Rueda – biała torpeda

Pogoda zachęca do rozkoszowania się winem białym. W tej kategorii hiszpańską potęgą jest region Rueda, słynący z produkcji świetnych win białych z odmian verdejo i sauvignon blanc. Przedstawiamy nasze propozycje, które nie zawiodą posiadaczy nawet najbardziej wybrednego podniebienia.

Nékora Sauvignon Blanc 2017 (100% Sauvignon Blanc) z winiarni Diez Siglos de Verdejo to sauvignon blanc z klasyczną mineralnością. Kwasowość i owocowa świeżość współgrają ze sobą idealnie. W tle pojawiają się przyjemne aromaty ściętej trawy. W ustach elegancko strukturalne i bardzo smaczne. Mamy do czynienia z prawdziwą perełką – w zeszłym roczniku to wino zwyciężyło konkurs na najlepsze sauvignon blanc na świecie!

Viore 2017 (mieszanka 80% Verdejo i 20% Viura) z Bodegas Viore, należącej do grupy Bodegas Riojanas to atak owoców cytrusowych, w którym główne skrzypce gra ananas
i limonka. W ustach jest orzeźwiające i soczyste. To i inne wina z Bodegas Viore można kupić w winotekach Kondrat Wina Wybrane.

Javier Ruiz Verdejo Sobre Lías 2017 (100% Verdejo) z winiarni Javier Ruiz ma piękny owocowo-cytrusowy nos. Wino dojrzewało 3 miesiące na osadzie z drożdży. W ustach jest wyjątkowo świeże, choć gładkie i aksamitne.

Protos Verdejo 2017 (100% Verdejo) od dużego producenta Bodegas Protos, który swoją największą winiarnię ma w sąsiedniej apelacji Ribera del Duero. Winogrona verdejo w regionie Rueda zbiera się nocą i starzy na osadzie z drożdży przez minimum 3 miesiące. Protos Verdejo prezentuje wszystko to, za co lubimy hiszpańskie verdejo – piękny nos (owoce tropikalne i cytrusowe, fenkuł i zielone jabłuszko), pełne i jedwabiste usta, wibrująca kwasowość i lekko ziołowa końcówka. Dostępne w Polsce w wielu sklepach winiarskich
i restauracjach.

Anier Vendimia Seleccionada 2017 (100% Verdejo) z Bodegas Garcigrande ma intensywny i złożony nos, w którym odnajdziemy typowe dla verdejo aromaty świeżo ściętej trawy, zielonych przypraw, w tle pojawią się słodsze akcenty dojrzałych owoców tropikalnych (ananas). Usta są okrągłe, mięsiste i zrównoważone. Długa, mineralna końcówka zapewnia trwałe zadowolenie. Niebezpiecznie smaczne!

Shaya Verdejo 2017 (100% Verdejo) z Bodegas y Viñedos Shaya, należącej do znanej
w Hiszpanii, winiarskiej rodziny Gil. Ich ziemia w apelacji Rueda to 30 hektarów starych nasadzeń verdejo. Po fermentacji, część wina (20-30%) dojrzewa w dębowych beczkach. Dzięki temu wino roztacza ciekawą gamę aromatów, są w nim korzenne przyprawy, orzechy, marcepan oraz kwiatowa świeżość. Usta też bardziej złożone niż można by oczekiwać po „zwykłym” verdejo. Mimo mięsistość, jest wartkie i wibrujące. Kupicie je w salonach 6 win.pl.

Javier Sanz Fermentado en Barrica 2013 (100%Verdejo) z winiarni Javier Sanz Viticultor to nad wyraz dojrzały pięciolatek. Wino powstaje z winogron pochodzących z najlepszej parceli producenta – Fuente de los Vaqueros w miasteczku La Seca. Po fermentacji dojrzewa przynajmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach pod drożdżową pierzynką,
a kolejne 12 miesięcy spędza leżakując w butelkach. Nos czaruje bogatym wachlarzem aromatów, od dojrzałych owoców (śliwki, miękkie brzoskwinie), przypalonej skórki od chleba po zapachy wysuszonej łąki. W ustach jest gęste i prawie słodkie, lecz zarazem mineralne i zapraszające, by sięgnąć po kolejny łyk.

rueda

Rueda

Wisienka na torcie to półsłodkie Palacio de Bornos Semidulce 2017 (100% Sauvignon Blanc) od Palacio de Bornos. Owoce na to wino zbiera się, gdy są już przejrzałe i wyjątkowo słodkie. W tym przypadku, fermentacja jest powolna, trwa prawie miesiąc. Pachnie intensywnie, owocami, kwiatowym ogrodem i miodną pasieką. Usta wcale nie są przesadnie słodkie, delikatna słodycz idealnie równoważy się z kwasowością. Schłodzone będzie idealne na letni aperitif, a także jako kompan do dań z curry, pasztetów i pleśniowych serów. Dostępne w najlepszych winotekach, dzięki polskiemu importerowi – Willa Win.

Dziękujemy władzom apelacji Rueda za pomoc w przygotowaniu degustacji oraz restauracji La Iberica Burakowska za gościnę.

wina z Rueda w La Iberica

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+