Wakacyjna tęsknota – Albariño Rias Baixas

Marzysz o wakacjach, a tu ciągle jeszcze tydzień do końca czerwca? Chciałbyś posłuchać kojącego szumu fal, ale jedyne co słyszysz to klikanie myszki kolegi z biurka obok? Rozwiązaniem na wakacyjna tęsknotę może być hiszpańskie Albariño Rias Baixas.

icex0020210

Albarino w poznaniu

Eidosela 2017od Bodegas Eidosela. Ten rarytas pojawił się już kiedyś na półkach Biedronki. Szczęściarze zdołali zaopatrzyć się w większe ilości tego wina, oferowanego wówczas w bardzo atrakcyjnej cenie. Tego typu rasowe Albariños z Rias Baixas kosztują zwykle o połowę drożej. My piliśmy najświeższy rocznik 2017. Jest w nim wszystko, czego można oczekiwać od Albariño – nuty mineralne, wysoka kwasowość, bogaty owocowy smak i słonawa, rześka końcówka. Oby ten i kolejne roczniki Eidosela na stałe zagościły na półkach polskich sklepów. Kupicie w Biedronce.

D. Pedro de Soutomaior 2017 to trybut dla feudalnego rycerza, który w XV wieku żył w Galicji. Ten dżentelmen wsławił się w okolicy jako niepokonany i szlachetny wojownik, ponoć siłę czerpał z wczesnego wstawania. Viñas y Adegas Galegas obrało za symbol dla tego wina jego wizerunek. Wino pachnie świeżymi ziołami i białymi kwiatami. W tle pojawiają się typowe dla albariño nuty owoców pestkowych i cytrusów. W ustach jest niesamowicie rześkie i świeże. To pewnie ta rycerska krzepa ;-) Niestety jeszcze niedostępne w Polsce.

Laxas 2017 od producenta As Laxas to najlepsze galicyjskie wino białe w 2007 roku. Każda wygrana w lokalnym konkursie, gdzie w szranki stają niemal wszystkie wina z regionu, to jak wiadomo najlepsze świadectwo jakości. Lecz Laxas podoba się również na międzynarodowych konkursach i polecane jest przez najbardziej prestiżowe magazyny winiarskie.  Firmą kieruje José Simón Ferro, który w latach 70 kupił starą XIX wieczną winnicę. Był w gronie założycieli apelacji Rias Baixas (przypomnijmy, że powstała w 1986). Laxas to 100% Albariño, ma słomkowy kolor, bogaty owocowo-kwiatowy nos. W ustach dominuje świeżość, to kwasowość jest wyczuwalna, ale dobrze zrównoważona ze strukturą wina. Dostępne w Polsce dzięki Złoto Hiszpanii.

Martín Codax Albariño z winiarni Bodegas Martín Codax, jednej z największych i najbardziej znanych producentów w regionie. Jego wina trzymają wysoki poziom w każdym roczniku. Martín Codax 2017 to w nosie dojrzałe cytrusy i mandarynki. Można wyczuć także nuty kwiatów jaśminu i pomarańczy, w tle pojawią się niuanse ziołowe. W ustach pełne, krągłe i bardzo smaczne. Dostępne w wielu sklepach winiarskich w całym kraju.

Esencia Diviña 2017 – boska esencja od Adegas Gran Vinum. Intensywne aromaty białych kwiatów, bzu i mimozy. Po chwili ujawniają się też niuanse rodem z sadu – jabłko, gruszka oraz cytrusy. W smaku bardzo owocowe, zrównoważona kwasowość zachęca do kolejnych łyków. Producent zapewnia, że wino ładnie się zestarzeje. Spokojnie zaczeka na godną go okazję nawet 3-4 lata. Ciągle jeszcze niedostępne w Polsce.

Candes 2017 z bodegi Eulogio Gondar to eleganckie cytrusy spowite ziołowo-trawiastą otoczką. Ten bogaty nos rozwija się jeszcze w zapachy kwiatów, herbaty, niedojrzałego ananasa. Mieliśmy prawdziwe szczęście móc spróbować to wino, bo w Polsce jest jeszcze niedostępne.

Attis Lías Finas 2017 od Attis Bodegas y Viñedos
Wino powstaje z uprawianych ekologicznie 25-letnich krzewów. Jest zaskakująco brzoskwiniowe, nuty morskie, właściwe odmianie albariño, schodzą na drugi plan. Ponad 6 miesięczne dojrzewanie na osadzie z drożdży czyni go gęstym i mięsistym. Nasze ulubione! Sprowadza je do Polski firma Wineonline, dostępne w salon ach Winestory.

Mytilus 2016 z winiarni Adega Pombal. Wino fermentuje przez 8 dni w temperaturze 18ºC, a następnie dojrzewa na osadzie z drożdży w stalowych kadziach przez okres 4-6 miesięcy. To dojrzewanie wzbogaca je o aromaty maślane. Pachnie intensywnie świeżym jabłkiem, gruszką. Nuty owocowe mieszają się z delikatnym aromatem białych kwiatów. W ustach jest lekkie, jakby różane i kremowo cytrusowe. Będzie idealne do owoców morza. Kupicie je w sklepach El Catador.

A2O sobre lías 2016 to kolejne albariño dojrzewające na osadzie z drożdży. Spędziło w kadziach 5-6 miesięcy. Te zabieg wydłuża życie wina oraz nadaje mu elegancki aksamitny deseń. Ma bogaty bukiet, w którym odnajdą się nuty brzoskwini, melona, miodu, w ustach natomiast jest rześkość i doskonała kwasowość. A2O pochodzi z winiarni Bodegas Castro Martín, zlokalizowanej w kolebce odmiany albariño, dolinie rzeki Salnes. Z sub regionu Val do Salnes pochodzi 2/3 całej produkcji albariño. Mamy nadzieję, że wino będzie wkrótce dostępne w Polsce.

Degustacje zorganizowała Ambasada Hiszpanii we współpracy z władzami apelacji Rias Baixas (Consejo Regulador D.O. Rias Baixas). Odbyła się ona w poznańskim SPOT. najważniejszym winiarskim adresie na mapie Poznania.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+