Wino bez dodatku siarczyn – Bodegas Los Pinos

Zawiera siarczyny” – już przywykliśmy do tego złowrogo brzmiącego komunikatu na butelkach, choć tuż po wprowadzeniu obowiązku jego stosowania wielu amatorom wina ciarki przechodziły po plecach na dźwięk tego chemicznego terminu.

Siarczyny to substancja dodawana do wielu produktów spożywczych, w tym do wina.
W winiarstwie stosuje się je w od wieków, lecz dopiero unijna dyrektywa z 2005 roku nakazała producentom ujawinić ich obecność. Siarczyny działają jako antyoksydant.
Ich główna rola to przeciwdziałać utlenianiu sie wina. Dzięki dodaniu siarczyn wino nie traci swego rubinowego koloru. Siarczyny powstrzymują też rozwój nieporządanych bakterii oraz tworzenia się grzybów i drożdży.
Nie znaczy to jednak, że produkcja wina bez siarczyn jest niemożliwa. Takie wino wymaga większej uwagi ze strony winiarza. Ponieważ jest delikatne i niezwykle wrażliwe na temperaturę,  wymaga również niezwykłej staranności w transporcie i przechowywaniu.

Mimo tych trudności i zagrożeń, producenci win ekologicznych mają ambicje ograniczać do minimum chemiczne zabiegi, jakim poddać muszą swe wina. Jednym z nich jest hiszpańska winnica Bodegas los Pinos. Właściciele tej 60 hektarowej posiadłości mają za sobą długą ekologiczną tradycję i, co za tym idzie, duże doświadczenie w tej materii. Bodegas los Pinos to druga w historii Hiszpanii winnica, która postawiła na ekologiczną uprawę i winifikację wolną od środków chemicznych.

Winiarnia Bodegas los Pinos produkuje wyjątkowe wino o nazwie Los Pinos 0%.
To wino stworzone bez dodatku siarczyn. Powstaje z autochtonicznej w regionie odmiany Monastrell (z domieszką Garnacha i Syrah). Fermentuje na drożdżach, pozyskanych
z własnych krzewów. Dzięki zastosowaniu tego zabiegu, owoce mają wysoką odporność.
Ich poziomy kwasowości i polifenoli również są wysokie. W efekcie możemy delektować się winem bogatym w naturalne antyoksydanty oraz w resweratol w dużo wyższej dawce niż
w jakimkolwiek innym winie. Jest rubinowo czerwone, w nosie ma bogaty owocowy bukiet,
a w ustach czaruje smakiem jeżyn, porzeczek i wiśni. Ma 14% alkoholu i produkuje się go zaledwie 4.700 butelek.

Inne ciekawe wino tej winiarni to białe Brote Fermentado en Barrica zrobione z mieszanki Verdil i Viognier. Wino fermentuje i starzy się przez 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Ma połyskliwy, żółty kolor i aromatyczny nos z balsamiczną nutą drewna. W ustach jest moc, wanilia i orzechy, a także tropikalne owoce. Bardzo intrygujące, niecodzienne wino.

Chętnych poznać lepiej Bodegas los Pinos zapraszamy na ich stronę:  http://bodegaslospinos.com/

La-finca-Bodega-Los-Pinos-4Zdjęcie z archiwum producenta

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+