Czerwony mocarz – Ribera del Duero

Ribera del Duero – brzeg rzeki Duero, drugiej po Ebro (w Rioja) najważniejszej dla winiarstwa rzeki Hiszpanii. To tu usadowiło swe działki 227 producentów wina, idąc w ślady lokalnego rewolucjonisty i prekursora Alejandro Fernandeza (tu pisaliśmy o nim szerzej),
i licząc na podobny sukces. Alejandro ożywił región w latach 70 ubiegłego wieku, tworząc alternatywę dla kwitnącej wówczas i sławnej na cały świat apelacji Rioja. Zaproponował nowy styl win, który bardzo się spodobał. Intensywny kolor i aromat, mocne taniny – słowem hiszpański temperament.

Na październikowym spotkaniu DEGUSTA ESPAÑA próbowaliśmy nowoczesne interpretacje tego stylu. Degustację poprowadził Julio Cesar Sobrino, ambasador win hiszpańskich w Polsce.
Któż lepiej niż on, rodowity Hiszpan, mógłby wytłumaczyć istotę Ribera del Duero.

Ribera del Duero Degusta espana

Legaris Roble 2014 – świeże Tempranillo, zwane lokalnie w Ribera del Duero Tinto Fino. W nosie jest młode i bardzo owocowe. W ustach smaczne, tłustawe i apetyczne.
Wino 3 miesiące leżakowało w beczce (roble=dąb). Ten zabieg przydał mu delikatnych aromatów toffi i wanili. Legaris to riberańska posiadłość właścieli Codorniu. Twórcy tej znanej na cały świat marki win musujących cava są jednocześnie wielkimi amatorami win spokojnych, a szczególnie ukochali styl Ribera del Duero. Stąd ich obecnośc w tej apelacji.
Wina Legaris (jest jeszcze Legaris Crianza, Legaris Reserva i Legaris Calmo) sprowadza do Polski firma Cerville Investments www.cerville.com.pl

Emilio Moro 2014 – jak mówi Jose Moro, właściciel i syn założyciela to jest Alma Mater winiarni, wino, od którego wszystko się zaczęlo. Wino pachnie bardzo intensywnie, dominują czerwone owoce oraz nuty mleczne i przyprawy. Z czasem bukiet jeszcze bardziej się otwiera i ujawniają się akcenty dojrzałych ciemnych owoców, palonego drewna, kakao czy cynamonu. W ustach wino bardzo intensywne, jedwabiste i kremowe. Ma dobrą strukturę i mięsiste taniny. Końcówka jest długa i trwała. Emilio Moro to charakter i moc Ribera del Duero.
Wina sprowadza na nasz rynek importer DeSabor www.desabor.pl.
Znajdziecie je w najlepszych restauracjach w całej Polsce.

Venta las Vacas 2013 – efekt tandemu winemakera z sukcesami ze znanym dystrybutorem win w Hiszpanii. Juan Carlos Vizcarra, na co dzień pracujący nad własnymi winami
w winnicy Vizcarra, na prośbę sklepu Vila Viniteca www.vilaviniteca.es przeznacza jedną ze swoich działek na wspólny projekt – wino o nazwie Venta las Vacas. Doświadczone ręce winiarza i 20 letnie krzewy dają wino potężne i charakterne. Nos otwiera się powoli i jest bardzo ciekawy. W miarę utleniania aromaty zwierzęcej skóry ustępują owocom. Wyrażnie czuć maliny, truskawki, czereśnie, przyprawione odrobiną przypraw i drewna. Ta crianza spędziła w beczce minimum 12 miesięcy. W ustach wino jest pełne i mięsiste. Widoczne, acz nie agresywne taniny, dobrze zintegrowane łaskoczą każdy zakątek podniebienia. To wino szybkie,  kończy się przyjemnym tostowym posmakiem.
Venta las Vacas (z hiszp. sprzedaż bydła) opatrzono intrygującą etykietą, która przedstawia krowę i rozpisany na elementy rozbiór mięsa, słusznie sugerując, że to wino świetnie nada się do mięs. Wino pojawia się w Polsce sporadycznie. Czekamy kiedy jakiś importer zdecyduje się wprowadzić je do swojej oferty na stałe.

Matarromera Crianza 2012 – flagowe wino znanego w Hiszpanii i winiarskim świecie producenta Carlosa Moro. Carlos Moro założył winnice w 1988, a pierwsze wino, które  wyprodukował w roczniku 1994 uznano najlepszym winem na świecie. Dziś Matarromera to fundament grupy, na którą składa się 7 winnic z sąsiadujących ze sobą apelacji Ribera del Duero, Cigales, Rueda oraz Toro. Nowoczesna Matarromera Crianza to wino pełne i bardzo złożone. Potężne aromaty czarnych owoców harmonijnie współgrają
z nutami przypraw i tytoniu pochodzących z nowej beczki. Wino jest aksamitne na języku
i wcale nie lekkie. Bardzo eleganckie, intensywne. Zachwyciło gości naszej degustacji.
Matarromera Crianza oraz dłużej starzone Reserva i Gran Reserva sprowadza do Polski firma MondoVino www.mondovino.pl

degustacja ribera del duero degusta espana

 

Conde de San Cristobal 2012 – Prawdziwie purpurowe i lśniące. W nosie niezwykle intensywne i bogate, zapach czerwonych owoców miesza się tu ze słodkimi przyprawami wanilii i lukrecji. W ustach potężne, niemal słodkie, dominują dojrzałe owoce. Bardzo dobrze zintegrowane, mimo rocznego starzenia w beczce, wino jest bardzo świeże
i owocowe. W końcówce pojawiają się taniny i długi elegancki posmak. Przedstawiciele bodegi informują nas, że ten rocznik 2012 był w regionie Ribera del Duero wyjątkowo ciepły. W zimie temperatura spadła do -8ºC, a w lecie najwyższe temperatury, jakie zanotowano to 38,5ºC i utrzymywały się bardzo długo. To spowodowało szybsze dojrzewanie winogron. Zbiory Tempranillo, które stanowi podstawę wina Conde de San Cristobal Crianza (80%), zaczęto juz w połowie września.  Może dlatego, popijając to wino robi sie cieplo na sercu ;-) Od jakiegos czasu można się nim cieszyć również w Polsce. Sprowadza je do nas firma Złoto Hiszpanii www.zlotohiszpanii.pl

Raiz de Guzman Crianza 2011 – Wino o ciężkiej powłoce, fioletowe. W nosie niezwykle złożone, to owocowy koktajl skąpany w nutach balsamicznych. Usta miękkie, aksamitne. Świetna struktura i długi, przyjemny finisz. Bodega Raiz de Guzman to pierwsza winnica
z własną, rzemieślniczą serowarnią w Ribera del Duero. Owce skubiące trawę między krzewami winorośli, dają zdrowe, tłuste mleko, które służy jako podstawa do produkcji wyjątkowych serów Paramo de Guzman.
To idealne dopełnienie charakternego wina Raiz de Guzman.

Majuelos de Callejo 2011 – To wino ma wszystko, czego oczekuje amator wina. Nos złożony i bardzo aromatyczny. Feria zapachowych barw uwiedzie każdego winnego Sherloka Holmsa. Pierwsze wrażenie w ustach to świeża owocowa rześkość. Kolejne uczucie to pełnia smaków i jadwabna elegancja. Końcówka długa i przyjemna. Więcej o tym producencie i jego winach pisaliśmy tu http://hiszpanskiewina.pl/felix-callejo/ Należy przyznać, że rodzina Callejo nie traci formy. Wino Majuelos de Callejo jest nieustająco i po ludzku pyszne. Polecamy! Kupicie w Vinissimo www.vinissimo.pl.

Terra Incognita 2010 – Nie dość powiedzieć, że to najstarsze wino panelu. Terra Incognita to gwiazda winnicy Viña Vilano. Wino zostało zrobione z owoców zebranych w najstarszej parceli winiarni, niektóre z krzewów mają nawet po 100 lat. Rodzą mało owoców, za to ich smak jest wyjątkowo skoncentrowany.  Wino w nosie prezentuje się bogato
i animalistycznie. Nuty mięsa, krwi, stajni pochodzące z długiego leżakowania znikają po kilku obrotach winem w kieliszku. Tak utlenione wino otwiera się rozmaitością nut owocowych i korzennych, palonych i kawowych. W ustach mnóstwo słodkawych tanin, niesamowita gęstość, jedwabistość i trwałość. Wina tego producenta pojawiły się już na naszych degustacjach. Czytajcie o nich więcej tu.

wina z Ribera del Duero na degusta espana

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+