Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

Almudena Alberca – hiszpańska Master of Wine

Almudena Alberca wspomina, że w jej rodzinnym domu w Salamance zawsze był duży ruch. Mieszkali tam rodzice, dziadkowie, brat i zwykle kilku zagranicznych studentów, którzy uczyli się hiszpańskiego na uniwersytecie w Salamance. Ten swoisty tygiel wykuł otwarty i zdecydowany charakter Almudeny, szefowej winiarni Viña Mayor w apelacji DO Ribera del Duero. I pierwszej hiszpańskiej Master of Wine.

Hiszpańskie Wina: Spędziłaś 6 lat na studiach do tytułu Master of Wine. Skąd pomysł, by związać swoją karierę z winem?

Almudena Alberca: Studiowałam inżynierię rolniczą i odbywałam kilkumiesięczny praktyczny staż w winnicy. W czasie winobrania już wiedziałem, kim chcę być. Zdecydowałam się studiować enologię.

HW: Czy twoja rodzina była w jakiś sposób związana z winiarstwem?

AA: Mój ojciec był listonoszem, a mama zajmowała się domem. Mój dziadek kiedyś robił wino, ale tylko na własny użytek. Więc nie, winiarstwo nie jest naszą rodzinną tradycją. Za to w czasie studiów rozwijałam moje zdolności z zakresu public relations w barze, pizzerii, i jako kelnerka w restauracji (śmiech). Więc wino było stale obecne w moim życiu.

HW: Przygotowania do tytułu musiałaś łączyć ze swoją pracą, podróżując po całym świecie, by poznawać winiarzy i degustować wina. To ogromny wysiłek. Czy kiedykolwiek tego żałowałaś?

AA: Jeśli chwilami żałowałam, dziś już nie pamiętam. Kiedy raz zdecydujesz zainwestować swój czas, energię i pieniądze, nie możesz zatrzymac się w pół drogi. Wtedy dopiero żałowałbyś tego przez całe życie. Oczywiście, przygotowując się przez te 6 lat dużo poświęciłam, przyjaciół, imprez, książek… Cały czas wolny zajęty był nauką i tylko jednym tematem. Ale i tak bawiłam się przy tym świetnie. Najciekawsze były oczywiście podróże po różnych regionach winarskich świata.

HW: Jesteś pierwszą Hiszpanką z tytułem Master of Wine. Czy świat wina jest seksistowski?

AA: Nie bardziej niż inne branże. Choć faktycznie winiarstwo to dziedzina, do której kobiety dołączyły dużo później, winiarz, enolog, sommelier to nigdy nie były zawody dla dziewcząt. Jednak nie zauważyłam, żeby moje możliwości zmalały z powodu faktu, że jestem kobietą. Zawsze staram się być po prostu najlepsza w tym co robię, konkurując z mężczyznami i kobietami.

HW: Na pewno często słyszysz pytanie, jak godzisz pracę z życiem rodzinnym. Czy to Cię  irytuje?

AA: Nie mam dzieci, ale faktycznie, takiego pytania zwykle nie zadaje się mężczyźnie, chociaż w dzisiejszych czasach odpowiedzialność za dom jest coraz bardziej współdzielona. Nie przeszkadza mi też to, że pytają mnie, czy będę mieć dzieci, traktuję to jako sprawę naturalną. Generalnie nie jestem osobą podatną na takie kwestie. Mam świadomość, że kiedy podejrzewasz, że inni Cię atakują, podświadomie twoje nastawienie się zmienia i w duszy sposobisz się do obrony lub zachowania chłodnego dystansu. Wolę, żeby w życiu zawodowym tematy różnic płci nie stały na pierwszym miejscu. Jednak z drugiej strony myślę, że obecne czasy to dla kobiet duży postęp w uznaniu naszych praw i chwila do świętowania. A świętowanie zawsze jest dobre.

HW: A tym lepiej, jeśli można świętować winem, prawda?

AA: W Hiszpanii stoimy przed wyzwaniem, aby pokazywać bogactwo i różnorodność naszych siedlisk i naszych win. Szczególnie młodym ludziom, którzy lubią się uczyć i są otwarci na nowe i ciekawi świata. Musimy zdemokratyzować winiarstwo, oferując ludziom wino łatwe do zrozumienia i do picia.

HW: Stosując wspinaczkową parabolę, tytułem Master of Wine zdobyłaś winiarską koronę ziemi. Jaki szczyt teraz zaatakujesz?

AA: Wydaje się, że doświadczenie międzynarodowe to szklany sufit każdego człowieka sukcesu. Ale teraz jasno widzę, że im więcej podróżuję za granicę, tym bardziej kocham Hiszpanię. Chcę ją zwiedzać, przemierzać i poznawać. Chcę mieć kotwicę w tym kraju. Dodatkowo w mojej winiarni mam dużo przestrzeni do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków, technik. Dzięki temu moje życie nie jest monotonne. Nuda – to byłaby chyba moja największa porażka.

Almudena Alberca, w ramach cyklu Degusta España, poprowadzi dla polskiej publiczności degustację komentowaną online. Można będzie ją śledzić na żywo 17 września o 18.00 na facebookowym profilu https://www.facebook.com/HiszpanskieWina

W imieniu Hiszpańskie Wina rozmawiała i tłumaczyła Małgorzata Kozakiewicz, Wines from Spain