Bodegas Verum

Bodegas Verum to hiszpańska winnica z rejonu Kastylia La Mancha.
Tradycja łączy się w niej z nowoczesnością. Nigdzie bardziej to sformułowanie nie pasuje lepiej niż w przypadku Verum. Winiarnia jest usytuowana w Tomelloso, średniowiecznym miasteczku leżącym na błędnym szlaku legendarnego Don Kichota z La Manczy.
Pod ziemią, lata temu wykonano system tuneli, które łącznie mają powierzchnię 8 tysięcy metrów kwadratowych. Ta wydrążona w wapiennej skale jaskinia to największy skarb winnicy, dający winom spokojnie leżakować w przyjemnym chłodzie nawet podczas najgorętszych dni lata. Zdjęcia dzięki uprzejmości www.bodegasverum.com.

Piwnica w Bodegas Verum, Hiszpania, la Mancha

Pośród klasycznych beczek znajdziemy tu również zaskakujące, kwadratowe kształty.
To beczki trzeciego milenium, stworzone i opatentowane przez siostrzaną firmę Roc Cuve. Kwadratowy kształt beczki zwiększa kontakt wina z drewnem o 20%. Dodatkowa zaleta to możliwość ustawiania beczek jedna na drugiej w ciasnych rzędach. Użycie Roc Cuve optymalizuje przestrzeń w piwnicy.
Konserwatywni winiarze mogą być sceptyczni co do tego pomysłu. Jednak wino broni się samo. W ostatnim konkursie na najlepsze Tempranillo na świecie „Tempranillos al Mundo” jury przyznało złoty medal właśnie czerwonemu Verum V Reserva de Familia 2010.
To 100% Tempranillo leżakujące przez 18 miesięcy w kwadratowych beczkach Roc Cuve
z francuskiego dębu. Wino Verum V zdeklasowało konkurentów już po raz drugi z rzędu
(w konkursie 2014 również zdobyło złoto), udowadniając, naprzekór konserwatystom, że awangarda w winiarstwie hiszpańskim trzyma się mocno.

Elias Lopez Montero, Bodegas Verum

Sprawcą wszystkiego jest Elías López Montero, winemaker z Bodegas Verum.
Wino Verum V Reserva de Familia 2010 to już 8 wino spod jego ręki, które zdobywa międzynarodowe uznanie. Elías ma na koncie nagrody i medale w londyńskim International Wine and Spirits Competition, Decanter Wine Awards czy Aquavite d´oro we włoskim Bolzano.

Botella V Reserva de Familia Verum

Warto spróbować również:

Verum – Merlot z domieszką Tempranillo i Caberneta. Starzony przez 12 miesięcy w 340 litrowych beczkach.

Botella Merlot Verum
Cuvee 1222 – Sauvignon Blanc z najlepszej, 18 letniej parceli. Wino fermentuje przez 4 miesiące w kwadratowych beczkach Roc Cuve. Dodatkowo otrzymuje codzienny batonage. Tak rozpieszczane drożdże odwdzięczają się intensyfikując aromat i potencjał wina.

Botella Verum Cuve1222

Verum Sauvignon Blanc & Gewürztraminer – docenione i uchonorowane złotym medalem przez 30 sędziów odbywającego się w Hiszpanii konkursu CINVE (Concurso Internacional de Vinos y Espirituosos). Bodegas Verum jako pierwsza w regionie założyła uprawę Gewürztraminer. I chwała jej za to.

Botella Verum Sauvignon

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+