkuje się w limitowanej ilości 2 – 3 tysięcy butelek i tylko w najlepszych rocznikach. My degustowaliśmy rocznik 2012.

Dehesa del Carrizal Coleccion Privada

Jest też i białe Dehesa del Carrizal Chardonnay. To wino pachnie białymi owocami.
W ustach ma przyjemne nuty miodu i ciasta.  Jest tłuste i soczyste, a zarazem świeże. Ma przyjemny, długi finisz.
Winnicę reprezentuje w Polsce warszawski importer Pod Pretextem http://podpretextem.pl

Dehesa del Carrizal Chardonnay

 

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+