Rioja od nowa – Zmiany w DOCa Rioja

Rioja jako apelacja winiarska powstała w 1925 roku. Od lat 70. konsekwentnie promowała kategoryzację swoich win opartą na długości dojrzewania w beczce i w butelce.
Amatorzy wina mają dobrze wdrukowane w pamięć hiszpańskie definicje crianza, reserva
i gran reserva. Jednak wiatr zmian wiejący dziś w regionie spowodował poluzowanie tego sztywnego klasycznego gorsetu. Apelacja redefiniuje kategorie win Rioja, dając winiarzom więcej swobody w decyzji ile czasu i w jakiej formie będzie dojrzewać wino.

I tak od 1 stycznia 2019
Crianza z Rioja
będzie dojrzewać 2 lata, z czego co najmniej rok w beczce,
czas leżakowania w butelce nie jest regulowany.
Reserva
będzie dojrzewać 3 lata = co najmniej rok w beczce i co najmniej 6 miesięcy w butelce.
Gran Reserva
będzie dojrzewać 5 lat = co najmniej  2 lata w beczce i 2 lata w butelce.

Powyższe zasady dojrzewania dotyczą win czerwonych, w przypadku win białych obowiązkowy czas dojrzewania w beczce jest krótszy.
Nowe reguły znoszą poprzednie, ściśle określone długości dojrzewania w beczce i w butelce. Pozwalają winiarzom decydować o sposobie starzenia w zależności od pożądanego stylu wina, jakości rocznika, czy innych uwarunkowań.
Zestawienie starych i nowych zasad wygląda tak:

Dojrzewanie win DOCa Rioja

Liberalizacja zasad dojrzewania wina kieruje uwagę apelacji na inne pola.
Obok długości i miejsca dojrzewania, to przecież surowiec – winogrono – ma ogromne znaczenie dla jakości wina. W uzyskaniu dobrych owoców liczy się nasłonecznienie, specyficzne warunki glebowe i klimatyczne, technika uprawy winnicy… Wszystko to składa się na tzw. terroir, które dotąd w Rioja nie było należycie doceniane. Po latach klasycznego myślenia, apelacja zwraca się ku małym parcelom, doceniając ich wyjątkowość i jakość win, które z nich powstają.
Nowe zasady ustanawiają pojęcie Viñedo Singular i pozwalają stosować je na etykietach win produkowanych w apelacji DOCa Rioja. Od teraz, obok nazwy wina i producenta, winiarze będący szczęśliwymi posiadaczami szczególnych działek, będą mogli umieścić ich nazwę na etykiecie. Jednak dla potwierdzenia najwyższej jakości,  wszystko musi być wcześniej skontrolowane przez władze apelacji. I tak krzewy na działce Viñedo Singular powinny mieć co najmniej 35 lat, działka nie może być nowym nabytkiem i musi być własnością winiarni od minimum 10 lat, wydajność winogron ma być ograniczona
(do 5.000 kg/ha dla odmian czerwonych), a cały proces produkcji wina: fermentacja, dojrzewanie i leżakowanie muszą przebiegać wyłącznie w matczynej winiarni.
Do słownika pojęć apelacji wprowadza się też inne oznaczenia miejsca pochodzenia, takie jak Vino de la Zona – wino z konkretnego obszaru oraz Vino del Municipio – wino z konkretnego miasteczka.

Rioja Vinedo singular

Przy okazji poznawania nowych reguł apelacji DOCa Rioja degustowaliśmy następujące wina:

Gran Bohedal 2017
Fermentado en Barrica
z winiarni Bohedal, w Polsce dostępne dzięki Bodegas Ibericas z Poznania.

Ortega Ezquerro 2016 z Bodegas Ortega Ezquerro to mieszanka tempranillo (80%)
i garnacha (20%) z 70 letniej winnicy w miejscowości Tudelilla. Wino ma pięknie perfumowany nos, pachnie  maliną, truskawką, leśnymi owocami, otoczonymi nutą ziół, wanilii i karmelu. W ustach jest soczyste i korpulentne. Długi finisz z delikatnym posmakiem słodkiej lukrecji. Importowane do Polski przez Wine Avenue.

Paco García Crianza 2016 z Bodegas Paco García to świetna i nowoczesna Rioja o głęboko wiśniowym kolorze. Ma intensywny nos o zapachu fig, wiśni i innych czerwonych owoców.  W ustach jest aksamitne i zarazem świeże. Raczy nas miłą maślaną nutą. Dzięki dojrzewaniu w beczce (1 rok), na końcówce jest czekoladowe i nawet słodko kokosowe. W Polsce dostępne dzięki Cerville Investments.

Rioja od nowa 1

Valserrano Finca Monteviejo 2014 z winiarni Bodegas de la Marquesa Valserrano. Tym razem mamy do czynienia z klasyczną mieszanką z Rioja: tempranillo, graciano i garnacha ze starych ponad 70 letnich winorośli. Wino dojrzewa półtora roku w beczkach z dębu Allier. W pierwszym momencie pachnie orzechami, liśćmi herbaty. Po kilku ruchach kieliszkiem aromaty uwalniają się i pojawia się zapach suszonych owoców, piekarni… Usta są delikatnie mineralne, gładkie, ze słodką, ziołową taniną. Na finiszu pojawia się niuans wiśniowej konfitury. Można skosztować w wine barach Mielżyńskiego.

Ogga 2011 z bodegas Santalba, importowane przez Vinobar.

Finca Valpiedra 2011 to poważna Reserva, która dojrzewała 22 miesiące w dębowych beczkach, a następnie leżakowała w butelkach. Ma gęste łzy i wykwintny, złożony nos.
Czuć w nim czerwone owoce, jeżyny oraz dymne nuty kadzidła. W tle delikatnie przewijają się niuanse rodem z dębowej beczki: tabaka, cedrowy las, przyprawy. W ustach jest gęste i cieliste. Zarazem urzeka finezyjną strukturą.  Świetne! W Polsce dostępne w salonach Centrum Wina i na platformie www.winezja.pl.

Rioja od nowa 2

Viña Pomal Gran Reserva 2011 z winiarni Bodegas Bilbaínas to klasyczna i bardzo dobrze rozpoznawalna w Hiszpanii marka. Bodegas Bilbaínas obecne są na rynku od 1904 roku. Viña Pomal to tempranillo z małą domieszką odmiany graciano (10%). Ma piękną ciemnoczerwoną szatę. W nosie bogaty wachlarz aromatów, od lukrecji i czerwonych owoców, przez tony ziołowe właściwe odmianie graciano, aż po balsamiczne niuanse nabyte podczas starzenia w beczkach (wanilia, papryka, tabaka). W ustach bardzo eleganckie. Kwasowość, mineralność i taniny idealnie się równoważą. Producent informuje, że wino jest teraz w idealnym momencie do picia, ale zachowa swe smaczne właściwości przez co najmniej 10 lat.  Do Polski sprowadza je Cerville Investments.

Sięgamy po Viña Ardanza 2009 od uznanego producenta La Rioja Alta S.A.
To mieszanka tempranillo (80%) i garnacha (20%) z niskowydajnych, ponad 30 letnich winnic. Każda z odmian dojrzewa w oddzielnych beczkach, tempranillo leży w nich aż 36 miesięcy, a garnacha 30 miesięcy.  Połączone ze sobą wino butelkuje się i tak leżakuje jeszcze jakiś czas w butelkach. Nos uwodzi przyprawowym charakterem z nutami słodkich wiśni, czekolady, kawy i tabaki. W ustach przyjemna tekstura, delikatne taniny i gładki, maślany finisz z pieczystą nutą. Wino sprowadza do Polski Star Wines.

Urbina Reserva Especial 2005 Uvas Pasas od Bodegas Urbina to wyjątkowe wino powstające tylko w niektórych rocznikach z winogron, które słońce zamieniło w rodzynki. Jest gęste i aromatyczne. Pachnie słodką konfiturą z jeżyn i przyprawami. W ustach jest mięsiste i potężne. Do skosztowania w wielu restauracjach i winotekach na terenie całej Polski. Importerem jest Wine Bureau Polska.

Rioja od nowa 3

Rioja od nowa korki

Rioja od nowa wina

Rioja od nowa goscie

Degustacja przygotowana we współpracy z władzami apelacji DOCa Rioja.
#DegustaEspana #SaberQuienEres

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+