Różowy zawrót głowy

Autor: Małgorzata Kozakiewicz

Lato w pełni i za oknem typowo hiszpańska pogoda. Co więc podać do kolacji?
Wino czerwone będzie ciężkie i niepotrzebnie podniesie jeszcze temperaturę. W ciepły letni wieczór idealnie sprawdzi się hiszpańskie wino różowe. Dzięki swej lekkości i świeżości oraz intensywnej owocowości zgrabnie skomponuje się z każdą sałatką, białym mięsem, makaronem, rybami, owocami morza, sushi, a nawet cielęciną.

W Europie Zachodniej panuje moda na wina różowe. W Wielkiej Brytanii i Francji pije się ich już więcej niż win białych. Gońmy zatem Europę i odkrywajmy róż!

wina różowe z Hiszpanii

Think Pink 2017 z winiarni Viña Vilano w apelacji DO Ribera del Duero to typowe hiszpańskie tempranillo. Dzięki krótkiej maceracji, czyli procesowi, w którym winogronowe skórki uwalniają swój barwnik do wina, Think Pink jest bladoróżowe. Pachnie malinami i dojrzałą czereśnią. W ustach jest świeże i orzeźwiające. A na dodatek zadziwiająco długie.

Palacio de Canedo Rosado Mencía 2017 zrobione przez Prada a Tope z apelacji DO Bierzo. To bardzo ciekawy producent, który oprócz wina, wytwarza też rzemieślniczo pikle warzywne, kasztany i przeróżne nalewki. Winnica znajduje się na szlaku pielgrzymów Camino de Santiago, można ją odwiedzać i osobiście poznać właściciela José Luisa Prada Méndez. Wino bierze nazwę od pałacyku stojącego w posiadłości. To tam znajdą schronienie pielgrzymi i enoturyści. Palacio de Canedo Rosado Mencía to pochodzący z regionu Bierzo szczep mencía z dodatkiem (30%) białego godello. W nosie, dzięki godello, pokazują się nuty cytrusowe i tropikalne. Z kolei mencía wnosi zapachy czerwonych owoców. Usta są również pełne owoców i mają dobrą, solidną strukturę.

Valdecuevas Rosé 2017 z apelacji DO Rueda, typowej dla win białych tu w różowej odsłonie. To kupaż tempranillo y verdejo starzony dodatkowo przez 3 miesiące na osadzie
z drożdży. Jest bladoróżowe. Obok oczekiwanego aromatu czerwonych owoców, pachnie przyjemnie leśną ściółką. W ustach jest niezwykle orzeźwiające, intensywne z intrygującą gorzkawą końcówką.

Quelías Rosé 2017 od Bodegas Sinforiano z winiarskiego regionu DO Cigales. Ciekawa mieszanka szczepów. Podstawą wina jest białe albillo, uzupełnia je czerwona garnacha (30%), tempranillo i również białe verdejo. Ma delikatnie łososiowy kolor, pachnie brzoskwiniami i słodkim grejpfrutem. W tle pojawiają się też nuty truskawki. Jest bardzo eleganckie. Docenione zostało przez międzynarodową krytykę. W zeszłym roku otrzymało złoty medal na Międzynarodowym Konkursie Win Różowych we francuskim Cannes oraz na Światowym Konkursie Rosé w Brukseli.

Tampesta Rosado 2017 z winnicy Tampesta położonej w ramach apelacji DO Tierras de León. Zostało skomponowane z odmiany prieto picudo. Jest intensywnie różowe. Ma bogaty, aromatyczny nos, w którym dominuje zapach dojrzałych truskawek, w tle pojawia się też woń jabłkowego sadu. Przyjemne usta z delikatną goryczką, podkreślającą orzeźwiającą moc tego wina. Bardzo smaczne.

Martín Berdugo Rosado 2017 od producenta o tej samej nazwie Martín Berdugo. To winnica z apelacji DO Ribera del Duero, nic dziwnego zatem, że mamy do czynienia z najoczywistszą tam odmianą tempranillo. Wino ma intensywny różowy kolor. W nosie prawdziwa aromatyczna fiesta: truskawki, słodkie maliny, szczypta miodu, banany a nawet ciasteczka. Usta są równie owocowe, młode, apetyczne, delikatnie maślane, bardzo okrągłe i rześkie.

Valdeleña Rosado 2017 zrobione w Bodega Melgarajo z apelacji DO Tierra de León.
To czyste prieto picudo. Ta odmiana jest charakterystyczna dla regionu León i obok owocowości nadaje winom niewiarygodną rześkość. Wina różowe z tego szczepu są zwykle bardzo orzeźwiające. Valdeleña Rosado ma piękną malinową szatę. W nosie eksploduje wręcz aromatami czerwonych owoców i kwiatów. W ustach jest krągłe i aksamitne. Finisz jest długi i owocowy, zostawiając nas z uczuciem rześkiego orzeźwienia.

Lar de Maía 8º Rosado 2017 to wino z VdT Castilla y León. Tempranillo zgrabnie zapakowane w nietypową i przyciągającą wzrok, pękatą butelkę. Bodega Lar de Maía aspiruje do miana vino de pago, a więc winogrona na to wino zebrano z jednej konkretnej działki, uprawianej ekologicznie. Produkcja też jest limitowana. Mieliśmy przyjemność otworzyć butelki o numerach … Zaskoczyły nas nie owocowym, lecz kwiecistym bukietem. W ustach żwawe aromaty landrynkowe.

Na koniec Hermelo Rosado 2016 z Bodegas Verdes z regionu Castilla y León.
To prieto picudo leżakowane kilka miesięcy przed wyjściem na rynek. Wiek wina widać od razu po jego kolorze, jest różowo-ceglany. Ciekawostka z samego serca Hiszpanii.

Wina degustowaliśmy dzięki uprzejmości władz regionu Castilla y León.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+