Rueda – kastylijska królowa

Na przekór pogodzie za oknem degustujemy hiszpańskie wina białe.
Amatorzy blancos nie zapadają przecież w zimowy sen.
Oto więc dla Was subiektywny przegląd win białych z hiszpańskiej apelacji Rueda.

Mamy nadzieję, że po jego przeczytaniu rozsiądziesz się pod palmą (może być doniczkowa) z lampką ulubionego wina z Rueda.

rueda cartel2

Menade Rueda Verdejo Ecológico 2016 z winiarni Menade to przenikające się aromaty mineralne i ziołowe. Rozpoznamy w nim  zapach liści laurowych, kopru włoskiego czy tymianku. Usta są bardzo eleganckie, okrągłe i miękkie.
Menade to w regionie pionier w certyfikowanej uprawie ekologicznej. Choć należy przyznać, że w tej części Hiszpanii, ze względu na sprzyjające warunki i klimat, uprawa nie wymaga specjalnej ingerencji środków chemicznych. Susza zapobiega rozwojowi grzybów, kamieniste podłoże zapewnia doskonały drenaż, słońce sprzyja dojrzewaniu. Jedynym zagrożeniem, którego co roku obawiają się winiarze to wiosenne przymrozki. Na szczęście w Menade, nie zdarzaja się zbyt często.
Wina z tej winiarni importuje do Polski Basia Lejkowska Wine Selection.

Cruz de San Martín (100% verdejo)2016 – Bodega E.A. Páramo Valdecuevas. Nieskomplikowane, za to bardzo szczere i przyjemne wino. W nosie brzoskwinie, morele
i anyżkowy zapach kopru włoskiego. Usta delikatne, świeże i niebezpiecznie smaczne.

Traslagares Verdejo 2016 Ach ten nos! Tu intensywny i aromatyczny, pełen ziół (anyżku, mięty) owiniętych w kwiatowe płatki i jabłkową skórkę. W ustach okrągłe i gęste, melonowe, a na końcowce zadziornie krzepkie. Wyjątkowo szybko znika z kieliszka
i naprawdę trudno odmówić sobie dolewki.
Wino pochodzi z Pago Traslagares, młodej i prężnej winiarni. Prowadzi ją, wraz z żoną, Antonio Martínez, który szczerze i zdroworozsądkowo przyznaje, że zbudował winiarnię
i zaczął robić wino, by móc bez obawy o przyszłość wieść spokojne życie na wsi i uprawiać swą ukochaną 40 hektarową winnicę, obsadzoną w większości krzewami Verdejo.

Clauma Verdejo od Bodegas Teodoro Recio dojrzewa na osadzie z drożdży. Dzięki temu, obok owocowego charakteru ma w sobie dużo miękkiego ciała, w ustach jest aksamitne
i puchate.  Teodoro Recio to dziadek aktualnych właścicieli, który w 1948 nabył ziemię
w miejscowości La Seca – sercu apelcji Rueda – i założył winiarnię. Idąc w jego ślady, już trzecie pokolenie Recio dba i pielęgnuje winnice, które z roku na rok odpłacają się surowcem najlepszej jakości.

De Alberto Ecológico 100% Verdejo to kolejne świetne i bardzo owocowe wino. W nosie cytrusy, owoce tropikalne i zielona trawa. Usta długie, przyjemne. Esencja odmiany Verdejo. Warto tu wspomnieć, że Winnica Hijos de Alberto Gutiérrez to jedna z najstarszych winiarni w apelacji Rueda. Szczyci sie 350 letnią historią i imponującą piwnicą do starzenia wina. Jej zawiłe korytarze wiją się pod całym miasteczkiem. Jeśli kiedyś będziecie w okolicy, warto odwiedzić tę winiarnię i ich podziemny labirynt. Trzeba się wcześniej umówić. Szczegóły znajdziecie tu.

Cracovia Degusta Espana

Cuarenta Vendimias z Bodegi Cuatro Rayas. Etykieta tłumaczy, że wino pochodzi
z winnicy, która ma już za sobą 40 winobrań. To również 40 lat doświadczeń enologicznych winemakerów z Bodegi Cuatro Rayas. Dodatkowej elegancji dodaje winu 5cio miesięczne dojrzewanie na osadzie z drożdży. W nosie jest złożone i aromatyczne, przywodzi na myśl zioła, fenkuły i górską, źródlaną wodę. Przyjemnie wypełnia kremową konsystencją, strukturą i miękkim ciałem. Przy okazji innej degustacji, mieliśmy okazję proóbować Cuatro Rayas Viñedos Centenarios Verdejo 2015, które nas zachwyciło. Jego recenzja tu. Cuarenta Vendimias 2016 dowodzi, że Bodega Cuatro Rayas – specjalista od win białych
z apelacji Rueda – rok do roku trzyma wysoki poziom.

Finca Montepedroso Verdejo 2016 – to jedyne wino, które powstaje w winiarni Finca Montepedroso w apelacji Rueda, należącej do rodziny Martínez Bujanda. Tak jak wiele winiarskich historii w Hiszpanii, Państwo Martínez Bujanda zaczynali skromnie od małej winiarni w apelacji Rioja. Wraz z biegiem lat, nabywaniem doświadczenia, ambicjami dzieci
i sukcesem ich win, mała rodzinna firma rozrastała się, nabywając nowe winnice w innych apelacjach. Dziś to 5 odbrębnych winiarni, pod rodzinnym parasolem: oprócz tej z DO Rueda sa jeszcze Finca Valpiedra (DOCa Rioja), Finca Antigua (DO La Mancha), Viña Bujanda (DOCa Rioja) oraz Cosecheros y Criadores (VdT Castilla). O niektórych z nich – arcyciekawych architektonicznie – pisaliśmy już przy okazji warsztatów Architektura
i Wino. Wtedy też mieliśmy okazję degustować to wino z rocznika 2015.
Finca Montepedroso Verdejo w kolejnym roczniku 2016 jest niezwykle bogate w aromaty
z owocowej palety. Na pierwszym planie są morele i brzoskwinie, w tle pojawiają się migdały, anyż i koper włoski oraz zielone jabłuszko. Po chwili oddychania uwalniają się nowe zapachy: świeżo ścięte siano i nutki dymne. W ustach jest aksamitne, rozwija się w pełne, strukturalne wino z nerwem. Jednym słowem wspaniałe! Dystrybutorem tego wina w Polsce jest Ambra / Centrum Wina.

Excellens de Marqués de Cáceres Sauvignon Blanc 2016. W nosie aromaty owocowe
i tropikalne. Usta intensywne i rześkie. Wyraźny grejpfrut na brzoskwiniowo-morelowym tle. Ten Sauvignon Blanc to część eleganckiej kolekcji Excellens, której założeniem jest przekazać tradycyjny charakter regionu w nowoczesnym, współczesnym stylu. Obok białego wina z apelacji Rueda, Marqués de Cáceres produkuje też dwie inne etykiety
w winiarni w Rioja. To Excellens Rose z odmiany Garnacha oraz czerwone Excellens Cuvee Especial z Tempranillo. Wszystkie ich wina dostępne są w Polsce dzięki importerom Pinot,  CityWine oraz Wielkie Wina.

Mantel Blanco Verdejo z bodegi Álvarez y Díez. Ma słomkowo złoty kolor. Pachnie bardzo owocowo (gruszki, melon), a nawet cytrusy (grejpfrut). W ustach zrównoważona kwasowość  i ciekawa wielość smaków. Długi finisz z delikatną, przyjemną goryczką.
Alvarez y Díez to jedna z najstarszych winiarni w apelacji Rueda. Założono ją tuż po hiszpańskiej wojnie domowej, w 1941 roku. Dysponuje 40 ha gruntów obsadzonych prawie wyłącznie krzewami odmiany Verdejo. Są to relatywnie młode krzewy, zasadzone w latach 90. Dla pozyskania owoców ze starych upraw (viñas viejas) winiarnia korzysta z pomocy znajomych rolników z okolicznych miejscowości Nava del Rey, Rueda i La Seca.

Reina de Castilla Fermentado en Barrica. Niezwykle bogaty i dojrzały nos. Są tu jesienne owoce, słodkie przypawy i delikatne, kremowe, beczkowe tło. W ustach jest jedwabiste
i przyprawowe. Jego smak pozostaje na podniebieniu wyjątkowo długo. Absolutny majstersztyk! I pomyśleć, że to dzieło spółdzielni. Niegdyś skromna spółdzielnia Reina de Castilla to dziś prężnie rozwijająca się firma. Dzięki zaangażowaniu tworzących ją rolników
i staranności przy winifikacji, spółdzielnia może dostarczać wina na bardzo wysokim poziomie. Oceniamy, że w przypadku tej flaszki, dumna nazwa winiarni (Reina de Castilla = kastylijska królowa) jest zasłużona. Brawo! Wina od tego producenta sprowadza do Polski firma Kondrat Wina Wybrane.

ReinaDeCastilla

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+