Foods Wines from Spain Hiszpanskie Wina FEDER

Ziarnko do ziarnka i paella bomba

Takie obrazki znamy z filmów i gazet, brakuje na nich tylko zgiętego w pół Chińczyka odzianego w stożkowaty kapelusz z trawy. Jednak to nie Chiny, a wschodnia Hiszpania.
I również Hiszpanie podczas uprawy ryżu brodzą po łydki w wodzie…

pola ryżowe w Hiszpanii

pola ryżowe w Hiszpanii

Okazuje się, że ryż rośnie w Hiszpanii od grubo ponad tysiąca lat. Przywieźli go Arabowie zajmujący półwysep iberyjski w średniowieczu (lata 711 – 1492).

Obecnie w Hiszpanii produkuje się około 900 tysięcy ton ryżu rocznie. Są nawet regiony, które uzyskały Chronioną Nazwę Pochodzenia. Najpopularniejszą odmianą hiszpańskiego ryżu jest Bomba. Ma perłowe, owalne a nawet okrągłe ziarenka. Podczas gotowania nie pęka, ale rozszerza swą objętość prawie dwukrotnie. Po prostu Bomba.

hiszpański ryż różne rodzaje

Zastosowanie ryżu w hiszpańskiej kuchni jest bardzo szerokie. Ikoną iberyjskiej gastronomii jest paella (czytaj: paeja). W dużym uproszczeniu paella to ryż z rozmaitymi dodatkami.
Są one inne w zależności od miejsca przygotowania i dostępności lokalnych składników.

Wielu Hiszpanów spiera się o to, który typ paelli jest lepszy:
paella de marisco – z owocami morza czy paella de carne – z mięsem.
Niezależnie od upodobań, w prawdziwie hiszpańskiej paelli nie może zabraknąć żadnego
z 10 podstawowych składników:
ryż
oliwa z oliwek
kurczak lub krewetki
królik lub kalmary
dojrzałe pomidory
fasolka strączkowa
fasola biała
szafran
woda
sól
najlepsza paella

Tradycyjną hiszpańską paellię w Warszawie zjecie w hiszpańskich restauracjach
Casa Krike przy ul. Człuchowskiej (www.casakrike.pl)
La Ibérica przy ul. Płowieckiej (www.laiberica.pl)
Obie restauracje dostarczają też paellię na zamówienie do domu.
Jeśli poczęstujecie nią gości, sukces imprezy murowany!