Białe szaleństwo

Dla wielu Hiszpania kojarzy się z palącym słońcem i czerwonym winem. Zdawać by się mogło, że wina białe mają mały udział w rynku. Nic bardziej mylnego!

W Hiszpanii, kraju o największym areale winnic na świecie, winogrona czerwone i białe stanowią dokładnie połowę nasadzeń. W ubiegłym roczniku, gdy produkcja wyniosła 38 milionów hektolitrów, producenci zadeklarowali, że z 20 mln hl powstaną wina czerwone
i różowe, a z reszty wyprodukuje się wino białe. Hiszpańskie blancos to zatem aż 48% rynku.

Przedstawiamy Wam kilka butelek wartych uwagi:

Biale wina z Hiszpanii

Ontañón Tempranillo Blanco 2016 z naszej ulubionej winnicy Ontañón z Logroño, serca apelacji Rioja. Wino powstałe z rzadkiej odmiany Tempranillo Blanco. Winogrona albinosy odkrył przypadkowo w 1988 lokalny rolnik, pielęgnujący swą obsadzoną Tempranillo winnicę Murillo de Rio Leza. Badania laboratoryjne próbki potwierdziły, że jest to naturalna mutacja czerwonej odmiany. Po kilku latach dodatkowych badań laboratoryjnych, władze apelacji Rioja wpisały nową odmianę Tempranillo Blanco na listę oficjalnych odmian uprawianych w Rioja. Enolog Bodegas Ontañon zachwycił się bogactwem aromatycznym Tempranillo Blanco i obsadził tą nową odmianą 15 hektarów winnicy. Dziś możemy sprawdzić czy słusznie i spróbować pierwszego na rynku Tempranillo Blanco 2016 od Bodegas Ontañon. Do kupienia w winotekach CityWine.

Blanc Copos 2015 od katalońskiej spółdzielni Cellers Unió to kolejny przykład figla natury. Tym razem czerwona odmiana Garnacha pokazuje się nam w swej białej odsłonie. Garnacha Blanca to odmiana znana już od lat, i oprócz Hiszpanii uprawiana także w południowej Francji. Po południowej stronie Pirenejów, w Katalonii, w apelacji Terra Alta, Garnacha Blanca ma wyjątkowe warunki rozwoju. Wiejące tam zwykle wiatry, zwane lokalnie “cerç” i “garbí” sprzyjają uprawie zapewniając orzeźwienie w gorące lato i przeganiając choroby. W efekcie wino raczy nas aromatem białych owoców. Jest kremowe, mięsiste i uwodzicielskie. Taki mały skarb dla wszystkich, którzy lubią odkrywać winiarskie osobliwości.

Pazo Señorans Albariño 2015 z winnicy Pazo de Señorans w apelacji Rias Baixas,
a administracyjnie w hiszpańskiej Galicji. To wino zachwyciło gości ostatniej Wystawy Win Hiszpańskich i dzięki temu, jest już dostępne wszystkim fanom win hiszpańskich. To typowe Albariño, czyli morska bryza zamknięta w butelce. Sprowadza je do nas Vinissimo.

Paco & Lola Albariño 2014 z winnicy-spółdzielni Paco & Lola. Na wierzchu hiszpańskie grochy, a wewnątrz hiszpański temperament i atlantycki huragan pomieszany z dojrzewającymi w słońcu owocami. Ponadto zioła, cytrusy, ananas, białe kwiaty.
Typowe i pięknie zrobione Albariño od Paco & Lola. Szerzej pisaliśmy o tych winach tu. Kupicie w winotekach M&P Pavlina.

Abadal Picapoll 2014 z Bodegas Abadal  należacych do hiszpańskiej apelacji Pla de Bages. Ta malutka apelacja liczy sobie zaledwie 14 winnic, wszytkie to małe rodzinne firemki kultywujące rodzinne tradycje. Tak jak w Abadal, nierzadko stawia się tu na uprawę autochtonicznych odmian. Picapoll to jedna z najstarszych europejskich odmian, rosnąca na południu Francji i w hiszpańskiej Katalonii. Po epidemii filoksery, z uwagi na wyjątkową delikatność Picapoll i łatwość, z jaką zapada na choroby, nie odtworzono zdziesiątkowanych winnic tej odmiany. Zachowalo się niewiele parceli. Na szczęście w Abadal starają się przywrócić Picapoll do życia. Odwdzięcza się pięknym bukietem kwitnącego lasu oraz mięsistym owocowym ciałem z ananasowo-brzoskwinioym tłem.

Espelt Old Vines 2014 Garnacha Blanca z bodegi Espelt Viticultors, z apelacji Emporda. Ta biała Garnacha pochodzi ze starej winnicy, średni wiek tamtejszych krzewów to 50 lat. Przed fermentacją winogrona macerowały przez 10 godzin w suchym lodzie. Ten zabieg ma podkręcić złożoność aromatów. Następnie przez 3 miesiące wino fermentowało na osadzie z drożdży. I faktycznie  jest bardzo aromatyczne, pachnie gruszkowo sadem, przyprawami
i przypieczoną chlebową skórką. Mimo, że jest całkowicie wytrawne, usta przywodzą na myśl słodkie dojrzałe owoce, nawet szarlotkę z kruszonką!

Gamberro 2013 z winnicy Pagos de Hibera to kolejna wiekowa Garnacha Blanca. Krzewy
w Pagos de Hibera mają ponad 80 lat i są chlubą apelacji Terra Alta. Rosną na nieregularnych tarasach, na ubogiej wapiennej glebie. Wino, zanim pojawiło się na rynku, dojrzewało w beczkach przez conajmniej 8 miesięcy i potem ponad rok w butelce. Mieliśmy przyjemność otworzyć jedną z 3.000 tysięcy, które wyprodukowano w tym roczniku. I co? Bogaty nos, pełen owoców tropikalnych, miękknie, aksamitne usta i delikatnie pieprzny finisz. Perełka!

Pago de Otazu Chardonnay con crianza 2013 z Bodegas Otazu to klasyk i następny unikat w naszej kolekcji. Tylko 6.000 butelek i jedna z nich na naszej degustacji! To świeżośc owoców (cytrusy i anans)  spowita z dymną karmelowa mgłę. Klasa! Więcej o Bodegas Otazu pisaliśmy tu. To winnica rodem z hiszpańskiej Nawarry, godna nie tylko smakowania jej win, ale też odwiedzenia. Przy nastepnej wizycie w Hiszpanii koniecznie zaplanujcie sobie wizytę w Bodegas Otazu. A do tamtej pory możecie się cieszyć winami od nich w Polsce dzięki importerom Willa Win i Mine Wine.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+