TXACOLI Cię zniewoli

Txacoli, Txacolina, Chacoli to wiele nazw tego samego wina. To wino zupełnie wyjątkowe. Pochodzi z północy Hiszpanii, z Kraju Basków. Wino powstaje z odmian, pozornie trudnych do wymówienia (koniecznie spróbujcie), Hondarribi Zuri, Hondarribi Beltza (czerwone)
i Munematsa.
Txacoli jest białe, lekkie i delikatnie musujące. Alkohol w tym winie sięga 11%.
To hiszpańskie wino ma dużą kwasowość, dlatego najlepiej smakuje mocno schłodzone. Jest to idealne, orzeźwiające wino na lato. Chociaż w Hiszpanii pije się je przez cały rok. Prawie cała produkcja konsumowana jest lokalnie, w barach San Sebastian, Bilbao i Guerniki, znanej wszystkim z historii. Niewielkie ilości trafiają na eksport.
Niebywała okazja do spróbowania wina Txacoli nadarzy się już wkrótce! Hiszpański producent tego wina będzie prezentować się na XIII Wystawie Win Hiszpańskich we wrześniu 2017.


Zielona Hiszpania – brzmi jak oksymoron, a jednak to prawda. To właśnie ojczyzna Txacoli. Częste opady deszczu w tym rejonie sprawiają, że panuje tu bujna i soczysta zieleń. Kraj Basków to najbardziej zielona część Hiszpanii. Cały region produkujący Txacoli położony jest w rejonie zatoki Biskajskiej i dzieli się na trzy zony: Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina i malutką Arabako Txakolina. Dla lepszego nasłonecznienia winorośl uprawia się tam na stromych zboczach, często uniemożliwiających mechanizację uprawy. Takie położenie sprzyja też wentylacji, bardzo ważnej w wilgotnym klimacie Kraju Basków. Dodatkowo, większość krzewów prowadzona jest na pergolach, 2 metry nad ziemią. Główną odmianą jest Hondarribi Zuri i stanowi prawie 90% wszystkich rosnących w regionie krzewów.
Kraj Basków to idealne miejsce na wakacje dla stroniących od tłumów i upałów turystów. Polecamy Wam przemierzać te strony winnym szklakiem, odwiedzając którąś z 80 winiarni produkujących Txacoli.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+