5 rzeczy, które musisz wiedzieć o hiszpańskim winie Rioja

Co to jest Rioja

Rioja to hiszpański region winiarski położony w północnej części Hiszpanii w okolicach miasta Logrono. Nazywa się tak również wina hiszpańskie produkowane w tej okolicy. Rioja to duma Hiszpanii, najbardziej znane hiszpańskie wino, miłość milionów ludzi na całym świecie. Bywa leciutka, żwawa lub dojrzała i pełna, ale zawsze z klasą.

W Rioja dominuje tempranillo. To odmiana winogron o ogromnym potencjale, znacznej taninie i bardzo dużym ładunku owocu.

W zależności od czasu starzenia wina, na etykietach win z Rioja znajdziemy oznaczenia Crianza, Reserva lub Gran Reserva. Im dłużej wino leżakowało w piwnicy, tym jest wyższej kategorii.

Wina rioja

Rioja – gdzie to jest?

Rioja to obszar wzdłuz rzeki Ebro, schowany po południowej części gór Kantabryjskich. Na jego  terenie ma swoje źródło rzeka Oja (río Oja), stąd pochodzenie nazwy całego regionu. Apelacja Rioja dzieli się na 3 podregiony – Rioja Alta (leży w górze rzeki), Rioja Alavesa (administracyjnie należąca do prowincji Alava) oraz Rioja Baja (największa część Rioja w dole rzeki Ebro).

Odmiany

Wino Rioja powstaje głównie z tempranillo, właśnie ta odmiana odpowiada za potencjał starzenia win Rioja. Uprawy tempranillo zajmują 81% powierzchni całej apelacji. Rada Regulująca, która czuwa nad jakością win z tego regionu, zezwala na stosowanie także odmian garnacha, graciano, mazuelo oraz rzadkiej odmiany maturana tinta.

Ale Rioja może być tez biała! Dopuszczone do uprawy odmiany to przede wszystkim viura, malvasía i garnacha blanca. Jednak białe wina Rioja to zaledwie 15% tamtejszej produkcji.

Jak smakuje Rioja

Młoda Rioja jest po prostu smaczna. Owocowa, niezbyt wymagająca, niemal pozbawiona tanin. Rioja Crianza to dobrej jakości wino na codzień, z zaznaczoną łagodnie nutą dębu. To najbardziej popularny typ wina z Rioja.

Reserva to wino dojrzałe (spędza 1 rok w beczce i 2 lata w butelce zanim trafia na rynek). Winemakerzy często wydłużają dodatkowo ten okres, by osiągnąć lepszy efekt. Reserva to coś po środku między extra-owocową Crianzą a zupełnie już poważną Gran Reservą.

W winach typu Gran Reserva długi okres starzenia (2 lata w beczce i 3 kolejne w butelce) sprawia, że silne taniny są wygładzone, wino ma dystyngowany charakter i jest produktem wręcz koneserskim. Takie wino Rioja Gran Reserva to prawdziwa inwestycja w przyszłość. Leżakując w chłodzie może czekać na otwarcie nawet 30 lat!

Winiarnie w Rioja

W regionie jest ponad 500 winiarni, po hiszpansku nazywanych bodegas. Można podzielić je na dwie szkoły: winiarskich konserwatystów pilnujących tradycyjnego stylu Rioja i awangardę.

Najbardziej znani tradycjonaliści to:

Marqués de Murietta
Marqués de Cáceres
Marqués de Riscal
Bodegas Muga
Viña Tondonia
Bodegas el Coto
Campo Viejo
Bodegas Lan
Viña Ardanza

A rewolucjoniści to:
Remelluri
Bodegas Artadi
Bodega Contador
Bodegas Roda
Bodegas y Viñedos Pujanza

Hiszpańskie wina - rioja

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+