XI Wystawa Win Hiszpańskich

Ponad 3 miesiące przygotowań i prawie 300 zadowolonych gości.
Oto rezultat XI Wystawy Win Hiszpańskich, która odbyła się w zeszły wtorek
w Warszawie. Tak jak obiecywaliśmy, pogoda dopisała.
Hiszpanie stawili się w komplecie i oferowali do spróbowania ponad 250 gatunków wina.

katalogi XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście degustowali wina z winiarskich regionów północnej Hiszpanii takich jak Penedés, Priorat, Montsant, Terra Alta czy Empordá. Była też silna reprezentacja ze środkowej Hiszpanii, czyli wina z La Manchy, Valencii, Ribera del Duero, Rioja i Cigales.

Po raz pierwszy na Wystawie pojawiło się wino Txacolí z atlantyckiej północy Hiszpanii, czyli Kraju Basków. Reprezentowane były także regiony Rías Baixas i Ribeiro. Na tym skrawku hiszpańskiej ziemi, zawieszonym nad Portugalią, winnice są niewielkie i trudne
w obróbce ze względu na ukształtowanie terenu (strome zbocza). Wina produkuje się tam często garażowo a produkcje są niewielkie. Jednak te wyśmienite, mineralne wina coraz śmielej podróżują poza Hiszpanię i z powodzeniem podbijają podniebienia zagranicznych klientów.

Jednym z hitów Wystawy były wina z Andaluzji, z regionu Jerez. Produkuje się tam wina wzmacniane, czyli Sherry. Pisaliśmy o nich w poprzednich postach. Na XI Wystawie można było spróbować owoców pracy winnicy Bodegas Tradición, między innymi Pedro Ximenez Tradicióna z gatunku V.O.R.S. (Very Old Rare Sherry – bardzo stare unikatowe sherry). Nam też udało się spróbować tego 30 letniego wina – ambrozja!

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich  Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich

Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich Goście XI Wystawy Win Hiszpańskich

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+