Rias Baixas – morska bryza w kieliszku

Mówisz – Rias Baixas, myślisz – morska bryza, hiszpańskie słońce, soczysta zieleń.
To właśnie zamknięte jest w kieliszku Albariño z Rias Baixas. Przedstawiamy Wam kilka hiszpańskich win, które przeniosą Wasze myśli w bardzo wakacyjne klimaty.

hiszpanskie wina z rias baixas

As Laxas pochodzące z Bodegas As Laxas to najlepsze galicyjskie wino białe w 2007 roku. Każda wygrana w lokalnym konkursie, gdzie w szranki stają niemal wszystkie wina
z regionu, to jak wiadomo najlepsze świadectwo jakości. Lecz As Laxas podoba się również na międzynarodowych konkursach i polecane jest przez najbardziej prestiżowe magazyny winiarskie.  Firmą  kieruje José Simón Ferro, który w latach 70 kupił starą XIX wieczną winnicę. Był w gronie założycieli apelacji Rias Baixas (przypomnijmy, że powstała w 1986). As Laxas to 100% Albarino, ma słomkowy kolor, bogaty  owocowo-kwiatowy nos. W ustach dominuje świeżość, to kwasowość jest wyczuwalna, ale dobrze zrównoważona ze strukturą wina.

Fillaboa 2016 z winiarni Bodegas Fillaboa, należącej do prestiżowej grupy Grandes Pagos de España, która zrzesza 29 tradycyjnych hiszpańskich winiarni z różnych zakątków kraju, chcących wspólnie promować najwyższej jakości wina z Hiszpanii. Jedyna z regionu Rías Baixas. Pięknie położona na wzgórzu. Rozpościera się z niego widok na zakole rzeki Miño,
i na drugi – portugalski już brzeg – jest jedną z największych i najstarszych galicyjskich posiadłości winiarskich, bo dysponuje aż 70 hektarami własnych upraw. Ich najukochańsze dziecko Fillaboa, a właściwie z galicyjskiego „grzeczna córka” to piękny owocowy nos, pełen cytrusów, owoców tropikalnych (ananas) i zapachu jabłkowego sadu.  W ustach ujawnia się jego moc (wypełnia je swymi krągłościami) i  klasyczna kwasowość (ewidentny wpływ Atlantyku). Klasyk w najlepszym wydaniu.
Można kupić w Polsce w sklepikach La Vinotheque oraz El Catador.

Veiga Naum 2016 z winnicy o tej samej nazwie, zlokalizowanej w dolinie Salnes. Jest częścią większej grupy Bodegas Riojanas, w jej skład wchodzą też 3 inne winiarnie, założycielka z apelacji Rioja oraz Bodegas Viore z regionu Rueda i Torreduero z apelacji Toro. Wino to owoc pracy ekipy Mª Victorii Dovalo Méndez. Typowe i klasyczne Albariño
o pięknym owocowo-kwiatowym bukiecie i soczystych, morsko orzeźwiających ustach. Można kupić w sklepie Viniteranio.

Terras Gauda 2016 od Bodegas Terras Gauda, jednej z największych dziś prywatnych winiarni w Galicji. Skromna galicyjska winnica z Rias Baixas w subregionie O Rosal, dzięki sukcesowi produkowanych przez nią win, to dziś część większego przedsięwzięcia.
Do grupy dołączyła winnica Pittacum z Bierzo oraz Quinta Sardonia z doliny Duero pod enologicznym okiem samego Petera Sissecka. Flagowe wino Teras Gauda to lokalnie tradycyjny  kupaż Albariño (70%), Caiño (20%) i Loureiro (10%). Albariño nadaje całości owocowego aromatu i mineralnej struktury. Loureiro zapewnia intensywne aromaty kwiatowe, a Caiño dodaje mieszankę egzotycznych smaków, niuanse balsamiczne oraz jedwabistą teksturę. W rezultacie możemy cieszyć się złożonym, cytrusowym bukietem,
ze słoneczną mandarynką i grejpfrutem, które wybijają się na pierwszy plan. Po takim jowialnym wstępie usta zaskoczą nas mocnym charakterem, gładkością aksamitu i mineralną równowagą. W tym przypadku w młodości siła. Pamiętajcie, aby pytać sprzedawców
o najmłodszy dostępny rocznik. Do kupienia w winotekach Vininova i na Wina.pl

hiszpanskie wina rias baixas

Tomada de Castro 2016 zrobione przez Carlosa Castro Serantes, kierującego niewielką bodegą  Tomada de Castro. Wino o tej samej nazwie to znak firmowy winiarni. Carlos przeznacza na eksport tylko 5% produkcji, zatem to nie lada gratka móc spróbować jego flagowe wino w Polsce. Pięknie słomkowe 100% Albariño pełne intensywnych aromatów kwiatowych i ziołowych. Na podniebieniu jest  wibrująco świeże i rześkie, delikatne owocowe niuanse mieszają się z kamiennym chłodem . Będzie doskonałym orzeźwieniem
w ciepły wieczór, ale również idealnym towarzystwem dla ryb, dań z ryżem czy kuchni orientalnej w porze obiadu.

Vionta 2016 to młode Albariño od Bodega Vionta. Winnica przeszła w ręce rodziny Ferrer, właścicieli grupy Freixenet. Rodowe imperium win musujących cava rozwinęło się na tyle,
że można było zacząć rozglądać się za innymi ciekawymi regionami winiarskimi w Hiszpanii. Nic dziwnego, że pierwsze kroki w ekspansji firmy, Freixenet skierował do winnic Albariño, najbardziej poszukiwanej ostatnio hiszpańskiej białej odmiany. Vionta 2016 to autentyczne, typowe Albariño. Ma tę charakterystyczną stalową mineralność i wysoką kwasowość.
W ustach czuć wręcz słonawy, morski smak – idealny do zaspokojenia letniego pragnienia.  Ale z drugiej strony pojawia się okrągła kremowość  – zapewne rezultat fermentacji pewnej porcji wina na osadzie z drożdży.  Wino dystrybuuje w Polsce grupa Freixenet, wkrótce do kupienia w dobrych winotekach w całym kraju.

Benito Santos jest centralną postacią we współczesnej historii Rias Baixas i odmiany Albariño. Pracę w winnicy zaczął w latach ’30 u swego dziadka. Początkowo robiono tam wino przeznaczone na sprzedaż w prowadzonym przez Benito barze. Wino było wielokrotnie nagradzane w corocznym , lokalnym święcie wina organizowanym
w Cambados. Uznanie sąsiadów zachęciło Santosa do założenia własnej winiarni.
Faktycznie wino Benito Santos Albariño jest bardzo mineralne, ma wiele niuansów owocowych, a w końcówce czuć ewidentny atlantycki charakter.  Trzeba jeszcze nadmienić, że cała produkcja u Benito Santos jest ekologiczna, co jest rzadkością w tym deszczowym, podatnym na pleśń regionie.

Maior de Mendoza 3 crianzas 2012 z winnicy Maior de Mendoza. Pionierzy Albariño
i pionierzy winifikacji na drożdżach. To wina od Maior de Mendoza wprowadziły Albariño na listy najlepszych win białych w międzynarodowych konkursach. Było to kilkanaście lat temu. Jednak winnica stale trzyma bardzo wysoki poziom. Maior de Mendoza 3 crianzas pochodzi z owoców z dwóch działek zlokalizowanych w subregionie Val de Salnes, obie są obsadzone 37 letnimi krzewami. Jest pełne kwiatowych i owocowych zapachów, od jabłek, brzoskwiń
i gruszek po cytrusy. Jest też ciepłe balsamiczno-tostowe tło. Balsam i aksamit powraca w ustach. Jest również świeżość i kamienista mineralność. Dziś bardzo soczyste i owocowe, ma przed sobą jeszcze kilka lat potencjalnego dojrzewania w butelce.

hiszpanskie wina rias baixas

Wina degustowaliśmy w Warszawie w ramach cyklu Degusta Espana, dzięki uprzejmości władz apelacji Rias Baixas – Consejo Regulador DO Rias Baixas.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+