Rioja Wine & Tapas

Apelacja DOCa Rioja, we współpracy z Basque Culinary Center, uruchamia drugą edycję międzynarodowego konkursu Rioja Wine & Tapas.

Adresatem konkursu Rioja Wine & Tapas są szkoły wyższe i uniwersytety gastronomiczne.

Zwycięzca pojedzie w kulinarną podróż do Hiszpanii i weźmie udział w intensywnym szkoleniu w renomowanej akademii gastronomicznej Basque Culinary Center.

W dziedzinie gastronomii trudniej o lepszą parę niż kieliszek wina i drobna przekąska
w stylu tapa. „Historia tapas jest nierozerwalnie związana z Hiszpanią, i w dodatku,
to najlepiej eksportujący się koncept gastronomiczny, jaki mamy”, mówi Ferran Adriá.

Dlatego właśnie władze apelacji DOCa Rioja we współpracy z akademią Basque Culinary Center rozpoczynają drugą edycję Rioja Wine & Tapas, międzynarodowego konkursu polegającego na dobraniu wina z apelacji Rioja do przekąski w stylu tapas. Konkurs skierowany jest do studentów wyższych uczelni gastronomicznych i będzie premiował przepisy, które najlepiej odzwierciedlą wielokulturową rzeczywistość w gastronomii.
Uczestnicy muszą być pełnoletni i mieć ukończone lub być w trakcie studiów z zakresu gastronomii.

Konkurs trwa od 15 czerwca do 28 października 2017. Aby wziąć w nim udział należy wypełnić formularz na stronie internetowej konkursu. Należy przedstawić w nim przepis
na swoją propozycję tapas, zdjęcie potrawy oraz nazwę wina z apelacji Rioja wraz z krótkim opisem, dlaczego właśnie to wino najlepiej będzie pasować do potrawy. Uczestnicy mogą wybrać dowolną etykietę spośród ponad 500 winiarni produkujących wino w apelacji DOCa Rioja.

Zwycięzca konkursu Rioja Wine & Tapas pojedzie na gastronomiczną wyprawę do Hiszpanii, gdzie odwiedzi jeden z głównych regionów winiarskich na świecie, DOCa Rioja oraz miasto San Sebastian, jedno z tych z największą liczbą restauracji posiadających gwiazdki Michelina. Odbędzie rajd po tapas barach w towarzystwie kulinarnego eksperta oraz zje kolację w jednej z najbardziej uznanych restauracji na świecie. Na koniec odbędzie profesjonalny kurs kulinarny w akademii Basque Culinary Center, najważniejszej uczelni gastronomicznej w Hiszpanii.

Trzymamy kciuki za polskich uczestników!

Więcej informacji:
Regulatory Board DOCa Rioja
Communications Manager: Marta Echávarri
Tel. +34 941500 400, e-mail: communication@riojawine.com

rioja wine y tapas

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+