Rocambolesc – Jordi i fabryka lodów

Autor: Małgorzata Kozakiewicz

Czytaliście kiedyś o Charlie’m i fabryce czekolady? Rocambolesc to właśnie taka lodowa manufaktura wprost z dziecięcej wyobraźni. Wnętrze pełne jest rur w biało-czerwone pasy, gwintowanych stołków i kół zębatych. Ten industrializm łagodzi kolorowa tęcz lodowych smaków.
Wizyta w Rocambolesc to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zamawiamy ciepłe brioszki z sączącymi się ze środka lodami. Cudowne! Kuszą jeszcze fioletowe sorbety, miodowe skały (rocas de miel) czy prosta i dziecinna wata cukrowa (algodón de azúcar). Wszystko to eksplozja kolorów i smaków, a wizualnie istne dzieła sztuki. Oczywiście wytwarzane rzemieślniczo i wyłącznie z naturalnych składników.
Lodziarnia Rocambolesc to pomysł Jordi Roca, najmłodszego z trójki braci Can Roca wspólnie tworzących najlepszą restaurację świata El Celler de Can Roca. Jordi jest w tej ekipie odpowiedzialny za słodką sekcję i desery. Rocambolesc to tworzone wraz z żoną Alejandrą Rivas spełnienie, z nawiązką,  dziecięcych marzeń o prowadzeniu skromnej budki z lodami. Dziś działają 4 punkty Rocambolesc. Szukajcie ich w Barcelonie, Madrycie, Gironie oraz nadmorskim  Alicante.  Zwykle oferują 6 smaków lodów właściwych dla danej pory roku, a lodowe menu zmienia się co 4 miesiące.

lody z Rocambolesc

 

rocambolesc DegustaEspana

Zdjęcia: Instagram Rocambolesc

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+