6 wieków tradycji

Hiszpańska rodzina Llopart to jeden z najstarszych rodów winiarskich w Europie.
Szczyci sie dokumentami z XIV wieku potwierdzającymi, że od założenia rodzinnej posiadłości minęło już 6 wieków i co najmniej 25 pokoleń.

W górzystej, katalońskiej winnicy Heredad can Llopart de Subirats powstaje wino musujące cava. Winnicę prowadzi José María Llopart, wspólnie z czterema braćmi.
José María Llopart jest świadom naturalnych porównań cavy z szampanem. Zaznacza jednak, że pomimo tej samej tradycyjnej metody produkcji, hiszpańską cavę różni od szampana wiele elementów.
Ciepły, śródziemnomorski klimat panujący w Hiszpanii sprawia, że winogrona, rosnące
w hiszpańskim słońcu, są dojrzałe i słodkie. Owoce z Szampanii, pozostające pod wpływem atlantyckiego chłodu, mają w sobie mało cukru i wysoką kwasowość. Ta podstawowa różnica warunkuje ilość cukru, którą należy dodać do wina, żeby powstała w nim prawidłowa fermentacja. W winach z Hiszpanii ten dodatek cukru jest w ogóle zbędny. Ostateczne wino, po przekształceniu całego cukru w alkohol, jest zatem bardzo wytrawne, rześkie i orzeźwiające. To dlatego na większości butelek hiszpańskiej cavy odnajdziecie napis Brut Nature.
Cavę Llopart sprowadza do Polski firma AVECAVA.PL

Llopart cava z hiszpanii

LLopart podczas Degusta España

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+