Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

235 hiszpańskich odmian winogron

235 hiszpanskich odmian winogron

Foods&Wines from Spain było partnerem Mistrzostw Polski Sommelierów, 10 lipca 2021 w Warszawie.
28 zawodników, najlepszych sommelierów z restauracji w całej Polsce, walczyło o tytuł Mistrza. Zawody, wedle międzynarodowych standardów ASI, zorganizowało Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, liczące już 250 członków. Zwycięzcą rywalizacji, po wyrównanej i emocjonującej walce, został Adam Tomczak, na co dzień sommelier w poznańskim Wine Bar Mielżyński.

W Mistrzostwach bylo wiele hiszpańskich akcentów. Na teście teoretycznym zawodnicy mierzyli się z pytaniami o hiszpańską winiarską geografię, a w konkurencjach o serwisie musieli wykazać się umiejętnością bezgłośnego otwarcia butelki hiszpańskiej cavy. Najlepszą trójką okazali się Marcin Krzystolik, Arkadiusz Kurowski i Adam Tomczak. Podczas wielkiego finału z udziałem publiczności, finaliści Mistrzostw odgadywali wina w degustacji w ciemno. Zawodnicy kwieciście nazywali cechy konkursowych win, chwaląc ich aromat i smak. Dwie skomplementowane biele okazały się być hiszpańskim Verdejo z regionu Rueda. Jedynie Adam Tomczak wskazal prawidłowo Hiszpanię jako kraj produkcji tego wina. A wino czerwone, w którym się rozsmakował, okazało się być przykładem z Ribera del Duero od winnicy Viña Mayor.

Korzystając z okazji, że tego dnia pod jednym dachem zgromadziła się śmietanka sommelierów z całej Polski, Ambasada Hiszpanii oraz Foods&Wines from Spain zaprosiły uczestników Mistrzostw na degustację komentowaną pt. „235 hiszpańskich odmian winogron”.
W Hiszpanii oficjalnie zarejestrowanych jest właśnie tyle odmian. Ponad 150 z nich jest endemicznie hiszpańskich. To one były bohaterami degustacji, którą poprowadził Michał Stykowski – Spanish Wine Specialist.

Uczestnicy mogli spróbować win z hiszpańskich odmian rzadkich i mniej znanych oraz słynnych i znanych, ale produkowanych w nieoczywisty sposób. Zaprezentowały się następujące wina:

1. The Flower and the Bee Treixadura 2020 – wspaniały przykład mniej znanej w Polsce odmiany Treixadura z hiszpańskiej Północy | DO Ribeiro | Los Vinos de Miguel | importer: WinerePublic  

2. José Pariente Fermentado Barrica 2019 – Verdejo, ale dojrzewane w beczkach| DO Rueda | Ecológico, Verdejo | Bodegas Jose Pariente | Importer: DeSabor

3. Edetària Selecció Blanc 2018 – dojrzała Garnacha Blanca ze starych 70-90 letnich krzewów | DO Terra Alta | Edetaria | importer: El Catador

4. Berandía 2019 – Bobal, wyjątkowy, bo pochodzący z nasadzeń prowadzonych na wysokości 1.100 m npm | DO Valencia | Serrania Vins/Baldovar923

5. Valenciso Graciano 2019 – wino  z odmiany, którą producenci bardzo rzadko decydują się ukazywać solo. Zwykle występuje w blendach, dodając winom Tempranillo struktury i potencjału starzenia | DOCa Rioja | 100% Graciano | Compañia Bodeguera de Valenciso | Importer: Winemates

6. Abadal Mandó 2018 – Mandó to prastara odmiana, której uprawę zarzucono przed stu laty. Ocalało parę krzewów, które dziś winiarze odzyskują, przywracając do życia. Jest wyjątkowo odporna na wysokie temperatury, stąd może okazać się perspektywiczna wobec zmieniającego sie klimatu | DO Pla de Bages | 100% Mandó | Roqueta Origen/Abadal | importer: El Catador

7. Rodríguez & Sanzo Whisba 2018 – słynne hiszpańskie Tempranillo, ale dojrzewane w beczkach po whisky. Jedyne takie w Hiszpanii i pewnie i na świecie | VT Castilla y León | Rodriguez Sanzo | importer: Vinobar 

8. Fondillón Tesoro de Villena – gwiazda degustacji, tradycyjne wino z Alicante. Monastrell dojrzewający w systemie solera i criaderas z winem bazowym z 1972 roku| DOP Alicante |  solera 1972 Gran Reserva | Bodega Nuestra Señora de Las Virtudes

Hiszpania na każdym kroku udowadnia, że obok klasyki, która nigdy nie zawiedzie, ma do zaoferowania wiele zaskakującyh nowości. To cały świat, wart odkrywania.
Na kolejne degustacje zaprosimy Państwa już wkrótce!