Wina z Hiszpanii w pigułce

icex0017497

Lubicie i wybieracie je często – wina z Hiszpanii– są jedną z podstaw hiszpańskiej kultury i gospodarki i. Ale jak to się wszystko zaczęło…

Jak zwykle w takich przypadkach nie ma pełnej zgody, jednak najczęściej sądzi się, że wina hiszpańskie mają swój początek w południowo-zachodniej Andaluzji, skąd winogrona zaczęły swoją ekspansję po półwyspie iberyjskim. Historia produkcji wina w Hiszpanii sięga Fenicjan, którzy w Kadyksie czy Jerez sadzili winorośl i produkowali wino już 3 tysiace lat temu.

Do 8 wieku n.e. winiarstwo rozwijało się dynamicznie, jednak potem półwysep opanowali Arabowie. Pod ich rządami winiarstwo, z oczywistych względów, wyhamowało. Choć, co ciekawe, winorośle pozostały – produkowano z nich sok niefermentowany. Po wyparciu Arabów z półwyspu iberyjskiego wina hiszpańskie powróciły na hiszpańskie stoły. Do odbudowy winiarskich tradycji najbardziej przyczynili się katoliccy mnisi. W klasztornych winnicach i piwniczkach powstawał napój służący do kościelnych rytuałów ale również ku uciesze lokalnych mieszkańców i pielgrzymów. Jednym z najbardziej znaczących momentów w historii wina w Hiszpanii jest 19 wiek i epidemia filoksery. Pasmo Pirenejów oddzielające półwysep od reszty Europy okazało się barierą dla robala, który zdziesiątkował większość europejskich winnic. W tym czasie wielu francuskich winiarzy przeprowadziło się na południe od Pirenejów, próbując w ten sposób poradzić sobie z zaistniałą sytuacją i szukając dla siebie nowego siedliska. Zabrali ze sobą nie tylko wiedzę, ale i winogrona, technologie i maszyny. Nadal np. w Rioja można spotkać winnice z Merlot czy Cabernet Sauvignon z tamtego okresu.

Gdy epidemia dotarła w końcu i do Hiszpanii, znano już sposób na to nieszczęście winiarskiej Europy. Dzięki temu winiarstwo w Hiszpanii ucierpiało stosunkowo mniej niż w innych krajach Europy.
Ostatnie lata w winach hiszpańskich nazwać można cichą rewolucją – zmieniły się wina, znacząco poprawiła się ich jakość a i konsumenci przychylnym okiem patrzą w stronę półki z winami z Hiszpanii i sięgają po nie coraz częściej. Na tę zmianę wpłynęło zapewne nowe pokolenie utalentowanych winemakerów, młodych pasjonatów, którzy łączą hiszpańską tradycję z nowoczesnością tak celnie trafiając w gusta konsumentów na całym świecie. Dziś wina z Hiszpanii to produkty bardzo przemyślane, stylowe, gotowe sprostać nawet najbardziej wyszukanym gustom i smakom.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+